Re: żelazo meteorytowe?
Panie Jacku tyle to i ja przez te 1,5 roku się nauczyłem na waszym forum ,w szkliwie nie ma struktur,czy PTM osiadł na mieliżnie?
- rolnik
- meteorytoman
Odmieszanie jest czymś innym niż odszklenie (ekssolucja,dewitryfikacja) i dla wygody nazwano ją strukturą
nowej fazy.Aby było weselej,to nie wiadomo czy ten proces w ogóle zachodzi w magmie,czy tylko w procesie
hutniczym czy lab.Gdyby w magmie to pokazana wcześniej struktura mogła by być w meteorycie bo jak w piecu
no to musiała by być szlaka. Co prawda obok są twory podobne do chondr i fragmenty żelaza ale kto to dzisiaj
jest czegokolwiek pewny? Ponieważ obiecałem, że będziemy pisać co dalej z betonem i gwoździami,bo rzecz
tyczy onych gwoździ,nadmieniam,że została wykonana cienka płytka przez znakomite lab.,równo 0,03 mm,
to w/w gwoździe mają jakby meteorytowy wygląd. Oto foto:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Z ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/p ... directlink
Coś jakby Neuman maczał w tym palce.Będzie awantura.
Na dodatek szkliwo jak w regolicie!
https://picasaweb.google.com/lh/photo/z ... directlink
nowej fazy.Aby było weselej,to nie wiadomo czy ten proces w ogóle zachodzi w magmie,czy tylko w procesie
hutniczym czy lab.Gdyby w magmie to pokazana wcześniej struktura mogła by być w meteorycie bo jak w piecu
no to musiała by być szlaka. Co prawda obok są twory podobne do chondr i fragmenty żelaza ale kto to dzisiaj
jest czegokolwiek pewny? Ponieważ obiecałem, że będziemy pisać co dalej z betonem i gwoździami,bo rzecz
tyczy onych gwoździ,nadmieniam,że została wykonana cienka płytka przez znakomite lab.,równo 0,03 mm,
to w/w gwoździe mają jakby meteorytowy wygląd. Oto foto:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Z ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/p ... directlink
Coś jakby Neuman maczał w tym palce.Będzie awantura.
Na dodatek szkliwo jak w regolicie!
https://picasaweb.google.com/lh/photo/z ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
Ciekawe, ale to chyba nie Neumann maczał w tym palce tylko to raczej robota Widmanstattena w mikroskali 
fajnie, gdyby to była brekcja z kosmicznymi proweniencjami

fajnie, gdyby to była brekcja z kosmicznymi proweniencjami
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
I jest fajnie.Kiedy wiele lat temu znaleźliśmy pierwszy kawałek tego towaru było zdziwienie,że im bardziej
polerowało się kamień tym lepiej było widać te linie,które początkowo brane były jako rysy po papierze.
Teraz teren już chyba jest wyczyszczony. Reakcje na zdjęcia na forum nie dziwiła bo pamiętam historię
z kamieniem z Góry Kruk. Teraz kiedy będą robione badania składu chemicznego może ktoś oprzytomnieje
i na poważnie potraktuje znalezisko.Ale póki co pora na następny temat.Przypominam,że podobny kamień
ma i Generał , Sopel,Jędrek i Jarek.WJM
polerowało się kamień tym lepiej było widać te linie,które początkowo brane były jako rysy po papierze.
Teraz teren już chyba jest wyczyszczony. Reakcje na zdjęcia na forum nie dziwiła bo pamiętam historię
z kamieniem z Góry Kruk. Teraz kiedy będą robione badania składu chemicznego może ktoś oprzytomnieje
i na poważnie potraktuje znalezisko.Ale póki co pora na następny temat.Przypominam,że podobny kamień
-
WMakocki - meteorytoman
I jest fajnie.Kiedy wiele lat temu znaleźliśmy pierwszy kawałek tego towaru było zdziwienie,że im bardziej
A ja uważam że kamienie o których Pan pisze nie są meteorytami!
Co nie znaczy że to odpady bo również nimi nie są.
Nie wiem czym to jest ale ma to związek z IMPAKTEM którego się Polscy badacze latających żab tak obawiają.
Mam wszystko co potrzeba aby to udowodnić lecz niestety mój materiał jest aż tak intrygujący że nie ma chętnych do badan.
Mam taki kamień który ma kulki "kredy" na całej pow. różnych rozmiarów.
Jak rozmawiałem kiedyś z prof. Karwowskim to wspomniał ze z pod Hrubieszowa miec taki kamien z komb..... to szanse by były a gdy zapytałem co tam jest odpowiedział ze jak to co KREDA

-
sherman - meteorytoman
Generale, a ja znam gościa, który twierdzi,że jest Napoleonem! i za cholerę nie można go przekonać,że nie jest!WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Generale, a ja znam gościa, który twierdzi,że jest Napoleonem! i za cholerę nie można go przekonać,że nie jest!WJM
W jakim celu Pan wałkuje temat tych kamieni?
Przecież już dawno poszła próbka do badań problem z wynikami?
Przypominam,że podobny kamień
Mamy się cieszyć, czy szukać reszty?

