beton?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: beton?

Postprzez Andrzej » N sty 05, 2014 7:33 pm

Tak twierdzi właściciel, stały bywalec giełd. Dilerzy badają prywatnie w niemczech,posiadał opis.
Wiem tylko tyle, bywam na giełdach i robię fot ciekawym okazom w ramach nauki.
Andrzej

Postprzez sopel » N sty 05, 2014 8:25 pm

a co to ma się do wyżej założonego tematu :wink: :?:
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » N sty 05, 2014 8:26 pm

Dziękuje bardzo za odpowiedz Andrzeju.Cieszy że w ramach nauki robisz zdjęcia ciekawym okazom.Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sty 07, 2014 10:54 am

Wybacz Lejkers że kazałem się przypominac co jakiś czas i przepraszam że pracuje 7dni w tygodniu średnio po 10-12h i czasami nie mam czasu zajmowac się pierdołami. Adres masz na pv. Na AGH będę w lutym.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt kwi 04, 2014 9:32 am

witam.dwa kolejne fajne okazy tego samego ''obiektu'' z częściową skorupą [pytanie jaką]i z widocznymi metalowymi wrostkami .większy 180 gr,mniejszy 160 gr.
jak na beton to fajny okaz. :!: pozd,
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano N kwi 06, 2014 4:52 pm przez sopel, łącznie edytowano 2 razy
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » So kwi 05, 2014 9:48 am

no i jeszcze jeden 182gr.aż się nie chce wierzyć że to nie może być metkiem. :evil: :D pozd.
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez walesto » N kwi 06, 2014 7:18 pm

Kolego Sopel,
Jeśli to nie wypadło z jakiegoś pieca i jest dobrze magnetyczne to te ciemne wypukłe plamki na wierzchu mogą dawać nadzieję. Spróbuj może taką czarną plamkę potraktować ogniem np zapalniczki.
Jeśli będzie dym, zapach smoły lub jeśli to się zapali to praktycznie dyskwalifikacja.
Jeśli kamień przetrwa ten test to możesz spróbować skontaktować się z Marcinem Cimałą, który może zgodzi się wykonać badana piętki bądź całego okazu.
Teoretycznie mógłby tak wyglądać mocno zwietrzały meteoryt ale raczej ta "skorupka", którą widzisz to efekt wietrzenia a resztek ewentualnej skorupki meteorytowej prędzej bym szukał właśnie w tych ciemnych plamkach.

Powodzenia!

Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez tin » Pn kwi 07, 2014 9:43 am

Temat jest odpowiedzią na to, z czym mamy do czynienia.
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » So kwi 12, 2014 2:21 pm

witam.te czarne plamki na skorupie to są drobiny metalu ,nie ma tu palnych substancji .lecz w skanie te czarne odrobiny to jakiś minerał .
Obrazek
mam pytanie do tina czy mógłbyś napisać jak wyglądałaby zwietrzała skorupa achondrytu np.howardyt .lub wkleić zdjęcie z terenu klimatycznie takiego jak nasza polska .chodzi mi jak wyglądałby howardyt po 100 lub więcej latach po upadku w polsce .
wiemy jak wyglądają pułtuski i moraska choć nijak ma się do mojego wyżej postawionego pytania .pozd.
Ostatnio edytowano N kwi 13, 2014 9:14 am przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » So kwi 12, 2014 8:39 pm

Sopel w tym moim kawałku znalazłem jakieś chyba żyjątko , wrzuciłem kawałek tego białego minerału pod mikroskop a tam coś się uśmiecha co to jest ? nie wiem lecz przychodzi mi na myśl żyjątko morskie szkarłupień, sami zobaczcie ObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez walesto » N kwi 13, 2014 12:22 am

kolego Sopel - przyznam, że parę razy zastanawiałem się jak powstają Twoje zdjęcia :)
skanujesz kamienie skanerem ?

Ale chyba Tin ma rację - chociaż wcześniej byłem optymistą to pomyśl czy widziałeś kiedyś w meteorytach takie czerwone kamyki jak na Twoim ostatnim skanie?

:(

Jak masz możliwość to zrób cięcie kamienia bo tylko tak ewentualnie może się on dalej bronić choć niestety prawdopodobni eto jakaś nietypowa mieszanka betonowa / drogowa.

pozdro,
T.
ps.: Kolego Pumba - co do uśmiechu to zazdroszę wyobraźni ... ja co najwyżej na ostatnim zdjęciu widzę zęby większej ryby, która próbuje pożreć narybek :lol:
walesto
meteorytoman

Postprzez sopel » N kwi 13, 2014 9:13 am

witam.tak niektóre zdjęcia robię skanem ,na sucho lub mokro.nie mam dobrego sprzętu do robienia fachowych zdjęć i wychodzi jak wychodzi .
walesto jeżeli chcesz mogę ci wysłać na dowolny przez ciebie adres jeden z tych ''betonów'' sam ocenisz i zachowasz sobie kamyk na własność ,mam tego trochę :D
i odpowiem jak już ktoś tu napisał że jeszcze potrzeba czasu żeby ten''beton''zbadać -czemu no cóż koszty.
a te raczej pomarańczowe minerały to już ktoś napisał co to może być za minerał .tylko musiałbyś przeczytać wcześniejsze posty.
ja jak i jeszcze parę osób uważa ten''beton''za urobek nie wytworzony przez człowieka ,a że każdy ma prawo uważać to jak chce więc jest i będzie jak na razie jest.pozd
a tu jeszcze jedno foto.
Obrazek
i jeżeli masz ochotę popatrz na całą galerię tego i podobnego i z jakim metkiem najbardziej ci się kojarzy oprócz oczywiście betonu :D . najgorsze jest to że nie zawsze wychodzą naturalne kolory co utrudnia identyfikację .
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Ostatnio edytowano N kwi 13, 2014 7:35 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » N kwi 13, 2014 12:27 pm

a tu masz podobną kolorystycznie frakcje meteorytu to tylko przykład .przejrzyj sobie galerię zdjęć howardytów w necie tam jest dużo z czerwono -pomarańczowo wtrąceniami metków .
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » N kwi 13, 2014 7:45 pm

a to fotki w świetle dziennym.
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez tin » Pn kwi 14, 2014 8:20 am