Jak w temacie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jak w temacie

Postprzez mat » Pt lis 13, 2020 2:44 pm

walesto napisał(a):
Ja obecnie poszukuję odłamków w okolicy 100% krateru o średnicy głównego zagłębienia około 300m i wielkości całej struktury otoczonej wałem około 1km (przy tym wał w podstawie ma około 50m szerokości!) z dodatkowymi 3 wewnętrznymi wtórnymi "kraterami", które mogły powstać w momencie impaktu w wyniku ścięcia górnej części impaktora (jest przynajmniej kilka publikacji opisujących takie zjawiska). Wcześniej czy później musi się udać znaleźć tam meteoryt, ale na ten moment wykrywacz brzęczy tam praktycznie non stop bo ukształtowanie terenu sprawiło, ze obiekt był jedyną w okolicy kryjówką w czasie wojny i stąd jest mnóstwo śmieciowych odłamków, najczęściej z pocisków moździerzowych.

pozdro,
Tomek

Parametry krateru robią wrażenie, czytałem kilka prawdziwych historii odkryć w takich miejscach meteorytów, zresztą trudno o kogoś bardziej odpowiedniego aby tego dokonał. :!: Jestem pa przemyśleniach odnośnie jakieś metody pomocnej w odróżnianiu lejów po wybuchach wszelkiego rodzaju pocisków od miejsc spadku meteorytów. Szukam mniejszych lejów gdzie występują blisko takie całkiem małe, te małe są ważne bo w nich można próbować wykopać potencjalny meteoryt.
Co do samej metody opieram się na założeniu że w czasie eksplozji ładunku wybuchowego powstaje fola uderzeniowa która wymiata praktycznie prawie wszystko co napotka w bliskiej odległości od leja. Gdy upadnie meteoryt powstanie lej, ale jeśli jest to las to wpadną do leja kawałki ściętych gałęzi, igliwie czy liście. Mija czas, piasek z krawędzi bocznych obsuwa się na dno krateru zasypując spadłe wcześniej tam gałęzie. Jeśli pojawi się na dnie leja woda proces przebiega jeszcze szybciej, bo lej staje się wodopojem dla bytującej tam zwierzyny, która schodząc do wodopoju wzrusza piasek na krawędziach krateru.
Mając tą wiedze wystarczy wykonać odwierty we właściwym miejscu leja aby upewnić się czy na pewnej głębokości występuje właściwa masa organiczna. Jak na razie zlokalizowałem dopiero jedno takie miejsce, wstępne kopanie potwierdziło wcześniejsze założenia, ale problemem jest wysoki poziom wód gruntowych.
Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez mat » So lis 21, 2020 9:50 pm

Kilka dobrych lat temu znalazłem kamień doświadczenie w poszukiwaniach meteorytów miałem małe i kamień trafił na skalniak.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
https://naforum.zapodaj.net/182db033ad57.jpg.html

Nie dawno przeglądałem fotografie bazaltów księżycowych i trafiłem na coś takiego;
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trudno nie dostrzec podobieństw, ale o nie podobieństwa ale raczej o różnice tu chodzi. Jeśli ktoś potrafi przeprowadzić analizę porównawczą to proszę o wypowiedz.

PS. Ostatnio mamy sporo spadków meteorytów bliżej i dalej, dlatego pomyślałem aby spróbować poszukać chętnych z okolic Lubina, Głogowa, Legnicy na wspólne dalsze wyjazdy. Kontakt na [email protected]
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 23, 2020 7:47 am

Podobieństwa są oczywiste ponieważ to ta sama grupa skał (gabra i bazaltu) nie ważne skąd kamień pochodzi będzie różnił się tylko szczegółami natomiast sama forma występowania i skład będą bardzo zbliżone.
W Twoim przypadku jest to typowe gabro, podstawowa różnica jest taka że bazalty "kosmiczne" są raczej jasnoszare/białe podczas gdy ziemskie niezwietrzałe są zazwyczaj czarne ciemnozielone lub ciemnobrązowe.
Jeśli chodzi o poszukiwania to jeśli Czesi poluzują nieco restrykcje to pewnie się wybiorę w Izery (o ile wcześniej śniegiem nie zasypie...) a na wiosnę zapewne w alpy.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Pn lis 23, 2020 9:39 am

Zapytam jeszcze gdzie wystąpią największe różnice w składzie mineralnym różnicujące skały ziemskie od księżycowych w tego rodzaju skałach który omawiamy.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lis 24, 2020 6:36 am

Kompletnie nie rozumiem pytania...
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » So lis 28, 2020 8:02 pm

Myślę że pytanie jest zrozumiałe ale....
Teraz zapytam bardzo konkretnie i zrozumiale, to są wyniki badań skały z fotek powyżej; Co3O4 0,008 , CuO 0,006 , NiO 0,018 , SiO2 46,96 , Al2O3 17,69 , Fe2O3[T] 11,83 , MnO 0,161 , MgO 9,07 , CaO 10,86 , Na2O 2,41 , K2O 0,53 , TiO2 0,53 , P2O5 0,15 , Cr2O3 0,01 , V2O5 0,035 , LOI -0,08 . Wyniki są określone w %.
Mając te wyniki badań oraz fotografie proszę obyś przeprowadził analizę która wykaże podobieństwo lub jego brak do bazaltów księżycowych. Do barwy się odniosłeś, ale tak jeszcze można uwzględnić strukturę, teksturę, skład mineralny[krótka charakterystyka poszczególnych minerałów], rodzaj skał; głębinowe, wylewowe czy żyłowe.
Dodam tylko że tych wyników badań nikt jeszcze nie analizował.
PS. Ciemna barwa na zdjęciach przekroju wynika z wcześniejszego zanurzenia w wodzie skałki.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lis 28, 2020 10:43 pm

Przeanalizuje w poniedziałek. Na chwilę obecną nie mam dostępu do źródeł.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 30, 2020 1:51 pm

Różnicę w składzie widać na podstawie chociażby zawartości tytanu czy alkaliów (Na i K) które w przypadku ziemskich skał wskazują na wyższy współczynnik odmieszania magmy bazaltowej (większe zawartości Na i K mniejsze Ti) Co oczywiście będzie skutkowało zmianą składu mineralnego skały (więcej skaleni mniej piroksenu/amfibolu).
Skała jaką prezentujesz jest skałą pełnokrystaliczną, drobnokrystaliczną, widoczne ładnie beleczki plagioklazów. Typowa budowa dla gabra/diabazu w zależności od sposobu klasyfikacji (skład mineralny ten sam zależy od formy występowania czy kamień pochodzi z intruzji typu batolit czy raczej jest wyrwanym fragmentem żyły (sil, dajka).
W przypadku skał księżycowych oczywiście mamy bardzo podobna strukturę i stosując nomenklaturę ziemską ową skałę też z uwagi na jej pełnokrystaliczny charakter należało by ją zakwalifikować jako gabro (aby sklasyfikować jako bazalt przynajmniej część składników powinna być mikrokrystaliczna albo wręcz zeszklona).
Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Pn lis 30, 2020 8:04 pm

Kenny napisał(a):
W przypadku skał księżycowych oczywiście mamy bardzo podobna strukturę i stosując nomenklaturę ziemską ową skałę też z uwagi na jej pełnokrystaliczny charakter należało by ją zakwalifikować jako gabro (aby sklasyfikować jako bazalt przynajmniej część składników powinna być mikrokrystaliczna albo wręcz zeszklona).
Pozdro.

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to księżycowy bazalt gabro to coś takiego;
Obrazek
Co do tych składników mikrokrystalicznych wręcz zeszklonych to sam doczytam.

Dziękuje i pozdrawiam
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr gru 02, 2020 6:36 am

Chemicznie bazalt diabaz czy gabro to jest praktycznie to samo. Różnica między poszczególnymi skałami polega na formie wykształcenia składników i/lub formie występowania samej skały w skorupie.
Bazalt skała wylewna krystalizuje na powierzchni lub płytko pod nią. W wyniku szybkiego studzenia składniki są słabo wykształcone, większość ciasta skalnego stanowi szkliwo lub mikrokrystaliczne (niewidoczne gołym okiem) składniki takie jak plagioklazy czy amfibole. Czasami trafiają się porwaki skał przez które magma przebijała się w drodze na powierzchnie, prakryształy wyrwane z komory magmowej itp.
Diabaz - skała subwulkaniczna głównie żyłowa, występuje w formie dajek sili i innych płytkich intruzji, zazwyczaj mikrokrystaliczna ale da się gołym okiem na świeżym przełamie zobaczyć odbicia światła od płaszczyzn łupliwości składników (skała się skrzy w przeciwieństwie do bazaltu którego przełam jest matowy), wszystkie składniki zazwyczaj są wykrystalizowane a więc praktycznie nie występuje szkliwo. Cechą charakterystyczną jest beleczkowata budowa tzw struktura ofitowa (diabazowa).
Gabro - skała głębinowa występuje w dużych masywach wszystkie składniki zawsze są dobrze wykrystalizowane, w zależności od głębokości na której powstała a co się z tym wiąże wielkość składników może się zmieniać w szerokim zakresie od bardzo drobnokrystalicznych (mikrogabro) po wielkokrystaliczne wręcz pegmatytowe.

Na prezentowanej przez Ciebie fotce widać że skała jest w pełni wykrystalizowana, drobnokrystaliczna, jeśli składa się głównie z plagioklazów + amfiboli/piroksenów należało by ją sklasyfikować jako gabro/diabaz (w tym przypadku z uwagi na wydłużone kryształy plagioklazów nawet bardziej diabaz).
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » N gru 06, 2020 7:13 pm

Jest noc 20 czerwca 2013 gadzina 23.55 naszego czasu;

Obrazek
Obrazek

Pierwszy o wizualnej obserwacji doniósł Tomasz Lewandowski jeden z członków PKiM i operatorów Polskiej Sieci Bolidowej,
Który obserwował zjawisko spod Warszawy.
Po pewnym czasie pojawiło się więcej informacji http://www.pkim.org/?q=pl/node&page=6 . To ostatnia informacja którą znalazłem na ten temat.
Proszę kogoś z PFN o uzupełnienie brakujących informacji, to jest czy doszło do spadku meteorytu, jeśli tak to proszę podać lokalizacje. To było dobrych kilka lat temu, ale warto jeszcze poszukać.
mat
meteorytoman

Postprzez mat » So kwi 03, 2021 5:47 pm

Czy ta skałka ma szansę na meteoryt :?:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » So kwi 03, 2021 10:28 pm

Uszanowanie .
Dedukuję że te jasne plamki ( cętki ) są drobinami metalu :?:
mr.O'K

Postprzez mat » N kwi 04, 2021 5:45 am

Przepraszam za kiepską jakość zdjęć, postaram się o lepsze. Tak to są ziarna metalicznego żelaza o różnym kształcie.
mat
meteorytoman

Postprzez sopel » N kwi 04, 2021 9:26 am

to jest ten sam materiał co mój osławiony ''beton'' :D pozd
ps.jakie okolice polski znaleziony .
sopel
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?