-
sherman - meteorytoman
Wałkuję bo lubię. Oświeć mnie o jaki impakt chodzi bo ciemny jestem na 100%.Znów przespałem wykład i chyba
nie ja jeden.WJM
nie ja jeden.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Oświeć mnie o jaki impakt chodzi bo ciemny jestem na 100%.Znów przespałem wykład i chyba
nie ja jeden.WJM
Dobrze Pan wiesz o jaki!
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1, ... paktu.html
A tu wzór Widmanstattena, wszystko z jednego pieca.

-
sherman - meteorytoman
tyle że owy wzór w niczym Widmanstattena nie przypomina...
dla porównania Widmanstatten to struktura powstała po przecięciu materiału który składa się z kryształów o pokroju ośmiościanu (dwie złączone podstawami piramidy) a wiec będzie to sieć trójkątów w skrajnym przypadku rombów
w przypadku Twojej struktury mamy do czynienia z nieregularnym zrostem kryształów o pokroju tabliczkowym i nie widzę tam żadnego regularnego trójkąta a więc nie może to być struktura krystaliczna meteorytu
przykro mi...
dla porównania Widmanstatten to struktura powstała po przecięciu materiału który składa się z kryształów o pokroju ośmiościanu (dwie złączone podstawami piramidy) a wiec będzie to sieć trójkątów w skrajnym przypadku rombów
w przypadku Twojej struktury mamy do czynienia z nieregularnym zrostem kryształów o pokroju tabliczkowym i nie widzę tam żadnego regularnego trójkąta a więc nie może to być struktura krystaliczna meteorytu
przykro mi...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Całkowicie zgadzam się z kennym - nie ma w meteorytach takich kryształów,
szczególnie te krzyżujące się poza strukturą krystaliczną ala "X" od razu mówią, że to
nie kosmiczne.
A fota doskonała, jak ją zrobiłeś?
Z.
szczególnie te krzyżujące się poza strukturą krystaliczną ala "X" od razu mówią, że to
nie kosmiczne.
A fota doskonała, jak ją zrobiłeś?
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
pewnie zrobione komórką przez okular mikroskopu
- tomasir
- meteorytoman
Nasz klubowy geolog nie wie jaki związek ma struktura pana W.w odmieszanym krzemianowym roztworze stałym
z również tak nazwaną strukturą żelaznych meteorytów. Na str.75 książki pt.Tajemnice kamieni z nieba" Pana
M.Żbika jest zdjęcie struktury Widmanstattena w meteorycie żelaznym Ciboen (Giboen) ,stare czasy,stare zdjęcie.
W klubie ciągle są spory o to czy czasem na zdjęciu nie jest struktura Widmanstattena ale ta druga,krzemianowa.
Co ciekawe, niedawno znalazłem kawałek jakiegoś metalowego stopu z podobną strukturą ale zrobienie z tego
meteorytu jest poza możliwością klubu.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
z również tak nazwaną strukturą żelaznych meteorytów. Na str.75 książki pt.Tajemnice kamieni z nieba" Pana
M.Żbika jest zdjęcie struktury Widmanstattena w meteorycie żelaznym Ciboen (Giboen) ,stare czasy,stare zdjęcie.
W klubie ciągle są spory o to czy czasem na zdjęciu nie jest struktura Widmanstattena ale ta druga,krzemianowa.
Co ciekawe, niedawno znalazłem kawałek jakiegoś metalowego stopu z podobną strukturą ale zrobienie z tego
meteorytu jest poza możliwością klubu.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
-
WMakocki - meteorytoman
o, widzę, że nasz drogi WM (Wielki Mieszacz?
)) znowu sieje zamęt, wmawiając nam jakieś krzemianowe struktury Widmanstättena! Ja bardzo proszę zostawić tę nazwę TYLKO I WYŁĄCZNIE dla figur uwidaczniających się na przekrojach oktaedrytów zbudowanych z ośmiościennych kryształów

tak więc, z definicji, to co pokazuje na zdjęciu Sherman to nie jest to!

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jacek Drążkowski napisał(a):o, widzę, że nasz drogi WM (Wielki Mieszacz?)) znowu sieje zamęt, wmawiając nam jakieś krzemianowe struktury Widmanstättena! Ja bardzo proszę zostawić tę nazwę TYLKO I WYŁĄCZNIE dla figur uwidaczniających się na przekrojach oktaedrytów zbudowanych z ośmiościennych kryształów
Niestety problem z Wielkim Mieszaczem jest taki, że zupełnie nie rozumie abstraktów prac (nie mówiąc o pełnych pracach) a wyciąga z nich jakieś własne wnioski i interpretacje które mają się nijak do rzeczywistości.
Ponieważ on pisze o czymś, czego nie rozumie więc i przedstawia to w sposób niezrozumiały. Osoby, które to czytają siłą rzeczy nic nie rozumieją. Niestety większość myśl, że nie rozumie bo ma mniejszą wiedzę i zaczyna uznawać wypociny WM za "móndrości" podczas gdy to jest zwykły bełkot z którym nawet nie da się polemizować...
Mi WM przypomina gospodynię domową, która kiedyś przeczytała "Krótką historię czasu" i wierzy, że powinna dostać Nobla z Fizyki bo właśnie w kuchni znalazła strunę czasoprzestrzenną

-
tin - meteorytoman