kamień chondrytopodobny

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kamień chondrytopodobny

Postprzez enrico15 » Cz gru 31, 2009 10:27 pm

Witam ! Cóż to może być za kamień,który z wierzchu wygląda jak ropucha a w przekroju ma coś na kształt chondr.Znalazłem go kilka lat temu na plaży w Syrakuzie i co mnie zastanawia to to ,że codziennie chodziłem na plaże w tym miejscu i nie widziałem tego czarnego kamyka -czyżby morze wyrzuciło go bo był lżejszy od innych kamieni -ma jakieś szanse by być chondrytem ?:-) http://picasaweb.google.pl/enriko15/Rop ... cked=true#
enrico15
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pt sty 01, 2010 2:01 pm

Witam! Niestety to nie meteoryt. :( Znalazłem kiedyś podobny kamień, który (w wolnym tłumaczeniu) Bartoschewitz określił jako "silnie uwodnioną skałę wulkaniczną". W twoim przypadku "autorstwo" skałki należy wiązać pewnie z pobliską Etną. :wink: Pozdrawiam!
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So sty 02, 2010 12:43 am

tak z ciekawości zajrzałem do ciotki Wiki i co zobaczyłem? więcej tam napisali prawdopodobnie na temat Twoich chond, niż tych z Kosmosu ;)
a tak na poważniej, postaraj się dokładniej poznać wewnętrzną strukturę chondr (jest kilka typów, które warto znać, popatrz chociażby tu: http://www.woreczko.pl/meteorites/featu ... drules.htm) i sam zobaczysz, że te z Twoich zdjęć, nie wykazują żadnej z nich
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez enrico15 » N mar 14, 2010 9:41 pm

Trochę z poślizgiem 3miesięcznym ale dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze tylko małe pytanko ;) :jakie hasło powinienem wpisać by się coś więcej dowiedzieć na temat tej skałki i tych a la chondr ?
enrico15
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N mar 14, 2010 10:24 pm

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?