micrometeorites-czyli gra w kulki
Mikrometeoryty znajduje się wszędzie.Pokazywane zwykle jako krzemianowe i metalowe sferule przeważnie
do 1-2mm.Takie są znajdowane w kraterach meteorytowych i w przypadkowych miejscach.Są przeważnie
utlenione do magnetytu lub limonitu ale trafiają się z metalicznym żelazem z niklem lub bez.Przypadkiem mam
takie ale zapakowane w kamieniu.W matriksie z metalowej siatki i krzemianów siedzą sobie bezczelnie wszystkie
typy znajdowanych kulek do spółki z tymi, do sferul zupełnie nie podobnymi ale podobne do tych np.z krateru
Kaali na Saaremie.W szlace są metalowe kulki ale w szkliwie i nie zdążyły się jeszcze utlenić no i nie da się
wytopić pół czy ćwierć kulki bez foremki.Latające solo kulki powinny być choć trochę podobne do tektytu.Teoria
o wyparowanym meteorycie żelaznym,gdzie para po skropleniu w dziwne kształty i po pobycie na nieboskłonie
spadła w to samo miejsce skąd wyparowała.??to mnie ta teoria... to ona się nie podoba.Najbardziej rajcuje
mnie historia tzw.depozytu mikrometeorytów z Transantarctic Mountains.Tam jest taki cwany lodowiec,
który zgromadził w jednym dołku parę kilo mikrometeorytów.Czytałem wyjaśnienia tego zjawiska i nie
mogę wyjść z podziwu.Ale najbardziej ciekawa jest reakcja badaczy latających kulek na wieść o depozycie
z Odrowąża.cdn.dla przypomnienia depozyt z Odrowąża:Pan Jan Woreczko to dziwo jak mówi Pan Jacek,posiada.
Towaru jest sporo,i kazdy zainteresowany może go otrzymać.Kłaniam zwyczajowo się.WJM
do 1-2mm.Takie są znajdowane w kraterach meteorytowych i w przypadkowych miejscach.Są przeważnie
utlenione do magnetytu lub limonitu ale trafiają się z metalicznym żelazem z niklem lub bez.Przypadkiem mam
takie ale zapakowane w kamieniu.W matriksie z metalowej siatki i krzemianów siedzą sobie bezczelnie wszystkie
typy znajdowanych kulek do spółki z tymi, do sferul zupełnie nie podobnymi ale podobne do tych np.z krateru
Kaali na Saaremie.W szlace są metalowe kulki ale w szkliwie i nie zdążyły się jeszcze utlenić no i nie da się
wytopić pół czy ćwierć kulki bez foremki.Latające solo kulki powinny być choć trochę podobne do tektytu.Teoria
o wyparowanym meteorycie żelaznym,gdzie para po skropleniu w dziwne kształty i po pobycie na nieboskłonie
spadła w to samo miejsce skąd wyparowała.??to mnie ta teoria... to ona się nie podoba.Najbardziej rajcuje
mnie historia tzw.depozytu mikrometeorytów z Transantarctic Mountains.Tam jest taki cwany lodowiec,
który zgromadził w jednym dołku parę kilo mikrometeorytów.Czytałem wyjaśnienia tego zjawiska i nie
mogę wyjść z podziwu.Ale najbardziej ciekawa jest reakcja badaczy latających kulek na wieść o depozycie
z Odrowąża.cdn.dla przypomnienia depozyt z Odrowąża:Pan Jan Woreczko to dziwo jak mówi Pan Jacek,posiada.
Towaru jest sporo,i kazdy zainteresowany może go otrzymać.Kłaniam zwyczajowo się.WJM
- Załączniki
-
- Anto7.jpg (374.5 KiB) Przeglądane 3308 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
Re: micrometeorites-czyli gra w kulki
Cd.Zainteresowanie tematem słabiutkie,lecz zapewniam,że będzie ciekawie.Depozyt z Odrowąża fizycznie
i chemicznie odpowiada znaleziskom na Antarktyce i na wyspie Saaremaa w Estonii.Ponieważ jedno to mikrometeoryty
a drugie to wyparowany meteoryt żelazny to coś tu nie gra.Autor opracowania ..tu link- http://www.terrapub.co.jp/journals/GJ/p ... 020107.pdf
twierdzi,że to radzieccy uczeni, słynny meteoryt Kaali uznali za żelazny.Były wątpliwości ale się rozmyły.Nikt wtedy
nie wiedział o istnieniu CB3 meteorytów HaH237 i QUE 94411,w których żelazne kulki stanowią sporą część metorytów.
Dla spokoju sumienia rozesłałem próbki do kilku osób i kilku instytucji zorientowanych,jak wtedy sądziłem, w temacie.
