dzięki . kenny skoro już jesteś to możesz coś zasugerować o tym wcześniejszym kamyku właśnie o tym .przepraszam że ponawiam pytanie jestem ciekaw co to jest .podziękował
kryształki super, ale ... proponuje zrobić wyraźne zdjęcie krawędzi na przekroju i wtedy sprawa prosta - mamy skorupkę lub nie ... na zdjęciu wygląda trochę jak ubrudzony w smole/lepiku, może znaleziony w pobliżu asfaltówki więc wtedy to pewnie coś kruszonego na podsypkę było ... przynajmniej na moje oko nie widać, żeby to się uformowało "w atmosferze" - można podgrzać i zobaczyć czym to pachnie
Skąd pewność że to oliwin? Mi to bardziej na jakiś plagioklaz wygląda albo inny amfibol (lub grupa serpentynu). Kamień wyciągnięty z osadów, oliwin w środowisku utleniającym po kilku latach rozpada się na żółto-rdzawy proszek i zasadniczo nie zachowuje się w aluwiach. Tu widać że "kryształy" mające kontakt z powierzchnią są nienaruszone. Jeśli miał bym strzelać to obstawiał bym grupę gabra i bazaltu ale może to być wszystko dlatego mówię szczerze że nie wiem. Nie mam próby w łapach (i nie chcę mieć!). Pozdrawiam.
witam. kolor zewnętrzny szaro- zielony ,kamień ma strukturę porfirowo-bazaltową ,nie magnetyczny 1300gr.brak jakiejkolwiek skorupy[nie licząc tego jak wygląda], dość miękki,zmiany kolorystyki wnętrza [może hydralne] zauważalne okrągłe minerały[ ,można by się pokusić o brekcjowatą drobną budowę .podziękował za sugestie .pozd
jak w temacie .kamień wygląda z zewnątrz na zlepieńca ale świeży przełam pokazuje jakieś siarczki lub kryształki , i o dziwo jest dość silnie magnetyczny ,jest tak jakby [skorupa] a bardziej polewa na kamieniu waga 2100gr. .pozd