Jest rok 1995-02-13. Ktoś powie pechowa trzynastka, no coś w tym jest, byłem na obserwacji nocnego nieba za pomocą lornetki 15x50 USSR, nie miałem wtedy jeszcze wykrywacza, bo każdy na pewno wie, jakie były to czasy.
Obserwację nieba prowadziłem od godziny 19:30 do 20:00, obiekt zobaczyłem prawie zenicie gwiazdę, która szybko zmierzała ku Ziemi, już na pierwszą myśl przyszedł mi meteor. Ta gwiazda świeciła normalnie jak każda jedna na niebie, po chwili zaczęła migotać, mrugać dość silnym światłem, leciała prosto prawie zenitu kierując się na zachód. Obniżając się coraz to niżej ku horyzontowi, gwiazda ta zrobiła odskoczyła robiąc taki zygzak, gdzieś upadając na pola. Co więcej w nocy zawsze człowiek ma złudzenia, że coś spadło z nieba blisko nas, lecz tak nie jest, wiem to już po swoim doświadczeniu. Bo 22 lata w Astronomii, to trochę już jest. Dlaczego nie pisałem wcześniej o tym, nie miałem wcale zdjęć tego kamienia. Ale wróćmy do tematu.
1996 roku, kiedy na polach trwały prace ludzie sadzili ziemniaki, to poszliśmy i my wykonać tą samą pracę na polach, w tym, że obrobić końce rzędów ziemniaków, już prawie kończyliśmy, kiedy na rogu pola motyka, nie chciała wejść mi w ziemię, zaciekawiony, dlaczego, zacząłem kopać wydobyłem kamień, który był i jest okrągły do dzisiaj, szybko uradowany schowałem go do kieszeni, dołek, jaki wykopałem miał ponad 30 cm, do dzisiaj wiem i mogę pokazać każdemu gdzie znalazłem ten kamień, w którym miejscu i na jakim polu, w tym, że nie ma tego typu kamieni u mnie, nie ma też rzeki koło mojego pola.
Pole znajduje się na górce. Nazwałem ten kamień nazwą właśnie pola gdzie go znalazłem, nazywam go Kamień Wygon, umieszczę kilka fotek i mam prośbę do Was, jeśli da radę, sami napiszcie, co myślicie o tym kamieniu. Nie wiem i nie piszę tu, że to meteoryt, skąd to wszystko pamiętam zrobiłem sobie opis w starym zeszycie narysowałem jak leciał ten kamień, dlatego moja pamięć o nim nie zaginęła gdzieś tylko nadal trwa do dzisiaj i zostanie na długie lata.

[URL=http://img51.imageshack.us/i/stillcap32.png/]

Ostatnie zdjęcie jest wykonane mikroskopem do minerałów.