To co usłyszałem w zmian nie nadaje się do powtórzenia.Próbki oczywiście zniknęły a adresaci udają nieobecnych.
Po upewnieniu się,że takiego towaru za cholerę nie da się uzyskać w piecu w ziemskich warunkach,śmiem twierdzić,
że nie wypada słynnym badaczom mylić mikrometeorytów z kulkami w CB3 chondrytach.Co prawda udawanie,że te
kulki nie istnieją to jest znany i powszechnie stosowany sposób na upierdliwych amatorów na meteoryty,ale w moim
przypadku nie skuteczny.Mój ruch.WJM
i chemicznie odpowiada znaleziskom na Antarktyce i na wyspie Saaremaa w Estonii.Ponieważ jedno to mikrometeoryty
a drugie to wyparowany meteoryt żelazny to coś tu nie gra.Autor opracowania ..tu link- http://www.terrapub.co.jp/journals/GJ/p ... 020107.pdf
twierdzi,że to radzieccy uczeni, słynny meteoryt Kaali uznali za żelazny.Były wątpliwości ale się rozmyły.Nikt wtedy
nie wiedział o istnieniu CB3 meteorytów HaH237 i QUE 94411,w których żelazne kulki stanowią sporą część metorytów.
Dla spokoju sumienia rozesłałem próbki do kilku osób i kilku instytucji zorientowanych,jak wtedy sądziłem, w temacie.
To co usłyszałem w zmian nie nadaje się do powtórzenia.Próbki oczywiście zniknęły a adresaci udają nieobecnych.
Po upewnieniu się,że takiego towaru za cholerę nie da się uzyskać w piecu w ziemskich warunkach,śmiem twierdzić,
że nie wypada słynnym badaczom mylić mikrometeorytów z kulkami w CB3 chondrytach.Co prawda udawanie,że te
kulki nie istnieją to jest znany i powszechnie stosowany sposób na upierdliwych amatorów na meteoryty,ale w moim
przypadku nie skuteczny.Mój ruch.WJM
- Załączniki
-
- CB3.jpg (423.63 KiB) Przeglądane 3265 razy
-
- Kaali.Odrowąż.jpg (720.7 KiB) Przeglądane 3265 razy
-
- Kaali spher.2.jpg (149.84 KiB) Przeglądane 3265 razy
-
WMakocki - meteorytoman
...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 8:24 pm przez rolnik, łącznie edytowano 2 razy
- rolnik
- meteorytoman
...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 8:24 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
- rolnik
- meteorytoman
Uczeni z TV ?
- zwirek
- meteorytoman
...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 8:25 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
- rolnik
- meteorytoman
Dajesz się podpuścić ? Z czym chcesz wystartować ! Z tym co tu dotychczas pokazałeś ?
Odpuść sobie bo pajaca z siebie zrobisz .
A Oni tzn Ci pod którymi dołek chcesz wykopać i tak wyjdą z tej konfrontacji z uśmiechniętym obliczem Ty zaś do końca życia w śród swoich znajomych , co tam ,na pewno i w okolicy do końca życia będziesz miał przylepioną jakąś ksywkę .
Znasz przysłowie , sentencję ?
Kto pod kim dołki kopie ...? itd.
Żeby się Twój pomysł powiódł musiałbyś mieć przede wszystkim jaja i co najważniejsze w dyspozycji materiał ODPOWIEDNI oraz wiedzę o tym materiale .
Prywatnie radzę .
CHŁOPU , BRONY....i...?..W POLE !
Odpuść sobie bo pajaca z siebie zrobisz .
A Oni tzn Ci pod którymi dołek chcesz wykopać i tak wyjdą z tej konfrontacji z uśmiechniętym obliczem Ty zaś do końca życia w śród swoich znajomych , co tam ,na pewno i w okolicy do końca życia będziesz miał przylepioną jakąś ksywkę .
Znasz przysłowie , sentencję ?
Kto pod kim dołki kopie ...? itd.
Żeby się Twój pomysł powiódł musiałbyś mieć przede wszystkim jaja i co najważniejsze w dyspozycji materiał ODPOWIEDNI oraz wiedzę o tym materiale .
Prywatnie radzę .
CHŁOPU , BRONY....i...?..W POLE !

