witam po dłuższej przerwie. Z próbek 22 otrzymanych od Shermana wytypowałem w pierwszej kolejności 3 najbardziej interesujące mianowicie A, C oraz 11.
Próbki te wypolerowałem tworząc z nich preparaty do badania w świetle odbitym (najmniej kosztowne, możliwe do wykonania w warunkach domowych, ich wykonanie nie pochłania znacznej masy materiału, wadą są natomiast trudności w określeniu pełnego składu mineralnego, szczególnie minerałów skałotwórczych). Niestety w przypadku fotek makro zapomniałem umieścić skalę przy okazie.
Próbka A.

Próbka zbudowana jest z szaro-brązowego konglomeratu, widoczna wyraźna podwójna litologia. Część ciemniejsza posiada więcej spoiwa niż część jaśniejsza. Próbka wielkości 4x5cm ziarna budujące skałę osiągają do 7mm. Kształt ziaren wykazuje średni i dobry stopień obtoczenia, ziarna zbudowane są ze skał krystalicznych. Widoczne pojedyncze ziarna minerałów kruszcowych.
Mikro. powiększenie 300x.

Na zdjęciu widoczne jest ziarno hematytu (Hem) tkwiące w kwarcytowym cieście skalnym, oraz niewielkich rozmiarów wrostki pirytu (Py) w kwarcu. Literą Q oznaczono pustkę w skale wypełnioną wtórnym kwarcem oraz najprawdopodobniej węglanami.
Próbka C

Wymiary 7,5x4,5cm. Skała barwy szarej szaro-brunatnej, zbudowana z ziaren o nieregularnych kształtach do 11mm wielkości spojonych szarym drobno-okruchowym spoiwem. Widoczne są nieliczne wolne przestrzenie pomiędzy ziarnami. Okruchy zbudowane ze skał krystalicznych najprawdopodobniej kwarcyt, granulit, wykazują słaby stopień obtoczenia. Na krawędziach ziaren widoczne słabe zmiany metasomatyczne.
Mikro powiększenie 300x.

W obrazie mikroskopowym widoczne są nieliczne pseudomorfozy wodorotlenków żelaza (FeOx) najprawdopodobniej występujące w miejscu wyługowanych siarczków. Ponadto w preparacie stwierdzono występowanie nielicznych agregatów tlenków tytanu (TiOx) tkwiące w mikrokrystalicznym kwarcytowym cieście skalnym.
Próbka 11.

Wymiary 4,5x3 cm. Skała drobnokrystaliczna, barwy oliwkowo-brązowej na powierzchni zwietrzałej jasno brązowa. Makroskopowo widoczne są wrostki minerałów kruszcowych. Skała zbita masywna.
Mikro powiększenie 300x

W obrazie mikroskopowym widoczne są pojedyncze ziarna magnetytu (Mag) tkwiące w serpentynitowym cieście skalnym. Ponadto widoczne pierścieniowe struktury zbudowane z hematytu (hem) najprawdopodobniej będącego formą pseudomorfozy po pierwotnych skupieniach magnetytu (tzw martyt).
Wnioski.
Próbka A
Charakter skały jej wykształcenie wskazują na jej pierwotnie wodne środowisko sedymentacji (obtoczone ziarna), z mikroskopowego punktu widzenia obecność hematytu wskazuje że skała po sedymentacji dostała się w warunki podwyższonego ciśnienia i temperatury co odwodniło pierwotne limonitowe nagromadzenia (na co również wskazuje brak wolnych przestrzeni oraz masywność skały) ma to związek z silną diagenezą skały. Obecność wolnego kwarcu w skale oraz jej wodne środowisko powstania w zasadzie wykluczają jej pozaziemskie pochodzenie.
Próbka C
Okruchy skały wykazują niewielki stopień obtoczenia co wskazuje na niedaleki transport, zmiany na powierzchni ziaren (sylifikacja) wskazują na to że skała poddawana była działaniu roztworów wodnych. Ziarna nie wykazują zmian szokowych nie widoczne są też żadne fragmenty szkliwa mogące wskazywać na impaktytowe pochodzenie owej skały. Obecność wodorotlenków żelaza wskazuje na długi okres przebywania w środowisku utleniającym. Głównym budulcem skały dalej pozostaje wolny kwarc, co dyskwalifikuje jej kosmiczne pochodzenie.
Próbka 11
Próbka jest zbudowana z przeobrażonego serpentynitu. Serpentynity jako skały powstają w wyniku metamorfizmu wstecznego skał perydotytowych, pod wpływem roztworów mineralizujących. Wtórnymi produktami przemiany perydotytu w serpentynit są magnetyty pospolicie występujące w tego typu skałach. Magnetyt w tym środowisku poza rozproszonymi kryształkami lubi tworzyć skupienia na granicy reliktów oliwinu, tworząc robaczkowe lub pierścieniowe formy. W toku dalszych przemian metasomatycznych duże ziarna magnetytu zastąpione zostały przez hematyt. Z serpentynitowymi meteorytami się jeszcze nie spotkałem, dodatkowo powstanie tej skały wymagało wielokrotnych procesów metasomatycznych które możliwe są jedynie w środowisku dużych ciał niebieskich. Hematyt nie jest z kolei bardzo popularnym kosmicznym minerałem, po czym wnioskuje że skała ma pochodzenie ziemskie.
Pozostałe 19 kamieni zostały wstępnie zidentyfikowane jako różne rodzaje serpentynitów gabr i granitoidów jak o czymś zapomniałem przepraszam niestety z braku czasu nie mogłem bliżej przyjrzeć się pozostałym kamieniom.
pozdrawiam