Proszę o podpowiedz szanowne grono.Zamieszczam 2 zdjęcia,oba po przełamie ze względu na wagę kamienia,nie mogłem go zabrać,mimo że było nas 2.Powierzchnia nie szlifowana..Wykrywacz pokazuje związki żelaza..Pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/164 ... 022b1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a4 ... 10d0c.html
Re: Co to za kamien???
Witam!
Zeszlifuj odłam, z uzyskanego pyłu magnesem odseparuj części magnetyczne, obejrzyj w powiększeniu 20-50x. Jeżeli zobaczysz czarne kryształki, to będzie magnetyt, czyli skała jest ziemianinem.
Pozdrawiam Filip
Zeszlifuj odłam, z uzyskanego pyłu magnesem odseparuj części magnetyczne, obejrzyj w powiększeniu 20-50x. Jeżeli zobaczysz czarne kryształki, to będzie magnetyt, czyli skała jest ziemianinem.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Od razu widać, że to nasz ziemski kamyczek, wystarczy wybrać się nad rzekę i zobaczysz pełno ich. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Nic innego nie sugerowałem.Pytałem co to za kamień,nie czy to może być to.
- Gargamel
- meteorytoman
na tak postawione pytanie to prędzej chyba odpowiedź można znaleźć na forum geologicznym 

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Owszem,ale mam świadomość ze i tu zaglądają geolodzy lub ci którzy mając większe doświadczenie mogą go zidentyfikować .Uczyniłem to z premedytacja za co z góry .. przepraszam 

- Gargamel
- meteorytoman