dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez WMakocki » Wt sty 10, 2012 7:28 pm

Nie opowiadaj Tin,z wiekiem to się siwieje a nie brązowieje.Lepiej nie odwracaj uwagi od tego co jest w środku
kamienia.Rozumiem,że nie można znaleźć metka w kratkę,paski,kropki czy pepitkę ale to chyba trzeba do środka
zajrzeć by się mądrzyć na forum.Amatorzy robią cienkie płytki,zdjęcia w świetle spolaryzowanym lepsze niż
niektóre lab. a tu niema kto je przeczytać.Inf.dla Sopla.Na jednym ze zdjęć pokazana jest ciemna cienka linia
poniżej skorupy obtopieniowej u niektórych howardytów podobnie jak w twoich kamieniach.Pewnie na skutek
przegrzania ale nie mogę znaleźć tłumaczenia w necie.Jeśli chodzi o minerały w meteorytach to może już pora
pokazać jak one wyglądają w świetle spolaryzowanym a tu Keny na urlopie. Wypowiedzi typu: ja się na tym nie znam
ale według mnie...itd to czysta kompromitacja i odpowiednia np.na forach w US.Jeśli nie popiera się wypowiedzi
linkiem do źródła czy fot.ta na cholerę komu taka z palca wyssana opinia.Przynajmniej tak to wygląda u nas w Klubie.
My jesteśmy otwarci i podaję pozycję ostatniego znaleziska z dokładnością do 1 no może 2 metrów.Uwaga na wilki!!
51st.13min.51,7sek N i 20 st.54min.17,19sek.E WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez rolnik » Wt sty 10, 2012 8:12 pm

Panie Makocki może Kenny zamieszka w Warszawie jest geologiem,w jednym programie informacyjnym mówiono że kilku geologom z Warszawy łupki gazowe ręce poparzyły czy jakoś tak
rolnik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt sty 10, 2012 8:13 pm

WMakocki napisał(a):...Amatorzy robią cienkie płytki,zdjęcia w świetle spolaryzowanym lepsze niż
niektóre lab. a tu niema kto je przeczytać...

hm... no cóż... to chyba efekt zniechęcenia pewnej grupki osób trochę bardziej znających się na rzeczy do zaglądania na forum przez małą grupkę osób "wiedzących lepiej". Jeszcze trochę i istnienie forum straci sens. Tak, jak nie ma sensu dawanie zdjęć bez komentarza, jak ostatnie fotki wstawione tu przez shermana. Niestety, nie mam czasu i chęci porządkować ten cały bałagan.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sty 10, 2012 9:58 pm

kilka spraw do wyjaśnienia nie jestem tu jednostką informacyjną jestem zapaleńcem i dziele się swoją wiedzą z ludźmi
fotek minerałów w meteorytach nie będę wklejał bo
A - nie mam obecnie dostępu do odpowiedniego materiału
B - brak czasu aby takowe porobić i jeszcze opublikować
Zmieniam obecnie miejsce pracy jak i z tym związane miejsce zamieszkania co znacząco ograniczy mój dostęp do zaplecza laboratoryjnego.
Powodzenia w nowym roku.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr sty 11, 2012 11:33 am

Tak, jak nie ma sensu dawanie zdjęć bez komentarza, jak ostatnie fotki wstawione tu przez shermana.

Uważam że mój komentarz jest zbędny Ja swoje zrobiłem
Jeszcze trochę i istnienie forum straci sens.

