Czy to ziemianin

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to ziemianin

Postprzez Andrzej » N gru 22, 2019 4:38 pm

-student geologii z pierwszego roku, nie popełni tak ewidentnego błędu w rozpoznaniu skał osadowych.
To nie syderyt a mułowiec z Lyme Regis.
--do opisu nie dodałem-- w matrix jest widoczny komponent regolitu ok 40%.
/ twoim zdaniem są to pory pogazowe/.
-w klastach i granulitach /nie są to zeolity jak sądzisz/ dominuje An 95,4 - 96,7.
PS kolego coś kiepska wiedza z petrologi skał księżycowych.
Andrzej

Postprzez Kenny » Wt gru 24, 2019 11:01 am

Jak mi wytłumaczysz jak skała z południowo zachodniej Anglii znalazła się w naszej żwirowni to przyznam Ci rację... (oczywiście nie mówimy tu o przypadku że ktoś ją przywiózł...). Przypomnę tylko że kierunek transportu materiału lodowcowego na terenach naszego kraju to z grubsza N -> S względnie NE -> SW. Nigdy natomiast nie było transportu W->E (nawet rzeki w tamtym czasie płynęły w dokładnie odwrotnym kierunku (E->W ).
Jeśli masz badania wzkazujące na taką analizę to proszę przedstaw je tutaj.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Andrzej » N gru 29, 2019 2:17 pm

- nie są to ślady po drewnojadach, tylko poprzeczna segmentacja, typowa dla skrzypu.
To jest fragment kalamitu.
- jak się dobrze przyłożyłeś do nauki na studiach, to na to pytanie odpowiesz sobie sam.
- z meteorytów kopalnych, spadki ; mokre ; księżycowych bazaltów, zachowały pierwotną strukturę
i skład, pozostałe mają postać reliktową.
trudno udowodnić i rozpoznać. spadki mokre od spadków na lód.
- w wnętrzu OZ-ów znajdowane są fragmenty drobno ziarnistych vitrofirycznych bazaltów.
- spadek na lód /epoka lodowcowa/ rozgrzanej skały mógł spowodować eksplozję i rozdrobnienie
na fragmenty.
- jak się zachował spadek mokry / w całości czy uległ fragmentacji/ jak na ten czas, są to tylko
teorie dyskutowane wśród poszukiwaczy meteorytów kopalnych.
Andrzej

Postprzez Kenny » Wt gru 31, 2019 9:08 am

A teraz już całkowicie na poważnie....
O czym Ty pierd...isz?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt gru 31, 2019 9:19 am

Kenny napisał(a):A teraz już całkowicie na poważnie....
O czym Ty pierd...isz?

:D
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez webimage » Pt sty 03, 2020 7:13 am

O czym Ty pierd...isz?

Kenny - i tak podziwiam Twoją cierpliwość dla tych oszołomów... Ale jak sam widzisz - niereformowalni.
webimage
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sty 03, 2020 7:59 am

webimage napisał(a):
O czym Ty pierd...isz?

Kenny - i tak podziwiam Twoją cierpliwość dla tych oszołomów... Ale jak sam widzisz - niereformowalni.

Tak, interlokutor Kennego wyjechał daleko poza granice przyzwoitości i dobrych/standardowych manier
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt sty 03, 2020 10:12 am

Taka rola niewdzięczna 8) ale odegrana dobrze przez Kennego :roll: Lejkersie Ty nie miałeś problemów moralnych ze swoją Rolą 8) zagrałeś siebie,byłeś sobą :) Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sty 03, 2020 2:03 pm

kamyk napisał(a):Taka rola niewdzięczna 8) ale odegrana dobrze przez Kennego :roll: Lejkersie Ty nie miałeś problemów moralnych ze swoją Rolą 8) zagrałeś siebie,byłeś sobą :) Pozdrawiam serdecznie

Kamyku, nie rozumiem twojego postu, zupełnie. Gdybyś tak jaśniej.
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt sty 03, 2020 2:45 pm

Jesteś dobrym Człowiekiem ,szacunek i ukłony dla Ciebie .Pozdrawiam serdecznie . Ps Rozjaśniłem ? :)
kamyk
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sty 03, 2020 2:52 pm

kamyk napisał(a):Jesteś dobrym Człowiekiem ,szacunek i ukłony dla Ciebie .Pozdrawiam serdecznie . Ps Rozjaśniłem ? :)

Chyba trochę za mocno Kamyku, w połowie rozjaśnienia musiałem okulary ciemne założyć - nie jestem przyzwyczajony :oops: Dziękuję 8)
lejkers
meteorytoman

Postprzez mat » Pt sty 03, 2020 6:06 pm

kamyk » Pt sty 03, 2020 10:12 am
Kamyk napisał. Taka rola niewdzięczna 8) ale odegrana dobrze przez Kennego :roll: Kamyk rozwiń tą myśl bo nie wierzę że tak myślisz :?:
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt sty 03, 2020 7:15 pm

No ja nie wierzę ,że Ty nie wierzysz 8) i nie mam z tym żadnego problemu :) Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mat » Pt sty 03, 2020 8:19 pm

Teraz to i ja nie mam z tym problemu. Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Wt sty 21, 2020 11:20 pm

O czym Ty pierd...isz?

Kenny- na twój wulgaryzm / moderator powinien dawać przykład / odpowiem cytatem z twórczości
Arthura Conan Doyle,a ; gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej
nieprawdopodobne, musi być prawdą. W okresie moich poszukiwań meteorytów, zdarzały się niekiedy
rzeczy, nieprawdopodobne i przeczące naszemu dość prostemu oglądowi świata.
Na poważną dyskusję, na temat, meteorytów kopalnych i planetarnych /sory/ ale jeszcze nie dorosłeś.
Andrzej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?