- zwirek
- meteorytoman
...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 8:26 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
- rolnik
- meteorytoman
rolnik napisał(a):Żwirku ja pod nikim dołków nie kopie i nie zamierzam kopać,tylko jak niektórzy formułowicze pisz że sie rok na odpowiedz czeka czy ten kamień jest tym co potrzeba i po roku nie dostają odpowiedzi to chyba trzeba inną droge znalesć do wyjaśnienia co to jest ,co do próbek mam wątpliwości fachowcy wsadza próbke do szufladki i jeda w teren skad została przysłana i sami tam szukają,jest jeszcze pytanie czy fachowcy dostaną prawdziwy namiar na miejsce znalezienia od amatora? Co do śmiechu ,śmiech to zdrowie,gorsza jest zazdrość
Jak się wysyła jakieś śmiecie i odpady z huty do "fachowców", których oni dostają kilka ton rocznie, to się nie dziw, że nie chce im się odpowiadać, co to jest, po prostu nawet nie znajdą na to czasu. Jeśli myślisz, że dając próbkę "meteorytu" do "fachowca" on z powodu zazdrości jedzie i szuka tego "meteorytu", w miejscu jego znalezienia to się mylisz, dużo łatwiej by było powiedzieć, że to meteoryt i pojechać razem ze znalazcą i poszukać, albo zorganizować wyprawę, więc życzę miłych poszukiwań i nie bądź taki nieufny.

P.S. Przepraszam za offtopa, ale musiałem odpowiedzieć

Ostatnio edytowano N mar 20, 2011 5:16 pm przez meteoryt, łącznie edytowano 2 razy
Dziękuje i Pozdrawiam meteoryt.
-
meteoryt - meteorytoman
Ciekawie i wesoło jest,tylko dlaczego nie na temat?WJM
-
WMakocki - meteorytoman
...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 8:27 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
- rolnik
- meteorytoman
Witam
Na temat kulek , sferulek.
Sfrule z mojej okolicy
https://picasaweb.google.com/lh/photo/- ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/y ... directlink
zostały przebadane i opisane w książce;
https://picasaweb.google.com/1140786172 ... directlink
okazało się ,że są powulkaniczne.
Pozdrawiam Kaz.
Na temat kulek , sferulek.
Sfrule z mojej okolicy
https://picasaweb.google.com/lh/photo/- ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/y ... directlink
zostały przebadane i opisane w książce;
https://picasaweb.google.com/1140786172 ... directlink
okazało się ,że są powulkaniczne.
Pozdrawiam Kaz.
- Kazimierz
- meteorytoman
Witam Panie Kazimierzu.!Zaczynam poszukiwania książki na rynku i dziękuję za informację.Najbardziej jednak
interesują mnie żelazne sferule i ich fragmenty ,utlenione i nieutlenione,zawarte w metalowej siatce matriksu
razem z oliwinowymi sferulami i ich fragmentami o strukturze najczęściej skrytokrystalicznej i innymi ziarnami
krzemianów.Część metalowych sferul zawiera wewnątrz kryształy oliwinów i wykazuje częściową lub całkowitą
strukturę dendrytyczną.To są kamienie z zawartością metalu do 70%.
Gdyby ksiązki nie było na rynku,czy mogę liczyć na przeczytanie Pańskiej w zamian za ..50 gram tego
kamienia o którym mowa.?Krótka info. o HalH 237 i QUE 94411
http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2000/pdf/1420.pdf
WJM
interesują mnie żelazne sferule i ich fragmenty ,utlenione i nieutlenione,zawarte w metalowej siatce matriksu
razem z oliwinowymi sferulami i ich fragmentami o strukturze najczęściej skrytokrystalicznej i innymi ziarnami
krzemianów.Część metalowych sferul zawiera wewnątrz kryształy oliwinów i wykazuje częściową lub całkowitą
strukturę dendrytyczną.To są kamienie z zawartością metalu do 70%.
Gdyby ksiązki nie było na rynku,czy mogę liczyć na przeczytanie Pańskiej w zamian za ..50 gram tego
kamienia o którym mowa.?Krótka info. o HalH 237 i QUE 94411
http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2000/pdf/1420.pdf
WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Witam
Jak Pan Poda adres na mój email [email protected] to wyśle Panu egzemplarz w prezencie.
Pozdrawiam Kaz.
Jak Pan Poda adres na mój email [email protected] to wyśle Panu egzemplarz w prezencie.
Pozdrawiam Kaz.
- Kazimierz
- meteorytoman
WMakocki, fajne te twoje kamyki... Musisz dużo czasu spędzać na poszukiwaniach, że Ci się udaje znajdować takie dziwadła. Będziesz w Olsztynie w tym roku? Może By Ci się udało zabrać ze sobą kilka próbek do pokazania?
Akurat ten jak dla mnie nie wygląda na meteoryt ale masz jeden fajny, który kiedyś pokazywałeś na astro-forum. Masz jakieś wyniki co do tamtego okazu?
Akurat ten jak dla mnie nie wygląda na meteoryt ale masz jeden fajny, który kiedyś pokazywałeś na astro-forum. Masz jakieś wyniki co do tamtego okazu?
-
tin - meteorytoman