Re: stary temat
Sopel zaraz zostaniesz skoszony razem z tymi granitami lunarnymi ? a może miło się zaskoczę
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Nikt nikogo nie wyrzuca po porostu wyraziłem swoje zażenowanie bo jak długo można próbować udowadniać że kamień ziemski jest księżycowym skoro ludzie znający się na kamieniach piszą że to nie to.
-
astrokosmo - meteorytoman
Poznaj mnie z tymi osobami którzy po zdjęciach potrafią rozpoznać meteoryt bez typowej skorupy no i lunara , marsa .Będę Ci bardzo zobowiązany .Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
Amen 

-
astrokosmo - meteorytoman
Sopel nie neguję tego co napisałeś
z resztą zalicznie skał obojętnych do skał kwaśnych trochę burzy moją logikę... (granit jest skałą silnie przesyconą krzemionką - silnie kwaśną) monzonity dioryty są skałami przejściowymi między bardziej alkalicznym (obojętnym) gabrem a kwaśnym granitem. Generalnie to rozprawa akademicka na poziomie zaawansowanej geochemii i nie jestem tu w stanie tłumaczyć wszystkich zależności... ale pokrótce
Dyferencjacja magmy polega na oddzielaniu się w niej stopów o różnej gęstości a co się z tym wiąże i odmiennym składzie chemicznym.
W pierwszej kolejności i na największych głębokościach krystalizują skały ultrazasadowe (peydotyty, dunity) składające sie z dużej ilości tlenków metali (żelazo, magnez etc)
W głównej części krystalizują skały lżejsze zasadowe i obojętne - gabra, noryty, anortozyty (te stanową główną masę skał na powierzchni księżyca)
W końcowej fazie krystalizują najlżejsze o bardzo wysokiej zawartości pierwiastków lekkich typu krzem, sód, potas, aluminium czyli właśnie skały kwaśne przesycone krzemionką - granity
Problem w dyferencjacji takiej magmy polega na tym że przebiega ona szybciej i skuteczniej jeżeli ciało niebieskie ma silną grawitację (nie wspominając już o warunku koniecznym mianowicie stopieniu materii takiego obiektu), dlatego ciała niebieskie niewielkich średnic mają stosunkowo prosta budowę - żelazne jądro (jako iż różnica gęstości między krzemianami a żelazem jest duża taki proces w przypadku przetopienia następuje bardzo szybko) i krzemianowa zbudowana ze słabo zdyferencjonowanych skał zasadowych otoczka.
Większość ciał naszego układu była przetapiana tylko raz na etapie formowania. O pewnej anomalii możemy mówić w przypadku Ziemi która nie dość że jest duża to uległa 2x przetopieniu (podobnie jak księżyc który w 2gim etapie powstał) co pozwoliło na bardzo staranne rozdzielenie poszczególnych rodzajów skał. Jednakże słaba grawitacja w przypadku księżyca, brak atmosfery itp spowodowało słabsze rozdzielenie się warstw na księżycu dlatego najlżejsze skały możemy zaliczyć do obojętnych.
To co prezentujesz jest porfirem... a więc odpowiednikiem subwulkanicznym granitu skały typowo kwaśnej. (no chyba że to porfir bezkwarcowy - wtedy a i owszem dioryt-monzonit ) Co nie zmienia faktu że nawet w takim przypadku jest to cholernie rzadka skała na księżycu a baaaardzo pospolita na ziemi.. mało tego szeroko wykorzystywana i rozwożona gdzie się da przez człowieka...
uff..
Pozdrawiam.

