Re: CHCIAŁEM TO MAM

Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:45 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
Bardzo podobnie wygląda to na moim kamieniu
http://www.rocksfromspace.org/November_24_2010.html
tylko tyle że te linie są ułożone w innych kierunkach
http://www.rocksfromspace.org/November_24_2010.html
tylko tyle że te linie są ułożone w innych kierunkach
-
sherman - meteorytoman

Ostatnio edytowano N sty 23, 2011 3:10 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
Witam! A mówią, że Polacy to pesymiści
A tak na serio, to intryguje mnie ten kamyk (a właściwie jego skorupa) ze zdjęcia nr 29 - nie rób sobie jakiejś wielkiej nadziei ale dla rozwiania wątpliwości może poślij kawałek gdzieś do zbadania. Co do reszty - to ty już i tak masz wyrobione zdanie. Pozdrawiam

-
Przemochle - meteorytoman
sherman napisał(a):Dziwne że nikt nie potrafi rozróżnić prawdziwych chondr.
Cześć !
Rzeczywiście dziwne , bo ja na Twoich zdjęciach też nie widzę żadnych chondr , więc możesz zbierać dalej - przynajmniej rolnicy będą mieli czyste pola i nie będą niszczyć sobie sprzętu , a Ty będziesz wiedział , co masz !
Pozdrawiam !
Meteoriticon
-
Meteoriticon - meteorytoman

Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:45 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
jeśli chodzi o sam kamień, to na chondryt nie wygląda 
czy te srebrzyste "beleczki" w bliźniaczych chondrulach (kulistych tworach) są metaliczne? bo jeśli tak, to nie ma co ich porównywać z potrzaskanymi beleczkami na cytowanym zdjęciu meteorytu.
Twór sam w sobie intrygujacy
Pozdrawiam
Jacek D.

czy te srebrzyste "beleczki" w bliźniaczych chondrulach (kulistych tworach) są metaliczne? bo jeśli tak, to nie ma co ich porównywać z potrzaskanymi beleczkami na cytowanym zdjęciu meteorytu.
Twór sam w sobie intrygujacy

Pozdrawiam
Jacek D.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Kamień na chondryt nie wygląda zgodzę się z Panem ale wygląda na księżycowy
A te srebrzyste beleczki nie są metaliczne i wyglądają niemal że identycznie jak na cytowanym zdjęciu meteorytu.

A te srebrzyste beleczki nie są metaliczne i wyglądają niemal że identycznie jak na cytowanym zdjęciu meteorytu.
-
sherman - meteorytoman

Ostatnio edytowano N sty 23, 2011 3:11 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
Witam! Chciałeś - to masz: http://www.geomorfologia.amu.edu.pl/Czu ... 006_PG.pdf Postaraj się poczytać, ze zrozumieniem tekstu, szczególnie o porfirach
Uwierz, że brekcja księżycowa - wygląda inaczej niż twoje "meteoryty"
Powiadasz: "wy szukacie, a ja zbieram etc." Odpowiem Ci tak: dawno temu pewna księgowa w dużym państwowym (wtedy wszystkie były państwowe) przedsiębiorstwie wydała całe pieniądze przeznaczone na wypłaty dla pracowników na kupony Totolotka. Intencje miała czyste była pewna, że wysyłając taką liczbę zakładów na pewno wygra. A efekty
Skończyła za kratkami. Puenta - powściągnij emocje. Jak już twoje meteoryty będą wpisane do Met.Bull. - to wtedy będziesz śmiało mógł mówić - "chciałem to mam"
Pozdrawiam

-
Przemochle - meteorytoman
pewnie predzej czy poźniej ktos cos znajdzie nowego i bedzie szał
ale nie ma sie co napalać i to jeszcze w zime . zeby być odkrywcą i wpisac sie w annały meteorytowej historii trzeba miec po prostu szczęście i nic wiecej 

-
tribal216 - meteorytoman
sherman napisał(a):I zastanawiam się dlaczego Pan Jacek tak uparcie twierdzi że meteoryty z księżyca nie posiadają właściwości magnetycznych.
meteoryty pochodzące z Księżyca i będące wyrzuconymi w przestrzeń fragmentami jego powierzchni są materią po przetopieniu i dyferencjacji - gros żelaza, niklu i innych ciężkich składników spłynęło do jego wnętrza tworząc metaliczne jądro i z tej prostej przyczyny nie ma w warstwie powierzchniowej odpowiedniej ilości ferromagnetyków. Te, które tam są, to zapewne efekt późniejszych spadków meteorytów na zastygły już grunt księżycowy. Dlatego w lunarach nie powinniśmy spodziewać się silniejszych właściwości magnetycznych niż w ziemskich bazaltach. Typowe meteoryty mają te właściwości zdecydowanie silniejsze, bo zawierają sporo żelazoniklu (pozostałe, to te z planetek po przetopieniu, ale stanowią one nikły procent). Mam nadzieję, ze ta, trochę uproszczona, odpowiedź będzie zadowalająca

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman