dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez tomasir » Cz wrz 22, 2011 11:41 am

WMakocki napisał(a):W achondrytach z Westy żelazo zwykle ma ok.0.5% niklu ale w NWA 2061 jest go 0.05%

Albo ja coś źle rozumiem z angielskiego - albo Ty pokręciłeś (podaję tekst za: http://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull. ... code=17616 ):

"Northwest Africa 2061

Morocco

Found 2003

Achondrite (eucrite)

A 135 g very fresh and fully crusted complete stone was purchased in Erfoud, July 2003. Classification and mineralogy (T. Bunch and J. Wittke, NAU): unbrecciated, porphyritic basalt with long (up to 9 mm) phenocrysts of low-Ca pyroxenes set in a matrix of smaller pyroxenes and blocky to acicular plagioclase. Clots (3 to 8 mm in dia.) of low-Ca pyroxene phenocrysts set in radiating bundles of plagioclase (variolitic texture) are distributed throughout the specimen. Main mass, low-Ca pyroxene phenocrysts are zoned from cores of Fs29.8Wo4.9 to pigeonite rims of Fs49Wo12; Fe/Mn = 29.8 and 37.2, respectively. Small inclusions of metal (Ni =0.05 to 0.25 wt %) are sparsely distributed. Blocky to acicular plagioclase is An83.7Or2 with a small compositional range. All plagioclase, regardless of size and morphology, contains FeO up to 0.97 wt. %."

Po pierwsze nie tyle 0,05 % - a między 0,05% a 0,25% niklu.
Po drugie wg mnie te wartości nie odnoszą się do ilości niklu w frakcji magnetycznej - ale w całym kamieniu!

Jeśli np. spojrzymy na tabelkę w tym artykule: http://digitalcommons.arizona.edu/objec ... p1817-1829 wynika jasno, że frakcja metaliczna Millibililie od 23 do 34 % niklu - stąd średnia 0,5% dla eukrytów (którą podałeś) raczej wydaje się niewiarygodna.

Jeśli przy tym założymy że frakcja metaliczna w eukrytach to 2-10% (zgodnie z tym: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3782903714 ) możemy prosto wyliczyć:

nikiel: 0,15% (uśrednione z 0,05 i 0,25% podanych w biuletynie) x 135g = 0,2 grama
frakcja metaliczna: 8,1 grama (widełki od 2,7g do 13,5 grama uwzględniając wielkość frakcji od 2% do 10%)

zawartość niklu we frakcji metalicznej Northwest Africa 2061: ~2,5% (a dokładniej między 1,5% a 7,4%)
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez tin » Cz wrz 22, 2011 11:48 am

Nie wiem co widzicie w tym kamieniu ciekawego? Jak dla mnie na 101% nie jest to meteoryt.
tin
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz wrz 22, 2011 11:58 am

tin napisał(a):Nie wiem co widzicie w tym kamieniu ciekawego? Jak dla mnie na 101% nie jest to meteoryt.

Po tym, że niektórzy stwierdzili iż wygląda podobnie do Putorano - zamierzam powątpiewać w specjalistów, którzy ten kamień oglądali. Przecież Putorano - wygląda jak mezosyderyt, a to nawet przy nim nie leżało.

ps. Ja również jestem święcie przekonany, że to nie meteoryt - ale bardziej skupiłem się na rzeczowej dyskusji z Panem Makockim - by przy okazji wyjaśnić inne poruszone kwestie.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz wrz 22, 2011 2:45 pm

Jakie cechy meteorytowe ma ten kamień, dlaczego go podniosłeś?
Rozumiem, że jest magnetyczny... natomiast skorupy obtopieniowej nie widać,
może jakieś ślady szokowe wewnątrz?

Jak dla mnie wygląda na piaskowiec ale czy takie potrzaskane ziarna spotyka się w naturze? - a to pytanie do geologa.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz wrz 22, 2011 8:52 pm

