Co to za cudo ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za cudo ?

Postprzez tribal216 » Śr maja 04, 2011 3:23 pm

sherman napisał(a): Dowodem na meteorytowe pochodzenie jest to co zawiera w środku lecz nie zauważalne na zdjęciach a szlifował nie będę bo szkoda go niszczyć. Jest to meteoryt! Jesli ktoś uważa inaczej to jego sprawa wkrótce będą następne.
Skorupka się dobrze zachowała lecz nie wiemy kiedy spadł jaki to meteoryt oraz w jakich warunkach przyszło mu leżeć więc nie mówmy tu o standardach bo przecież tego nie możesz wiedzieć jak taki kamyk powinien wyglądać.
A po za tym widać że kamień cały był pokryty tym czarnym "tworem"

oooo zaczyna sie :) gorączka meteorytowa jaka panuje teraz w Polsce daje o sobie znac ;):D
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr maja 04, 2011 4:08 pm

,
Ostatnio edytowano N mar 04, 2012 1:32 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Śr maja 04, 2011 5:08 pm

sherman napisał(a):Czym kamień bardziej przypomina meteoryt to wymyśla się coś aby zbić z tropu znalazcę np. co do tego kamienia
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 7913150210
że takie coś mogło się wytworzyć podczas pożaru bez przesady Panie Jacku robiłem specjalnie test na cały dzień kamyk został wrzucony do pieca by sprawdzić czy ma Pan rację i zonk kamień cały lecz jeszcze mam zamiar palnikiem acetylenowym go potraktować ale to z czystej ciekawości :wink:
I znowu te chondryty czemu tylko się ludzi nastawia aby zbierali chondryty których praktycznie już niewiele pozostało a co z achondrytami? Przecież jest ich do groma tylko trzeba wiedzieć jak je rozróżnić lecz nic się na ten temat nie pisze nawet jak kamień ma skorupe a niema chondr to już nie meteoryt.

Sorry , ale Klinika , to nie ten dział :shock:
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr maja 04, 2011 6:34 pm

sherman napisał(a):Sam Pan powiedział że jesli cos jest meteorytem to jest i nic tego nie zmieni lecz taki kamien nie ma wartości.
Jesli ktoś mówi ze to nie jest meteoryt to powinien powiedzieć dlaczego tak uważa ewentualnie co to może być jesli to nie jest meteoryt.

Pierwsze zdanie OK, tylko myśl nie dokończona...
nie ma istotnej wartości, dopóki nie zostanie zbadany i sklasyfikowany
co do drugiego zdania, to przypomina mi stare powiedzenie "udowodnij, że nie jesteś wielbłądem" ;)
niestety, ale udowodnić trzeba że coś jest, a nie, że nie jest meteorytem!
oczywiście, gdy ktoś ogląda coś uważanego przez kogoś innego za meteoryt, powinien wyjaśnić, dlaczego tak uważa. Niestety, w przypadku kamieni, które wyglądają jak ziemskie skały, oczekuje się również takiego uzasadnienia, a to właśnie w tych przypadkach trzeba wskazać powód, aby coś takiego badać laboratoryjnie pod kątem kosmicznego rodowodu, bo samo podobieństwo wyglądu na zdjęciu to z reguły za mało.
W tych przypadkach pozostaje odpowiedź np. tego typu: "brak wyraźnych cech sugerujących kosmiczne pochodzenie". A że ona nie satysfakcjonuje? no cóż... Patrz wyżej...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz maja 05, 2011 5:13 pm

Każdy ma prawo wierzyć w co chce i pisać co chce o ile tylko nie szkodzi drugiej osobie.
I tego się trzymajmy.
Nie zaprzeczam, że pokazany okaz to meteoryt ale też nie potwierdzam.
Stwierdzenie typu: To jest meteoryt! nie uczyni go bardziej meteorytowym.

Sherman wrzucasz masę zdjęć w jeden topik i w sumie nie wiem o czym teraz piszesz...
Skaczesz w kolejnym poście na inny okaz. Twoim zdaniem zdjęcie DSCN0080.jpg przestawia skorupkę?
Moim zdaniem po ablacyjnej nie ma ani śladu.
Zibi
ps. przekroje twoich kamyków są bardzo ładne - jak patrzę to żałuję, że nie studiowałem geologii...
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt maja 06, 2011 3:14 pm

,
Ostatnio edytowano N mar 04, 2012 1:32 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez zwirek » Pt maja 06, 2011 3:27 pm

Zaprawdę powiadam Ci , jakem amator że to skały pochodzenia wulkanicznego
ZIEMSKIE !
Achondryty mają bardziej prymitywny skład mineralny oraz inną teksturę .
Wypij piwo i weź się do roboty .
W Twoich skałach jest po prostu za dużo SiO2 ( sio dwa ) ;)
zwirek
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt maja 06, 2011 3:29 pm

sherman napisał(a):...lecz nadal uważam że to może być meteoryt ...

o, to stwierdzenie już bardziej mi się podoba, niż pisanie, że to jest meteoryt, chociaż dowodów brak ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt maja 06, 2011 9:12 pm

