WMakocki napisał(a):tin napisał(a):
Ooo to jest chyba ten okaz z astroforum w którym jest żelazonikiel....
Chyba jedyny z Twoich okazów, który wg mnie ma "niepromilowe" szanse na bycie meteorytem.. Resztą możesz sobie spokojnie skalniak wybrukować
Doczekamy się kiedyś czegoś więcej niż tylko zdjęć?
Ależ skąd,to kolejny mały nie całe 1kg.Zaczynam podejrzewać,że promilowa to jest Twoja wiedza o meteorytach,
sądząc po wypowiedziach na forum.Niczym nie poparte opinie są nic wart.Lepiej powiedz coś konkretnego,np:
dlaczego magnezowe środki ziarn oliwinów w shergottytach źle znoszą podróż i ziemski klimat.?Wysłałem mały
kawałek podobny do Zakłodzia jak sądzę właściwemu człowiekowi,który bez pośpiechu mu się przygląda.Fot1.
Zastanawiam się dlaczego tak mało jest w sieci zdjęć makro polerowanej powierzchni meteorytów.Dobrze jak
są spod mikroskopu,tylko kolorki nie takie.Fot2,
Panie Jacku!Krzemiany na poprzednim zdjęciu zwykle nie są większe jak 1mm,nie tylko nie pasują do palasytu
ani H chondrytu czy enstatynowego EL lub CH.Niektóre frag. są drobnoziarniste jak akapulkoit inne jak lodranit.
Ilość niklu w żelazie bada już 5 lat specjalista z Torunia,coś mu ciężko idzie i chyba adres do mnie zgubił.KłaniamWJM
Co do tego zakłodzia czy tak ma wyglądać?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 0733177890