a jednak nie to.

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

a jednak nie to.

Postprzez sopel » Pt lis 05, 2010 6:55 pm

Witam na wstępnie chciałbym wszystkich powitać . To mój pierwszy post mam na imię Piotr i pochodzę ze wschodniej polski.Chciałbym przedstawić jeden z wielu kamyków :D dla mnie bardzo ciekawy!Wydaje mi się że wygląda jak gdyby był nadtopiony i przyciąga magnez.Proxima daje sygnał na kamieni magnetyczny. dziękuje za wszelkie info. :idea: mam problem z dodaniem zdjęcia może mi ktoś pomoże jak to zrobić.
Ostatnio edytowano Wt lis 09, 2010 5:42 pm przez sopel, łącznie edytowano 2 razy
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt lis 05, 2010 11:25 pm

zdjęcie trzeba wrzucić gdziekolwiek do sieci, a tu wstawić jego adres wzięty pomiędzy znaczniki [img]
lub podać odnośnik do strony ze zdjęciami

aby zdjęcia gdzieś umieścić, trzeba się pierwej zarejestrować w jakimś serwisie, np. http://www.wrzuta.pl, http://picasaweb.google.pl itp.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Mój pierwszy.

Postprzez sopel » So lis 06, 2010 12:33 pm

sopel
meteorytoman

Postprzez tin » So lis 06, 2010 3:20 pm

Ojoj... sopel. Gdybym mógł Ci coś zasugerować to spróbuj odwedzić jakieś muzea w których można pooglądać meteoryty i/lub pobuszuj trochę w internecie oglądając zdjęcia prawdziwych meteorytów.
Proponuję stronę:
http://www.encyclopedia-of-meteorites.com
Ten kamień który pokazałeś ma bardzo wiele cech mówiących o tym, że to jest ziemska skała. Czasami się zdarza, że ziemska skała jest podobna do meteorytu ale Twoje znalezisko ani trochę :-(
tin
meteorytoman

Mój pierwszy.

Postprzez sopel » So lis 06, 2010 8:13 pm

dziękuj za objaśnienia.wiem nie znam się na tym ale próbuje .w muzeum byłem w sierpniu w w-wie ....fajne :D nie zawsze znajdujemy to co chcemy ale szukać można a nawet trzeba.można też kupić ale to nie to samo.pinie obserwuje forum ,myślę że z czasem czegoś się nauczę .pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez papaj » So lis 06, 2010 10:43 pm

Taaaak ! Od oglądania na ty forum , na pewno ! ( się nauczysz ).
papaj
meteoryt

Postprzez Solar » Wt lis 09, 2010 4:13 pm

Witaj Sopel z lubelskiego, a dokładnie skąd?
Solar
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt lis 09, 2010 5:35 pm

witam solar .
Ostatnio edytowano N sty 19, 2014 1:21 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez jacek » Wt lis 09, 2010 9:32 pm

Witaj Sopel. Ja mam dla ciebie inną propozycję. Na początek kup jakiś mały , niesklasyfikowany NWA, lub jakieś inne "maroko", najlepiej chondryt. Na giełdzie możesz to trafić za ok. 0,30 euro/gr. , przetnij, zaszlifuj, zapoleruj, wrzuć pod mikroskop i będziesz miał materiał porównawczy do dalszych poszukiwań. Zdjęcia, nawet najlepsze niestety kłamią, a oglądanie metków w gablotach jest dobre dla "oglądaczy" , nie poszukiwaczy. Upieranie się , że pierwszy meteoryt będzie tym znalezionym własnoręcznie jest bez sensu - wiem coś o tym.... Rozczarowań i tak nie unikniesz, ale może będzie ich po prostu dożo mniej.
Trzymaj się ciepło i udanych łowów.
jacek
meteorytoman

Postprzez Solar » Śr lis 10, 2010 6:33 pm

sopel napisał(a):witam solar .łukowskie ziemie

A w porządku, jednak daleko.
Solar
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?