Jak w temacie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jak w temacie

Postprzez R2R » Pn maja 17, 2021 10:06 pm

:) :) :) .......

'' Również w przypadku silnie zwietrzałych meteorytów test na nikiel ma sens, a nawet może „wyjść lepiej”. Faza metaliczna w meteorytach podlegając wietrzeniu wzbogaca się w nikiel. W końcowym etapie utlenienia stopu Fe-Ni pozostają tlenki i wodorotlenki z widocznymi żyłkowatymi wydzieleniami faz wysokoniklowych (często żyłki te zapisują postać utlenionych już kryształów kamacytu i taenitu zachowując wzór Widmanstättena) ''. Cytat z Woreczko Meteorites.

To odnośnie .... i niepokrywanych powierzchni metalowych... Z resztą wypowiedzi nie chce mi się nawet dyskutować.[/quote]

Mnie również się ode chciało. Widać, że nie chcesz zrozumieć gdzie tkwi Twój błąd. Nie zaśmiecaj tego forum.
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr maja 19, 2021 1:52 pm

mat napisał(a):Zapytam bardziej doświadczonych w wykonywaniu testu na nikiel w meteorytach żelaznych czy to co widać na zdjęciach ma wystarczająco intensywny kolor aby uznać że żelazo zawiera kilka procent niklu. :?: :?:

Jak dla mnie tak, widać pozytywny wynik testu na nikiel i na pewno warto dalej pociągnąć temat.
Nie wiadomo czy to z żelaza meteorytowego czy ziemska stal ale wg mnie na bank zawiera nikiel.
I bez 2 zdań powinieneś to dalej przebadać! Tylko gdzie?
(od razu napiszę, że ja jeszcze nie umiem :))
Pozdr.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez mat » Śr maja 19, 2021 6:44 pm

Oj tam nie umiesz bo nie musisz się tego uczyć. To prawda że kiedyś poprosiłem abyś przebadał mi próbkę ale po przemyśleniu tematu sam z badania zrezygnowałem. Co do praktycznej możliwości przebadania próbki u Kennego to .......
wolę opuścić kurtynę milczenia.

Mam miejsce gdzie czasami badam próbki przenośnym XRF [ chyba dobrze to nazwałem ] urządzenie jest przyzwoitej jakości i przed badaniem kalibrowane. Więc dam radę.
Dla mnie w tej chwili jest ważniejsze aby na przeszukiwanym terenie znaleźć jakiś większy jednoznacznie wyglądający okaz.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt maja 21, 2021 7:30 am

Polecam się:)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Cz cze 03, 2021 4:48 pm

Kenny napisał(a):Polecam się:)

Oferta aktualna, czy wygasła :?:

Chyba warto to przebadać. Zdjęcia wykonane po wstępnym oczyszczeniu i umyciu.

Obrazek
fot.nr.1

Obrazek
fot.nr 2
Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn cze 07, 2021 10:38 am

Ciekawa ta "złota" inkluzja, choć kształt dziwny... Jeżeli to ten sam obszar, w którym wyszły próbki z niklem to koniecznie trzeba przebadać!
Całość zaczyna nabierać ciekawego kierunku.
A ja tym bardziej powinienem w końcu uruchomić badania żelaznych u siebie :roll:
Powodzenia!
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Kenny » So cze 26, 2021 12:05 pm

Sam zrezygnowałeś. Na co liczysz?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » N cze 27, 2021 6:24 pm

[quote="mat"]Nie, to raczej nie militarka, militarką okazało się to co jest na zdjęciach powyżej w poprzednim wątku . Skoro jesteś to coś co lubisz, zakładając że meteoryt żelazny czasami jest bardzo bogaty w nikiel i po wytrawieniu w kwasie solnym pojawi się coś innego :?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tradycyjnie przyjęty tu na forum argument że to; odpad hutniczy, odłamek z okresu wojny,szlaka..... nie ma tu zastosowania.[/quote

Skąd ta nagła aktywność w temacie, gdzie byłeś gdy zamieściłem cytowany wpis i fotografie :?: ,dlaczego nie dostrzegłeś analogii w pokazanym okazie do NWA 11420 czy NWA 8302 :?:

Obrazek

Obrazek
mat
meteorytoman

Postprzez mat » Pt paź 22, 2021 7:14 pm

Zibi napisał(a):Ciekawa ta "złota" inkluzja, choć kształt dziwny... Jeżeli to ten sam obszar, w którym wyszły próbki z niklem to koniecznie trzeba przebadać!
Całość zaczyna nabierać ciekawego kierunku.
A ja tym bardziej powinienem w końcu uruchomić badania żelaznych u siebie :roll:
Powodzenia!
Z.

Po tak życzliwym potraktowaniu mnie przez Zibiego czuje się w obowiązku przedstawić okresowe sprawozdanie z przeszukiwanego terenu;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jeszcze to :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No razie wystarczy pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Hudini » Pt paź 22, 2021 11:03 pm

Ten ostatni mega ciekawy kształt (taki całkiem meteorytowy :)).
Możesz wytrawić miejsce szlifu/cięcia?
Hudini
meteorytoman

Postprzez mat » So paź 23, 2021 5:56 am

Początkowo planowałem wykonać trawienie,ale po dokładnym oczyszczenie i przyjrzeniu się okazowi dochodzę do wniosku że to chyba nie jest Oktaedryt a raczej Heksaedryt, wystąpią tu
linie Neumanna. Niestety odcięcie piętki nie nastąpiło równolegle do tych linii i niewiele po wytrawieniu będzie widać,
Wysłałem próbkę do badania wyniki będą na początku listopada.
mat
meteorytoman

Postprzez Hudini » So paź 23, 2021 1:21 pm

W takim razie czekam z niecierpliwością na wyniki :)
Pozdrawiam
Hudini
meteorytoman

Postprzez mat » Pn paź 25, 2021 3:07 pm

W oczekiwaniu na wyniki badań próbek czasami wrzucę coś co cieszy oczy z przeszukiwanego terenu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :)
mat
meteorytoman

Postprzez mat » Śr paź 27, 2021 12:49 pm

Ten już kiedyś był na forum ale nie wywołał żadnej reakcji, może teraz po oczyszczeniu i konserwacji komuś się spodoba :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli ktoś uważa że to badziew i z meteorytami nie ma nic wspólnego to bardzo proszę się wypowiedzieć, przyjmę to z pełną pokorą.
mat
meteorytoman

Postprzez mat » Cz paź 28, 2021 6:51 pm

Na koniec zapytam czy to jest kryształ meteorytowy :?:
Mam '' słabość '' do tego rodzaju meteorytów i obawiam się że ulegam chciejstwu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?