Witam.Metal to jest metal a nie frakcja magnetyczna.Jeśli pisze-metal ( Ni wt%) to jest to wagowy procent
niklu w metalu.Tak mówią w naszym klubie.Z angielskim też jakoś dziwnie.W jednym przypadku mowa
jest o dostępnej w handlu próbce użytej do doświadczenia,a w drugim dotyczy żelaza w zwyczajnych
chondrytach.O żelazie-niklu w Millibillillie nie słyszałem,trochę o podatności magnetycznej ale to chyba
nie to samo.KłaniamWJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » N lis 20, 2011 2:41 pm

witam
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
dzisiejsze znajdki ,nie zakładam nowego tematu bo chodzi o taki sam kamyk 4 szt.jak widać na foto identyczny z tym wcześniejszym zaznaczyłem go czerwoną 1 .panowie i panie chodziłem w okół tej pierwszej znajdki grube godziny i nic ,te dzisiejsze znalazłem około 4 km od tego pierwszego . nie wiem co o tym myśleć ,leżały bardzo blisko siebie.proszę się nie śmiać ale chciałbym opowiedzieć taką historię podczas opowiadań o wyładowaniach atmosferycznych pewna starsza pani [86lat] opowiadała że... [w bliżej nie określonej przeszłości].......będąc na polu z mężem w żniwa złapała ich burza w pewnym momęcie błysk, grzmot bardzo blisko. po burzy w tych miejscach powstał niewielki dołek którego wcześniej nie było ''po kolana,'' tak powiedziała ,mąż zasypał ów dołek i poszli do domu .ja dzisiaj byłem na tym polu i te kamyki są z tego pola [ myślę że ich tam jest więcej].nie myślę że to metki ,piszę tylko tak dla porównania .moje pytanie czy od uderzenia pioruna może powstać dołek o głębokości około 30 cm pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lis 20, 2011 6:42 pm

z punku widzenia energetycznego może
w praktyce nie wiem
kwestia tego że piorun trafiający w grunt powoduje natychmiastowe odparowanie gruntu przy sprzyjających warunkach i w miarę luźnej glebie może powstać dziura chodź zazwyczaj powstają rurki ze szkliwa zwane fulgurytami. pozdro
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » N lis 20, 2011 7:11 pm

witam, nie KENY ten dołek był większy nie żadna tam rurka szeroki głęboki tak jak pisałem ,a ziemia pola uprawnego nie żaden piach.... jutro postaram się zrobić szlif i skan tych kamyków.wiem że temat był już chłodno osądzany prze z niektórych forumowiczów i znowu mogą pojawić się trudne posty,ale powiem tak kamyki naprawdę są bardzo ciekawe ,miks różnych ziaren i metalicznych także ,co widać na zdjęciu niektóre są dość duże .co to jest na 100% nikt jeszcze nie stwierdził. wszystko przed nimi.ten temat miesza się z tematem pana MAKOCKIEGO, więc może coś się niedługo wyjaśni. pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :
Ostatnio edytowano Wt lis 22, 2011 6:57 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 21, 2011 12:21 am

chodziło mi o to że eksplozja gruntu wywołana gwałtownym parowaniem pod wpływem pioruna może strwożyć taki dołek
pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn lis 21, 2011 1:25 pm

sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » N lis 27, 2011 6:05 pm

witam.zrobiłem jeszcze jeden szlif kamyka ,i podczas szlifu natrafiłem na odrobinkę ''miedziano podobną''metalu ,zaznaczyłem ją białym kółkiem,kamienie są prawie identyczne z tymi shermana ,gdzie zrobił już płytkie cięnką i pan Makocki snuł spore nadzieje na jego kamyk ,czy taki miedziano podobny metal w kamyku nie dyskwalifikował by go aby być pozaziemskim gościem :?: ,przepraszam za moją wścibskość na ten temat :twisted: ,i proszę o opinie ,dziękuje
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Z ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt gru 06, 2011 6:05 pm

witam,niedzielne poszukiwania ,jedno pole około 50 m średnicy ,dalej brak :?:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/p ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/g ... directlink
gdyby to był nawóz ,byłby na całym polu ,jeżeli porfir to czy może tak występować :?:
to tylko moje przypuszczenia ale wydaje mi się że te kamyki pochodzą z jednej całość ,tylko jak doszło do rozdrobnienia
może maszyny rolnicze w tym pomogły,wszystkie kawałki i poprzednie i te ze zdjęcia są z jednego budulca nie ma tam żadnych innych wtrąceń ,czekam na sugestie pozdrawiam i dziękuje
sopel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt gru 06, 2011 9:29 pm

Sopel wpisz w wyszukiwarkę- Copper in meteorites- Chociaż wcale nie musi być to miedź.Pirotyn czy inny siarczek,
pentlandit a nawet chalkopiryt.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt gru 06, 2011 10:37 pm

tak na dobrą sprawę to może być wszystko i nic... :( tak tylko na podstawie fotek nie podejmuje się głębszej identyfikacji. Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr gru 07, 2011 1:10 pm

witam ,keny ja mogę ci wysłać jakiś kawałek ,przecież mam ich kilka :D tylko gdzie :?: może wtedy coś by szybciej się wyjaśniło :!: pozd
sopel
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?