Dyferencjacja magmy polega na oddzielaniu się w niej stopów o różnej gęstości a co się z tym wiąże i odmiennym składzie chemicznym.
W pierwszej kolejności i na największych głębokościach krystalizują skały ultrazasadowe (peydotyty, dunity) składające sie z dużej ilości tlenków metali (żelazo, magnez etc)
W głównej części krystalizują skały lżejsze zasadowe i obojętne - gabra, noryty, anortozyty (te stanową główną masę skał na powierzchni księżyca)
W końcowej fazie krystalizują najlżejsze o bardzo wysokiej zawartości pierwiastków lekkich typu krzem, sód, potas, aluminium czyli właśnie skały kwaśne przesycone krzemionką - granity
Problem w dyferencjacji takiej magmy polega na tym że przebiega ona szybciej i skuteczniej jeżeli ciało niebieskie ma silną grawitację (nie wspominając już o warunku koniecznym mianowicie stopieniu materii takiego obiektu), dlatego ciała niebieskie niewielkich średnic mają stosunkowo prosta budowę - żelazne jądro (jako iż różnica gęstości między krzemianami a żelazem jest duża taki proces w przypadku przetopienia następuje bardzo szybko) i krzemianowa zbudowana ze słabo zdyferencjonowanych skał zasadowych otoczka.
Większość ciał naszego układu była przetapiana tylko raz na etapie formowania. O pewnej anomalii możemy mówić w przypadku Ziemi która nie dość że jest duża to uległa 2x przetopieniu (podobnie jak księżyc który w 2gim etapie powstał) co pozwoliło na bardzo staranne rozdzielenie poszczególnych rodzajów skał. Jednakże słaba grawitacja w przypadku księżyca, brak atmosfery itp spowodowało słabsze rozdzielenie się warstw na księżycu dlatego najlżejsze skały możemy zaliczyć do obojętnych.
To co prezentujesz jest porfirem... a więc odpowiednikiem subwulkanicznym granitu skały typowo kwaśnej. (no chyba że to porfir bezkwarcowy - wtedy a i owszem dioryt-monzonit ) Co nie zmienia faktu że nawet w takim przypadku jest to cholernie rzadka skała na księżycu a baaaardzo pospolita na ziemi.. mało tego szeroko wykorzystywana i rozwożona gdzie się da przez człowieka...
uff..
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Bardzo zrozumiały i rzetelny wykład, i bardzo potrzebny. To podstawowe kompendium o genezie skał, taki swoisty "kompas" do oceny znalezionych kamieni. (lajk
)

"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
kenny Ty tu jesteś fachowcem od geologi .nic dodać nic ując,
mogę tylko podziękować za wykład [i pewnie nie tylko ja] .
jeżeli uważasz że to pospolita skała niech tak będzie .ja oczywiście chciałbym usłyszeć coś innego
[ jak każdy znalazca]na temat kamyka
.dziękuję
a tu na koniec fot.w powiększeniu x 16
brekcja

x6

x16
a to myślałem że może anortozyt

x6

a to po mojemu granit wciśnięty w brekcję
x6

pozdrawiam i dziękuję za dyskusję .
mogę tylko podziękować za wykład [i pewnie nie tylko ja] .
jeżeli uważasz że to pospolita skała niech tak będzie .ja oczywiście chciałbym usłyszeć coś innego
[ jak każdy znalazca]na temat kamyka

a tu na koniec fot.w powiększeniu x 16
brekcja
x6

x16
a to myślałem że może anortozyt
x6

a to po mojemu granit wciśnięty w brekcję
x6

pozdrawiam i dziękuję za dyskusję .

-
sopel - meteorytoman
Witam ponownie.
Białe elementy wyglądają na prakryształy skaleni a sama skała jednak na porfir.
Jeśli chodzi z kolei o "grani" to wygląda mi to na ksenolit (porwak) porfiru wcześniejszej generacji lub z większej głębokości.
Trzeba mieć na uwadze że skały wulkaniczne tworzą się często nie przez pojedynczy epizod magmowy (powstała komora magmowa i znajdująca się w niej magma zastygła) tylko przez liczne tzw pulsy magmwe. Czyli wielokrotną krystalizacje dopływy świeżej magmy przetapianie wcześniejszego materiału wraz z jego kruszeniem i takie tam..
Pozdro.
Białe elementy wyglądają na prakryształy skaleni a sama skała jednak na porfir.
Jeśli chodzi z kolei o "grani" to wygląda mi to na ksenolit (porwak) porfiru wcześniejszej generacji lub z większej głębokości.
Trzeba mieć na uwadze że skały wulkaniczne tworzą się często nie przez pojedynczy epizod magmowy (powstała komora magmowa i znajdująca się w niej magma zastygła) tylko przez liczne tzw pulsy magmwe. Czyli wielokrotną krystalizacje dopływy świeżej magmy przetapianie wcześniejszego materiału wraz z jego kruszeniem i takie tam..
Pozdro.
- Kenny
- meteorytoman
witam.jeszcze jedno pytanie jest to brekcja .czy mógłbyś kenny [lub inny geolog] podpowiedzieć jaka .jeżeli to skała magmowa to raczej naturalnie tylko, i czym się kierować w jej określeniu .dziękuje
-
sopel - meteorytoman
nie jest to brekcja
ksenolity to fragmenty skał obcych zatopionych w magmie która je porwała.
Brekcja to skała postała przez skruszenie skał i cementację okruchów a nie przez asymilację okruchów przez przepływającą skałę.

ksenolity to fragmenty skał obcych zatopionych w magmie która je porwała.
Brekcja to skała postała przez skruszenie skał i cementację okruchów a nie przez asymilację okruchów przez przepływającą skałę.
- Kenny
- meteorytoman