Re: żelazo meteorytowe?
WJM przepraszam ,że dokonuje wpisu nie związanego z tematem w twoim wątku.
Do PTM należę od kilku lat wiele się dzięki temu nauczyłem , ale wpływ na działalność mam taką jak np. rolnik na decyzje prezesa.....Laty.
Sherman buraku najpierw publikujesz na forum moje zdjęcia twoich próbek z pozytywnego testu na nikiel który ci wykonałem a następnie twierdzisz ,że cię okłamuje ,że brak niklu ????
Próbki wyglądały ciekawie załatwiłem grzecznościowo szybkie badania składu jaką informację otrzymałem telefonicznie takę ci przekazałem to wszystko i dobrze o tym wiesz!
Panie Jacku proszę o wykasowanie mojego nazwiska jako uczestnika forum.
Do PTM należę od kilku lat wiele się dzięki temu nauczyłem , ale wpływ na działalność mam taką jak np. rolnik na decyzje prezesa.....Laty.
Sherman buraku najpierw publikujesz na forum moje zdjęcia twoich próbek z pozytywnego testu na nikiel który ci wykonałem a następnie twierdzisz ,że cię okłamuje ,że brak niklu ????
Próbki wyglądały ciekawie załatwiłem grzecznościowo szybkie badania składu jaką informację otrzymałem telefonicznie takę ci przekazałem to wszystko i dobrze o tym wiesz!
Panie Jacku proszę o wykasowanie mojego nazwiska jako uczestnika forum.
- Kazimierz
- meteorytoman
Tak właśnie twierdze bo w żelazie nikiel jest w % a nie ilościach śladowych jak Pan sam to wyznał!
Tak zgadza sie, również to że informacja mi przekazana była nie prawdziwa, jak i ta że próbki są badane w Krakowie i Wrocławiu a o wynikach do dziś nic mi nie wiadomo a ślad po próbkach zaginą nadal czekam na ich zwrot a to że nie odsyła ich Pan tylko potwierdza to co piszę.
-
sherman - meteorytoman
Fajnie się temat zaczął ale jak to ktoś kiedyś napisał "znowu go skaszaniliście"... no ale zależy kto co lubi.
To jak to jest z tym żelazem rodzimym?
jest skałą czy nie?
Zibi
A tak przy okazji makocki, widzę, że się uczysz i już rozpoznajesz struktury stali,
tylko jeszcze bądź rzeczowy, czego sam wymagasz od innych - odpowiadanie w temacie "żelaza rodzimego"
że żelazo to pierwiastek to chyba nie twój poziom

To jak to jest z tym żelazem rodzimym?
jest skałą czy nie?
Zibi
A tak przy okazji makocki, widzę, że się uczysz i już rozpoznajesz struktury stali,
tylko jeszcze bądź rzeczowy, czego sam wymagasz od innych - odpowiadanie w temacie "żelaza rodzimego"
że żelazo to pierwiastek to chyba nie twój poziom

:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
Sherman, przy twojej logice rozumowania, to proponuję najprostszy test na meteorytową naturę tych twoich kamieni!
Spróbuj wywieść je za granicę, a jak zostaną zatrzymane przez celników to będziesz miał nareszcie dowód na papierze, że masz cenne skarby!
Spróbuj wywieść je za granicę, a jak zostaną zatrzymane przez celników to będziesz miał nareszcie dowód na papierze, że masz cenne skarby!

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Nie tymiński to nie mój poziom.Mówimy o żelazie meteorytowym i rodzimym a to nie pierwiastek ani kamień.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Nie tymiński to nie mój poziom.Mówimy o żelazie meteorytowym i rodzimym a to nie pierwiastek ani kamień.WJM
to z definicji - minerał

"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Mówimy o żelazie meteorytowym i rodzimym a to nie pierwiastek ani kamień.WJM
Żelazo rodzime to minerał, geologicznie klasyfikowany jako pierwiastek rodzimy...
-
TomX - meteorytoman
To dobrze bo już zacząłem szukać go w tablicy Mendelejewa.Teraz rozumiem nazewnictwo.
Np. pierwiastka, to taka pani,która pierwszy raz rodzi,w rodzinie,czyli taki pierwiastek rodzimy.
Dobrze kombinuję??WJM
Np. pierwiastka, to taka pani,która pierwszy raz rodzi,w rodzinie,czyli taki pierwiastek rodzimy.
Dobrze kombinuję??WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Znalazlem w internecie prace jakiegos studenta o zelazie, ktory pisze tez o zelazie rodzimym. Wybralem krotki tekst z jego pracy;
,,W skorupie ziemskiej występuje także żelazo rodzime, stanowi ono jednak tylko osobliwość mineralogiczną. Znaleziono je tylko w jednym miejscu ? na wyspie Disco położonej u wybrzeży Grenlandii. Znany badacz polarny Nils A. Nordenskild znalazł tam kilka dużych brył rodzimego żelaza, największą o masie 21 ton. Wyjaśnienie ich pochodzenia sprawiło duże trudności. Żelazo zawierało domieszkę niklu, wykazywało także obecność figur Wildmanstttena. Ponieważ obydwie te cechy uważano za charakterystyczne dla żelaza meteorytowego, stworzono teorię, że bryły żelaza są meteorytami, które wpadły w ciekły jeszcze bazalt wylewający się w trzeciorzędzie na powierzchnię Ziemi. Dopiero znalezienie
w innych miejscach wyspy pokryw bazaltowych, które były przepełnione ziarnami rodzimego żelaza, dowiodło jego ziemskiego pochodzenia, a zarazem stanowiło poparcie hipotezy, że jądro Ziemi jest utworzone ze stopu żelazo-niklowego."
Calosc do przeczytania pod tym linkiem; http://www.sciaga.pl/tekst/54318-55-zlo ... aly_zelaza
Mam nadzieje, ze ta lektura komus na cos sie przyda.
Pozdrawiam
,,W skorupie ziemskiej występuje także żelazo rodzime, stanowi ono jednak tylko osobliwość mineralogiczną. Znaleziono je tylko w jednym miejscu ? na wyspie Disco położonej u wybrzeży Grenlandii. Znany badacz polarny Nils A. Nordenskild znalazł tam kilka dużych brył rodzimego żelaza, największą o masie 21 ton. Wyjaśnienie ich pochodzenia sprawiło duże trudności. Żelazo zawierało domieszkę niklu, wykazywało także obecność figur Wildmanstttena. Ponieważ obydwie te cechy uważano za charakterystyczne dla żelaza meteorytowego, stworzono teorię, że bryły żelaza są meteorytami, które wpadły w ciekły jeszcze bazalt wylewający się w trzeciorzędzie na powierzchnię Ziemi. Dopiero znalezienie
w innych miejscach wyspy pokryw bazaltowych, które były przepełnione ziarnami rodzimego żelaza, dowiodło jego ziemskiego pochodzenia, a zarazem stanowiło poparcie hipotezy, że jądro Ziemi jest utworzone ze stopu żelazo-niklowego."
Calosc do przeczytania pod tym linkiem; http://www.sciaga.pl/tekst/54318-55-zlo ... aly_zelaza
Mam nadzieje, ze ta lektura komus na cos sie przyda.
Pozdrawiam
- mario
- meteoryt
no nie tylko na greenlandii jeszcze w trapach bazaltowych okolic norylska pojawia się żelazo rodzime.
nikiel nie był by w tym przypadku niczym nadzwyczajnym (norylsk zdaje się największe złoża tego metalu na ziemi)
tyle że z tego co się orientuje to żelazo rodzime w bazaltach jest pochodzenia chemicznego ( w przypadku norylska wiąże się to z redukcją magmy bazaltowej przechodzącej przez pokłady wegla (bazalt skała bogata w tlenki Fe), w wyniku tego dochodziło do redukcji Fe 2+ (w większości w takiej formie znajduje się żelazo w bazaltach) do Fe w zasadzie w identyczny sposób w jaki dzieje się to w piecach hutniczych.
bo miedź rodzima w takich skałach to inna historia
pozdro.
nikiel nie był by w tym przypadku niczym nadzwyczajnym (norylsk zdaje się największe złoża tego metalu na ziemi)
tyle że z tego co się orientuje to żelazo rodzime w bazaltach jest pochodzenia chemicznego ( w przypadku norylska wiąże się to z redukcją magmy bazaltowej przechodzącej przez pokłady wegla (bazalt skała bogata w tlenki Fe), w wyniku tego dochodziło do redukcji Fe 2+ (w większości w takiej formie znajduje się żelazo w bazaltach) do Fe w zasadzie w identyczny sposób w jaki dzieje się to w piecach hutniczych.
bo miedź rodzima w takich skałach to inna historia

pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
nie warto sugerować się takimi portalami jak ściąga czy wikipedia. często piszą tam totalne bzdury 

-
tribal216 - meteorytoman
Jak do tej pory myślałem, że żelazo zarówno w meteorytach jak i rodzime pochodzi zarówno z procesu redukcji
mniejsze czy większe ilości w bazaltach czy meteorytach lub z jąder planetek .Różnica polegała na różnej
zawartości niklu .Teraz nagle słyszę,że na ziemskim żelazie rodzimym są figury Widmanstattena tylko nie wiem
na którym bo chyba nie na tym z redukcji!?
Na jednym ze zdjęć Shermana widać na trawionym metalu linie Neumana,ja nie wiem czy to jest zdjęcie
jego czy jakiegoś kawałka żelaza meteorytowego. Bo chodziło o to,że linie Neumana jako struktury impaktowe
są tylko w meteorytach.Skoro tak,to po co wałkowanie tematu .Inna rzecz gdy zdjęcie jest czego innego
niż badana próbka.Bo jeżeli jest to zdjęcie próbki wysłanej do badania .....WJM
mniejsze czy większe ilości w bazaltach czy meteorytach lub z jąder planetek .Różnica polegała na różnej
zawartości niklu .Teraz nagle słyszę,że na ziemskim żelazie rodzimym są figury Widmanstattena tylko nie wiem
na którym bo chyba nie na tym z redukcji!?
Na jednym ze zdjęć Shermana widać na trawionym metalu linie Neumana,ja nie wiem czy to jest zdjęcie
jego czy jakiegoś kawałka żelaza meteorytowego. Bo chodziło o to,że linie Neumana jako struktury impaktowe
są tylko w meteorytach.Skoro tak,to po co wałkowanie tematu .Inna rzecz gdy zdjęcie jest czego innego
niż badana próbka.Bo jeżeli jest to zdjęcie próbki wysłanej do badania .....WJM
-
WMakocki - meteorytoman
niż badana próbka.Bo jeżeli jest to zdjęcie próbki wysłanej do badania .....
W jakim celu niby miał bym pokazywać nie swoje zdjęcia?
No chyba że chce się udowodnić komuś ze na tym forum prawdy się nie dowie to wtedy można pokazać zdjęcie meteorytu którego tak z łatwością się tu nazwie ziemniakiem.
-
sherman - meteorytoman
Natomiast struktura Widmanstattena jest często spotykana w szkliwie
Posiadam i takową

-
sherman - meteorytoman
sherman napisał(a):Natomiast struktura Widmanstattena jest często spotykana w szkliwie
Posiadam i takową
sprzeczność! figury Widmanstattena to obraz krystalicznej struktury, a szkliwo jest bezpostaciowe

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman