Re: Jak w temacie
To ostatnie nijak meteorytu nie przypomina. Również w przekroju.
-
Hudini - meteorytoman
Czas pokazać wyniki badań składu pierwiastkowego z wysłanej próbki. Dodam że to badanie PMI wykonane spektrometrem iskrowym Hitachi High-Tech.
Na razie nie czuje się zawiedziony bo wiem że jest duża ilość meteorytów żelaznych nie pasujących do żadnej z ustalonych grup chemicznych. Póki nie sprawdziłem mam nadzieje.
Jeśli ktoś potrafi powiązać wygląd pokazanych okazów z wynikami badania składu chemicznego to bardzo proszę o opinie.
Na razie nie czuje się zawiedziony bo wiem że jest duża ilość meteorytów żelaznych nie pasujących do żadnej z ustalonych grup chemicznych. Póki nie sprawdziłem mam nadzieje.

Jeśli ktoś potrafi powiązać wygląd pokazanych okazów z wynikami badania składu chemicznego to bardzo proszę o opinie.
- mat
- meteorytoman
Witam,
badania wykazały, że jest w próbkach za mało niklu i kobaltu.
Na domiar złego jest dużo za dużo chromu, co jednoznacznie wyklucza "meteorytowatość" żelaza.
Przykro mi ale to nie meteoryty... szkoda, bo wygląd zewnętrzny niektórych powala.
Pozdrawiam
Z.
badania wykazały, że jest w próbkach za mało niklu i kobaltu.
Na domiar złego jest dużo za dużo chromu, co jednoznacznie wyklucza "meteorytowatość" żelaza.
Przykro mi ale to nie meteoryty... szkoda, bo wygląd zewnętrzny niektórych powala.
Pozdrawiam
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
mat napisał(a):mr.O'K napisał(a):...mezosyderyt
![]()
![]()
Dziękuje za wyrażenie opinii. Czasami wyrażenie prawdziwej opinii jest trudne, za trudne.
Wrócę na chwilę do tego wątku, mowa o tym okazie.

Poniżej zdjęcia okazów znalezione w bliskiej okolicy. Wydaje mi się że opinia wskazująca na mezosyderyt potwierdza się.

Pozdrawiam.
- mat
- meteorytoman
Widząc co się dzieje na forum można odnieść wrażenie że zainteresowanie meteorytami w kraju zniknęło prawie całkowicie, albo jest w podziemiu.Oto kilka fotek tworów
meteorytopodobnych
znalezionych w południowo-zachodniej
części kraju.Są wakacje jeśli ktoś tu będzie zawsze może spróbować, znajduje to na kilkunastu kilometrach kwadratowych i odnoszę wrażenie że miejsce gdzie występują jest większe.

Dla porównania Morasko o podobnej masie.

Pozdrawiam.

części kraju.Są wakacje jeśli ktoś tu będzie zawsze może spróbować, znajduje to na kilkunastu kilometrach kwadratowych i odnoszę wrażenie że miejsce gdzie występują jest większe.

Dla porównania Morasko o podobnej masie.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano Pn lip 25, 2022 2:59 am przez mat, łącznie edytowano 1 raz
- mat
- meteorytoman
Nie wszystkim jest pisane dostać się na listę znalazcy polskiego meteorytu i jeszcze takie problemy z badaniami że odechciewa się pisać i wysyłać zdjęcia na forum więc nie dziwię się że niektórzy już tutaj nie zagląda na to forum nawet Sopel nic nie pisze a tak poza tym ciekawe bryłki metalu obyś Mat znalazł nową elipse spadku czego Ci życzę.
- pumba
- meteorytoman
Jest jak jest i jest ktoś kto to dobrze podsumował, trzymać się tego i będzie dobrze.
https://www.youtube.com/watch?v=YwQmZcIJje8
https://www.youtube.com/watch?v=YwQmZcIJje8
- mat
- meteorytoman
No niestety różowo to z tymi baaniami nie jest...Na szczęście sam sobie badam moje znaleziska!
Tymczasem w Turcji..https://www.laboratuar.com/pl/testler/h ... oratuvari/
Pozdrawiam!
Tymczasem w Turcji..https://www.laboratuar.com/pl/testler/h ... oratuvari/
Pozdrawiam!
- Kaioken
- meteorytoman
Cześć!
Twoje okazy wygladają ciekawie, czy robiłeś test na nikiel dimetyloglioksymem?
Pozdrawiam
Twoje okazy wygladają ciekawie, czy robiłeś test na nikiel dimetyloglioksymem?
Pozdrawiam
- Kaioken
- meteorytoman
W zasadzie mam problem co powiedzieć przy tak zadanym pytaniu, pozwolisz że odpowiem szerzej.
Początkowo dysponowałem tylko dwoma okazami z tego terenu, znajdowałem tam dużo żelastwa i nie wiedziałem czym ono jest. Dostałem propozycje przebadania znalezisk od PKiM PFN.
Wysłałem cztery próbki z tym że miałem świadomość że tylko jedna może być meteorytem.
Na fotce poniżej te dwa okazy którymi wtedy dysponowałem oba znalezione w jednym dołku.

Próbki wysłałem i po pewnym czasie otrzymałem wyniki które w przypadku trzech próbek mnie nie zdziwiły zaskoczeniem było to co zawierała czwarta próbka w której pokładałem duże nadzieje.

Komentarz do wyników był jednoznaczny i wykluczał meteorytowe pochodzenie próbek.
Na tą chwilę sytuacja w której to co widzisz na fotografiach pokazywanych na forum jest uznawane jako twory do meteorytów podobne jest dla mnie korzystna i niech tak zostanie.
Początkowo dysponowałem tylko dwoma okazami z tego terenu, znajdowałem tam dużo żelastwa i nie wiedziałem czym ono jest. Dostałem propozycje przebadania znalezisk od PKiM PFN.
Wysłałem cztery próbki z tym że miałem świadomość że tylko jedna może być meteorytem.
Na fotce poniżej te dwa okazy którymi wtedy dysponowałem oba znalezione w jednym dołku.

Próbki wysłałem i po pewnym czasie otrzymałem wyniki które w przypadku trzech próbek mnie nie zdziwiły zaskoczeniem było to co zawierała czwarta próbka w której pokładałem duże nadzieje.

Komentarz do wyników był jednoznaczny i wykluczał meteorytowe pochodzenie próbek.
Na tą chwilę sytuacja w której to co widzisz na fotografiach pokazywanych na forum jest uznawane jako twory do meteorytów podobne jest dla mnie korzystna i niech tak zostanie.
- mat
- meteorytoman
Nie ma co się przejmować! Przydałby mi się taki sprzęt bo musze swoje próbki zbadać.
Szukam w znanych miejscach i znajduję ciekawe wynalazki:)
Ps. metki też znajduję, (czasami..)
Pozdrawiam serdecznie!
Szukam w znanych miejscach i znajduję ciekawe wynalazki:)
Ps. metki też znajduję, (czasami..)
Pozdrawiam serdecznie!
- Kaioken
- meteorytoman