,
Ostatnio edytowano N mar 04, 2012 1:34 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt maja 06, 2011 9:36 pm

Proszę wysłać plasterki do badań - też chętnie dowiemy się wszyscy, co to takiego jest i nasza wiedza wzrośnie, nawet w przypadku ziemskich skał :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt maja 06, 2011 10:47 pm

ok odezwij się na pv podam Ci adres podeślij ~20g próbki ( najlepiej odcięte i najbardziej reprezentatywne) zrobimy badania wyniki składu mineralnego opublikuje na metmanii

trochę się odgruzowałem na początku czerwca powinienem mieć chwilę czasu.

ps witam ponownie załogę po dość długiej przerwie spowodowanej głównie problemami technicznymi... :(
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez filip » So maja 07, 2011 12:12 am

Witaj Kenny po tak długiej niebytności.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lip 13, 2011 11:59 am

witam po dłuższej przerwie. Z próbek 22 otrzymanych od Shermana wytypowałem w pierwszej kolejności 3 najbardziej interesujące mianowicie A, C oraz 11.
Próbki te wypolerowałem tworząc z nich preparaty do badania w świetle odbitym (najmniej kosztowne, możliwe do wykonania w warunkach domowych, ich wykonanie nie pochłania znacznej masy materiału, wadą są natomiast trudności w określeniu pełnego składu mineralnego, szczególnie minerałów skałotwórczych). Niestety w przypadku fotek makro zapomniałem umieścić skalę przy okazie.

Próbka A.
Obrazek
Próbka zbudowana jest z szaro-brązowego konglomeratu, widoczna wyraźna podwójna litologia. Część ciemniejsza posiada więcej spoiwa niż część jaśniejsza. Próbka wielkości 4x5cm ziarna budujące skałę osiągają do 7mm. Kształt ziaren wykazuje średni i dobry stopień obtoczenia, ziarna zbudowane są ze skał krystalicznych. Widoczne pojedyncze ziarna minerałów kruszcowych.

Mikro. powiększenie 300x.
Obrazek

Na zdjęciu widoczne jest ziarno hematytu (Hem) tkwiące w kwarcytowym cieście skalnym, oraz niewielkich rozmiarów wrostki pirytu (Py) w kwarcu. Literą Q oznaczono pustkę w skale wypełnioną wtórnym kwarcem oraz najprawdopodobniej węglanami.

Próbka C
Obrazek
Wymiary 7,5x4,5cm. Skała barwy szarej szaro-brunatnej, zbudowana z ziaren o nieregularnych kształtach do 11mm wielkości spojonych szarym drobno-okruchowym spoiwem. Widoczne są nieliczne wolne przestrzenie pomiędzy ziarnami. Okruchy zbudowane ze skał krystalicznych najprawdopodobniej kwarcyt, granulit, wykazują słaby stopień obtoczenia. Na krawędziach ziaren widoczne słabe zmiany metasomatyczne.

Mikro powiększenie 300x.
Obrazek

W obrazie mikroskopowym widoczne są nieliczne pseudomorfozy wodorotlenków żelaza (FeOx) najprawdopodobniej występujące w miejscu wyługowanych siarczków. Ponadto w preparacie stwierdzono występowanie nielicznych agregatów tlenków tytanu (TiOx) tkwiące w mikrokrystalicznym kwarcytowym cieście skalnym.

Próbka 11.
Obrazek

Wymiary 4,5x3 cm. Skała drobnokrystaliczna, barwy oliwkowo-brązowej na powierzchni zwietrzałej jasno brązowa. Makroskopowo widoczne są wrostki minerałów kruszcowych. Skała zbita masywna.

Mikro powiększenie 300x
Obrazek

W obrazie mikroskopowym widoczne są pojedyncze ziarna magnetytu (Mag) tkwiące w serpentynitowym cieście skalnym. Ponadto widoczne pierścieniowe struktury zbudowane z hematytu (hem) najprawdopodobniej będącego formą pseudomorfozy po pierwotnych skupieniach magnetytu (tzw martyt).

Wnioski.
Próbka A
Charakter skały jej wykształcenie wskazują na jej pierwotnie wodne środowisko sedymentacji (obtoczone ziarna), z mikroskopowego punktu widzenia obecność hematytu wskazuje że skała po sedymentacji dostała się w warunki podwyższonego ciśnienia i temperatury co odwodniło pierwotne limonitowe nagromadzenia (na co również wskazuje brak wolnych przestrzeni oraz masywność skały) ma to związek z silną diagenezą skały. Obecność wolnego kwarcu w skale oraz jej wodne środowisko powstania w zasadzie wykluczają jej pozaziemskie pochodzenie.