Nie straciło by sensu gdyby było od tego by pomagać a chętnych by pomóc niema i nigdy nie było na tym forum.
Sam metodą prób i błędów doszedłem do tego co doszedłem!
Są chondryty, Oktaedryty,mezosyderyty i achondryty.
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 2ubgk-mpZQ
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sty 11, 2012 12:00 pm

Sopel, to co mi wysłałes to: wiekszy ten jasniejszy to piaskowiec ( w kazdym razie widac duza ilosc kwarcu), a mniejszy ciemniejszy to jakas skala metamorficzna - widoczne łyszczyki.
Ostatnio edytowano Śr sty 11, 2012 1:50 pm przez tribal216, łącznie edytowano 1 raz
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Śr sty 11, 2012 1:39 pm

Jacku, problem z wielebnymi (czyli tymi, którzy wiedzą lepiej) polega na tym, że w ich mniemaniu ekspertem jest ten, kto im da cień nadziei, że się już stali się milionerami... Każdy, kto zakwestionuje ich nadzieje staje się "ignorantem".
Czasami czytając posty wielebnego Makockieg, Shermana, Empiryka (i tym podobnych szpecy od Photoshopa czy "buraków cukrowych") ręce opadają bo z głupotą nawet ciężko polemizować.
Zastanawiam się czy jest to celowe działanie (tzw. trolowanie), czy po prostu totalny infantylizm.
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr sty 11, 2012 3:01 pm

Prawda,ze mądry z głupim to kiepska para.Gorzej bo Pan Jacek jakiś smutny,Keny się wyprowadza i forum
schodzi na psy.Generał się nie leczy,Jędrek koniecznie chce zrobić z bazaltu pallasyt,Rolnik stracił wątek,
Sopel nie wierzy,że ma howardyt,Tin wytrącany z równowagi,ja sam nie wiem co mi się chce,i to ma być
kurcze pieczone orkiestra?? Pora zmienić forum albo temat.A co byście powiedzieli na "Diogenites"WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sty 11, 2012 3:33 pm

WMakocki napisał(a):Prawda,ze mądry z głupim to kiepska para.Gorzej bo Pan Jacek jakiś smutny,Keny się wyprowadza i forum
schodzi na psy.Generał się nie leczy,Jędrek koniecznie chce zrobić z bazaltu pallasyt,Rolnik stracił wątek,
Sopel nie wierzy,że ma howardyt,Tin wytrącany z równowagi,ja sam nie wiem co mi się chce,i to ma być
kurcze pieczone orkiestra?? Pora zmienić forum albo temat.

widac brakuje Panu rozmowcow na Pańskim poziomie. coz to forum amatorow i hobbystow, osob z wyksztalceniem "meteorytowym" rzeczywiscie jest tu pewnie niewiele a i oni moga sie mylic czy czegos niewiedziec, takze proponuje rzeczywiscie zmienic forum niz dawac do zrozumienia prawie wszystkim czlonkom ze nic nie wiedza i nie potrafia. nie kazdy jak widac urodzil sie od razu z taką wiedzą jak Pan. ps. jak juz ma Pan tak wszystko rozpykane to przypuszczam ze recenzje Pańskich opracowań w METEORITICS & PLANETARY SCIENCE ( bo tylko to jest chyba na odpowiednim dla Pana poziomie) sa pozytywne. z checia bysmy przeczytali.
tribal216
meteorytoman

Postprzez gural100 » Śr sty 11, 2012 3:57 pm

Mam propozycję dla Wielce Szanownego Imć Pana WMakockiego - proze założyć własne forum - to bardzo łatwe i z pewnością poradzi Pan sobie znakomicie. Chetnie bedę na nie zaglądał. Obiecuję także, że gdy posiadę przyblizoną nieznacxznie do Pańskiej Wiedzę - postaram się także coś napisać.
Jednocześnie żywię nadzieję, że zaprosi Pan do siebie wszystkich ekspertów od howadrytów, marsów, księżyców i innych meteorytów, które rozpoznać może wyłącznie fachowiec z najwyższej (kosmicznej) półki.
Składam już teraz Panu życzenia pomyślności w tym przedsięwięciu aby pammiętał Pan, że byłem pierwszy. By patrzył Pan na mnie życzliwszym wzrokiem gdy zrobię jakąś niewybaczalną gafę wypowiadjąc się w gronie Pańskich współforumowiczów.
Podziwiam i Pozdrawiam Piotr.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr sty 11, 2012 4:13 pm

WMakocki napisał(a):...A co byście powiedzieli na "Diogenites"WJM

hm... czy to propozycja nazwy dla achondrytów polnych kiszonych w beczkach? :roll:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Śr sty 11, 2012 5:04 pm

Wacławie ja nie robię na siłę palasytu ja go mam :D a że bazalt :wink: no niech będzie wcale mnie to nie martwi :D cały wasz problem to kasa ,i tak naprawdę kłamiecie się nawzajem :wink: parę osób odeszło z tego forum bardzo wartościowych część jest nieaktywna :cry: Jacku to forum niestety umiera.Osobiście nie pisze wszystkiego ponieważ mam szacunek do każdego człowieka.i meteoryty zbieram dla siebie nie dla mamony i poklasku tłumu.Tobie Wacławie życzę osobiście obyś znalazł i był pewien tego co masz :wink: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez rolnik » Śr sty 11, 2012 5:46 pm

Jędrek sklepiki meteorytowe na pewno nie lubią konkurencji ze strony amatorów o ile amator coś znajdzie ,a jeśli znajdzie to za friko kupią żeby za przyzwoitą cene sprzedać,Panie Makocki,a nie lepiej jechać na pustynie znaleść jakiś meteoryt dobrze wyczyścić zeby pyłków palmowych nie było pomoczyć w solance i powiedzieć że w Bałtyku został znaleziony,może eksperci uwierzą że to meteoryt ,podobne instrukcje można wyczytać, chyba o BAGNO chodziło a nie o solanke żeby moczyć
rolnik
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr sty 11, 2012 5:48 pm

Tin czy wierzysz ze jak znajdziesz lunara to będziesz milionerem? :lol: Bo ja nie ale tu jest twój problem bo ty znalazłeś wydawało ci się ze już jesteś bogaty aż tu Korotev zdyskwalifikował twego lunara i teraz nie dopuszczasz mysli ze ktoś inny mógłby znaleźć.
I nie myśl sobie że mi się w głowie przewróci jak ktoś mi kit pocisnie ze to np. howardyty a mam tego towaru ze 15kg. więc i kasa by jakaś była ale tyko wtedy gdyby ten kamień był meteorytem a nim nie jest.
Lecz kamień który pokazałem wcześniej w tym wątku uważam że są spore szanse że to lunar lecz mam to narazie w d... bo co ma być to nie ucieknie wole skupić się na poszukiwaniu nowych kamieni niż się tu z wami przekrzykiwać czy to met czy nie.

Coś na temat pseudo-naukowców
http://translate.google.pl/translate?hl ... photo.html
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr sty 11, 2012 6:19 pm

Bez urazy Jędrek.Problem na forum polega na tym,że pytający nie pokazuje odpowiednich zdjęć i nie podaje
precyzyjnego opisu.To nie dziwi bo tylko geolodzy dobrze znają skały i potrafią to zrobić.Stąd późniejsze nieporozumienia.Inna rzecz to zachowanie ludzi,którzy potrafią rozpoznać meteoryt jeśli tylko zdjęcie i opis
są dokładne.W Twoim przypadku ostatnie fot.to nieudana próba pokazania,że w kamieniu jest żelazo.Pallasyty
są tak charakterystyczne,że wystarczy napisać" w metalu tkwią ziarna oliwinów" i to ma być zgodne z rzeczywistością.
Na forum tylko zdjęcia i opis mają jakąś wartość.Wyobrażenie o własnej wiedzy na temat met.często
bywa zawodne.Meteoryty mają swoją wartość i to dodatkowo miesza w temacie.Pewnie zauważyłeś,że staram się
potwierdzać swoje wypowiedzi czym tylko się da.Emocje tu niewiele pomogą i lepiej to robić na zimno.Nie jest
dobrze gdy podejrzewa się wszystkich o złą wolę.Niemniej jednak niektóre wypowiedzi nie tylko pokazują
brak wiedzy ale i cwaniactwo,tego uniknąć się nie da.Tobie życzę znalezienia pallasytu.WJM
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?