kamien do id

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kamien do id

Postprzez sopel » N lis 21, 2010 5:22 pm

witam szanowne grono.
dzisiejszy kamyk przyciąga magnes.jakiejś sugestie .dziękuje i pozdrawiam. :wink: http://picasaweb.google.com/lh/photo/1g ... directlink[/img]
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N lis 21, 2010 8:17 pm

Po pierwsze, brawa za linijkę! Jest skala odniesienia dla rozmiaru :)
Po drugie, przydałyby się zdjęcia makro charakterystycznych fragmentów powierzchni. Jeszcze lepiej, gdybyś zeszlifował jakiś koniuszek, tak na jakieś 5 mm wgłąb, aby zajrzeć do wnętrza ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez filip » Pn lis 22, 2010 12:23 pm

Witam!
Na powierzchni widać efekt długiego oddziaływania wody. Może to być skała osadowa.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

kamien do id

Postprzez sopel » Pn lis 22, 2010 5:30 pm

witam. przesyłam zdjęcie przekroju kamienia. przepraszam za nie ostre zdjęcie .kółkiem zaznaczyłem przebijający się metal słabo widoczny na zdjęciu .czy szlifować głębiej ? pozdrawiam . http://picasaweb.google.com/lh/photo/yr ... directlink[/img]
sopel
meteorytoman

Re: kamien do id

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lis 22, 2010 7:17 pm

sopel napisał(a):...kółkiem zaznaczyłem przebijający się metal słabo widoczny na zdjęciu .czy szlifować głębiej ?

moim zdaniem nie trzeba, to nie meteoryt
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re: kamien do id

Postprzez WMakocki » Wt lis 30, 2010 7:18 pm

sopel napisał(a):witam. przesyłam zdjęcie przekroju kamienia. przepraszam za nie ostre zdjęcie .kółkiem zaznaczyłem przebijający się metal słabo widoczny na zdjęciu .czy szlifować głębiej ? pozdrawiam . http://picasaweb.google.com/lh/photo/yr ... directlink[/img]

Szlifuj Sopel,zawsze byłem ciekawy jak można po tak kiepskich zdjęciach
poznać,że to nie jest meteoryt.Nawet te pierścieniowate elementy widoczne
na drugim zd.nie dają powodu do takiego twierdzenia.Może to chondry w CR?
Magnetyczny metal w kamieniu (nie w szlace) to meteoryt.No chyba,że to
koń nadepnął i zostawił ślad od podkowy.Szlifuj Sopel szlifuj ale na litość
rób lepsze zdjęcia.WJM
WMakocki
meteorytoman

kamien do id

Postprzez sopel » Pt gru 03, 2010 2:26 pm

witam.
może to zdjęcie coś pomoże.pozdrawiam http://picasaweb.google.com/lh/photo/lL ... directlink[/img]
sopel
meteorytoman

Postprzez tin » Pt gru 03, 2010 2:37 pm

WMakocki, jeżeli już miałby być do jakiegoś meteorytu podobny to do CV a nie do CB :-). Na zwietrzałych CV'kach często widać dołki po chondrach ale wygladają one ciut inaczej, np:
Obrazek
Ciekawe znalezisko ale póki tego nie zobaczy ktoś kto się zna ew. nie zostaną zrobione badania nie napalaj się, że masz metka ;-). Osobiście wielkich szans nie daję ale zerowych też nie. Ale ja jestem zbytnim optymistą zazwyczaj ;-)
No i jeszcze b ważna sprawa! Pokaż skalę przy zdjęciach.
Sopel. Jezeli masz skaner to połóż szlifem na skanerze i zamiast zdjęcia zrób skan! Powinno być lepiej widać co to jest.
tin
meteorytoman

Postprzez filip » Pt gru 03, 2010 3:05 pm

Witam!
Wg mnie to może być bazalt, mam coś podobnego.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

kamien do id

Postprzez sopel » Pt gru 03, 2010 7:41 pm

witam ponownie z zasypanego lubelskiego .
pewnie to żaden meteoryt ale'' fajno gdyby nim był.'' pozdrawiam
nie wiem czy to coś pomoże . http://picasaweb.google.com/lh/photo/XA ... directlink[/img]
sopel
meteorytoman

Postprzez tin » Pt gru 03, 2010 8:11 pm

No i przy skanie i skali od razu wszystko dużo lepiej widać :-)
Wg mnie też nie jest to meteoryt. :-( Ale powodzenia w dalszych poszukiwaniach!
tin
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pt gru 03, 2010 9:18 pm

Witam! Jak słuszne zauważył Filip :wink: określenie bazalt jest tu na miejscu. Precyzując Sopel znalazł melafir :roll: "Nazwa "melafir" nie jest ścisłym określeniem petrograficznym i odnosi się do skał o składzie zbliżonym do bazaltów, z charakterystyczną teksturą migdałowcową. Skały te zbudowane są z drobnych, widocznych czasem pod lupą, kryształków skaleni i piroksenów tkwiących w skrytokrystalicznej masie. Pierwotnie występował także w melafirach nietrwały oliwin, który został zastąpiony przez minerały wtórne. Znaczna zawartość magnetytu daje ciemny kolor świeżej skale, a po utlenieniu w strefie wietrzenia powstałe z niego wtórne tlenki barwią melafiry na czerwono i brunatno. Tekstura migdałowcowa jest wynikiem wypełnienia minerałami kulistych lub elipsoidalnych pęcherzyków powstałych w wyniku odgazowania magmy w trakcie jej szybkiego krzepnięcia. Licznie miejscami występujące "migdały" są zapełnione jasnymi minerałami, głównie kwarcem i kalcytem, i mają przeciętne rozmiary poniżej 1 cm. Niekiedy przestrzenie po pęcherzykach gazowych nie zostały wypełnione i skala jest porowata." - źródło: http://aneksy.pwn.pl Bazując na własnych poszukiwawczych doświadczeniach myślę, że każdy początkujący "hunter" powinien poczytać także o skałach o teksturze pęcherzykowatej. Skały te ze względu na pewne podobieństwo do chondrytów potrafią każdemu poczatkującemu poszukiwaczowi meteorytów naprawdę podnieść adrenalinę :)
Przemochle
meteorytoman

Postprzez filip » So gru 04, 2010 2:28 pm

Witam!
I o tę adrenalinę chodzi!
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?