Próbka C
Okruchy skały wykazują niewielki stopień obtoczenia co wskazuje na niedaleki transport, zmiany na powierzchni ziaren (sylifikacja) wskazują na to że skała poddawana była działaniu roztworów wodnych. Ziarna nie wykazują zmian szokowych nie widoczne są też żadne fragmenty szkliwa mogące wskazywać na impaktytowe pochodzenie owej skały. Obecność wodorotlenków żelaza wskazuje na długi okres przebywania w środowisku utleniającym. Głównym budulcem skały dalej pozostaje wolny kwarc, co dyskwalifikuje jej kosmiczne pochodzenie.

Próbka 11
Próbka jest zbudowana z przeobrażonego serpentynitu. Serpentynity jako skały powstają w wyniku metamorfizmu wstecznego skał perydotytowych, pod wpływem roztworów mineralizujących. Wtórnymi produktami przemiany perydotytu w serpentynit są magnetyty pospolicie występujące w tego typu skałach. Magnetyt w tym środowisku poza rozproszonymi kryształkami lubi tworzyć skupienia na granicy reliktów oliwinu, tworząc robaczkowe lub pierścieniowe formy. W toku dalszych przemian metasomatycznych duże ziarna magnetytu zastąpione zostały przez hematyt. Z serpentynitowymi meteorytami się jeszcze nie spotkałem, dodatkowo powstanie tej skały wymagało wielokrotnych procesów metasomatycznych które możliwe są jedynie w środowisku dużych ciał niebieskich. Hematyt nie jest z kolei bardzo popularnym kosmicznym minerałem, po czym wnioskuje że skała ma pochodzenie ziemskie.

Pozostałe 19 kamieni zostały wstępnie zidentyfikowane jako różne rodzaje serpentynitów gabr i granitoidów jak o czymś zapomniałem przepraszam niestety z braku czasu nie mogłem bliżej przyjrzeć się pozostałym kamieniom.
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lip 13, 2011 1:02 pm

No, Kenny, kawał dobrej roboty :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz lip 14, 2011 10:35 am

Jakiej Roboty Panie Jacku? nie tak sie z Kennym umawiałem miały być inne próbki "badane" mowa była o pr. nr. 1,2,6, oraz 11 więc uważam to wszystko za jedną wielką ściemę mowa była o 3 próbkach więc wybrałem 3 do 5 które uważam że mogą pochodzić z kosmosu resztę próbek dorzuciłem które uważałem za mało ciekawe.
Umówiliśmy się że pod lupę idą własnie te które wytypowałem i tak miało być!!
Pod tym adresem można zobaczyć kamienie które według Kennego nie są ciekawe.

https://picasaweb.google.com/1120277661 ... PqFkL6XhwE

Proszę sami odpowiedzcie sobie na pytanie co to może być bo Kenny nie pomoże.
Pytałem go 3 razy co to są za linie widoczne na całej powieszchni kamyka nr. 1 na fotce również można je dostrzec do dziś dnia nie usłyszałem ani słowa na ten temat.
Oraz kilka razy wspominałem o próbce nr.2 że chcę aby ją identyfikował a Pan Kenny jedynie co na jej temat mi napisał to że ROGOWIEC? tak jak by mnie pytał czy to to co myśli.

Próbka nr 6 zawiera siarczki ,ilmenit oraz pozostałość skorupy na kamyku lecz nie zostały wyniki opublikowane na forum pewnie dlatego że poprosiłem o wcześniejszy zwrot próbek bo dostałem odpowiedz że wszystkie próbki zawieraja cechy ziemskie lecz nie dostałem odp. jakie to cechy.
Nie wiem dla kogo zrobiłeś te "badanie bo raczej nie dla mnie no ale niestety jestes geologiem więc z materią pozaziemską masz niewiele wspólnego a po za tym zaszkodziło by to w planie jaki sobie uknułeś więc zdecydowałeś że nie możesz napisać tu na forum prawdy bo masz już pewien plan którego ja jestem właścicielem i dlatego jak się potwierdzi to co ma sie potwierdzić to zrobię tak jak sobie postanowiłem. :twisted:
Jeśli wyjdzie że żadna z tych próbek co ja typowałem nie okaże się met. to przeproszę cie tu na tym forum w tym temacie lecz jesli okaże się to co niedługo jest nie uniknione to na pewno będzie głośno a jak będzie głośno to wtedy ja będę miał coś do powiedzenia. :twisted:
Mogliśmy to załatwić inaczej i każdy by był zadowolony lecz zazdrość i chciwość sprawia że co niektórzy przestają realnie myśleć i wtedy robią rzeczy których potem mogą żałować kiedyś wspomniałem że nie mam 5 lat kręconych włosów i Jaś na imię.
Czas już aby Ludzie dowiedzieli sie gdzie i jakie meteoryty można znaleźć w naszej pięknej Polsce i co najważniejsze przestali pytać tu na forum CZY TO JEST TO bo nigdy prawdy sie nie dowiedzą oraz czas zwracać uwagę na kamienie te nie magnetyczne bo nie jest prawdą jak sie tu pisze że jak nie ma własciwosci magnet. to nie met.
Pewnie wielu to czyta i wzrasta im ciśnienie lecz taka jest prawda która niedługo ujrzy światło dzienne bo tak jest zapisane.
Pozdrawiam
sherman
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?