Gość z kosmosu czy ziemianin. Prośba

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Gość z kosmosu czy ziemianin. Prośba

Postprzez Paweł Baran » Śr cze 08, 2011 8:48 pm

2011-06-07 Wtorek poszedłem na spacer z wykrywaczem do metali, no w sumie, na próbę, bo od jesieni ubiegłego roku, już nie byłem a kupiłem nowe akumulatory 9V dwa no i ładowarkę teraz chodzę po polach szukając kilku gramowych meteorytów, jak na razie nie znalazłem ani jednego gramowego na polach meteorytu.
Idąc drogą, która nie była i nie jest łatwa do przebycia pieszo, ponieważ są koleiny po ciągnikach, mijałem spoglądając pod nogi by nie skręcić stóp a dojść na zaplanowane pole, gdy minąłem kamienie usypane przez ręce ludzkie wyszedłem na drogę gdzie nie ma kamieni ku mojemu wzroku, zobaczyłem kamień, chodzę tam dość często, bo mamy nie daleko pole, nigdy nie widziałem takiego kamienia i nigdzie nie spotkam, przyjrzałem się temu kamieniowi pod mikroskopem, co zobaczyłem na nim, czarną skorupę, oraz prześwitujące na żółto tak jak by chondryty, widać też spękania, oraz jest cięższy od zwykłych kamieni, które spotykam, na co dzień u siebie, nie twierdzę, że jest to meteoryt, ale sprawdzałem już przez dwa dni porównując, że swoimi meteorytami, jakie mam w kolekcji no i z książki Meteoryty Oblicza Gości z Kosmosu, wszystko by się zgadzało, co do meteorytu, tylko tyle, że nie przyciąga magnesu, raczej zaliczyłbym go do meteorytów kamiennych, chociaż nie mam 100% pewności, że ten kamień to meteoryt. Umieszczam zdjęcie tego kamienia sami zobaczcie i napiszcie, co myślicie o tym znalezionym kamieniu, zdjęcie wykonane z dala mikroskopem DO.
:wink:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Re: Gość z kosmosu czy ziemianin. Prośba

Postprzez Paweł Baran » Śr cze 08, 2011 8:55 pm

A jeszcze jedno, bo teraz widzę, że nie napisałem zdjęcia z pod mikroskopu tego kamienia mogę wysłać na imejla jak by był ktoś zainteresowany i chciał wyjaśnić, co to jest. :wink:

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez zwirek » Śr cze 08, 2011 9:05 pm

Ło Matko !
zwirek
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Śr cze 08, 2011 9:14 pm

No sam się zastanawiam, co to za cudeńko znalazłem i nie mogę dojść do prawdy, dlatego zrobiłem ten temat. :wink:

Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez webimage » Śr cze 08, 2011 9:22 pm

Spróbuj zrobić lepsze fotki jakimś uczciwym aparatem. Najlepiej makro przełamu. "Skorupa" jak dla mnie dość achondrytowo wygląda :)
webimage
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz cze 09, 2011 7:48 am

menilit (czarny opal) z warstw menilitowych fliszu karpackiego, typowe znalezisko z Twojego regionu.
jak by gdzieś w okolicy jeszcze łupki wychodziły na powierzchnie to warto pogrzebać za skamieniałymi rybami.
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez webimage » Cz cze 09, 2011 8:01 am

No i klops z meteorytu - Kenny obnażył moje braki w wiedzy :D
webimage
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Cz cze 09, 2011 9:44 am

Tak tylko wiesz Kenny u mnie raczej ciężko jest znaleźć skamieniałości w sumie kamienie z rzeki San mam na wyciągnięcie ręki, tam gdzie znalazłem kamień są kały łupkowe i takie można spotkać u mnie wszędzie zaś ten, co znalazłem uwaga piszę tu teraz nie biorę i nie mam zamiaru nazywać go meteorytem, tylko chciałem się dowiedzieć, co to takiego. W tym, że widziałem spadek meteorytu było to 2011-05-31, ale w nocy widać dość często jak leci meteor człowiek ma złudzenie, że spadł bardzo, blisko, dlatego zrobiłem ten temat by mieć pewność no nic pozostaje mi zrobić jeszcze z boku meteorytów kolekcję kamieni ciekawych, co będę znajdował być może nadejdzie czas, że i ja dodam zdjęcie znalezionego przez zemnie meteorytu tu na forum zdjęcie dobrej jakości mogę zrobić zdjęcie w makro na czasie i dodać, dla upewnienia. Dla mnie może być ten kamień menelitem :wink:

Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Cz cze 09, 2011 10:32 am

Zdjęcia makro i pod mikroskopem :wink:
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz cze 09, 2011 10:47 am

Kenny, czy aby u nas występuje czarny opal? Ponoć to szlachetna odmiana, a menilit to raczej szara lub brunatna odmiana i nie tak cenna...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez webimage » Cz cze 09, 2011 12:59 pm

Na drugiej fotce "skorupa" jakby lekko "prześwitująca" - mało metkowa niestety.
webimage
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Cz cze 09, 2011 1:17 pm

No jak tak to spoko dodam go do kolekcji, ale kamieni, co mam na półce, więc sprawa się wyjaśniła, że to jednak nie meteoryt, chociaż nie liczyłem na to, tylko byłem ciekawy, co to jest za kamyczek dziękuje za wypowiedzi, pozdrawiam cieplutko. :wink:

Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez tin » Cz cze 09, 2011 2:34 pm

Zwykły "krzemień" jak dla mnie
tin
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Cz cze 09, 2011 5:05 pm

Tak zgadzam się, ale dla pewności lepiej się zapytać jak potem żałować, że miało się coś a potem wylądowało gdzieś w rowie. Dlatego jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi oraz pozdrawiam. :wink:

Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz cze 09, 2011 8:08 pm

owszem Jacku menility to brunatne szare i czarne skały osadowe zbudowane w głównej mierze z opalu powstałego po przeobrażeniu skorupek okrzemek, są wskaźnikiem głębokomorskiej sedymentacji poniżej grannicy CCD (poziom kompensacji kalcytu poniżej którego skały węglanowe ulegają rozpuszczeniu)
jeśli chodzi o szlachetne czarne opale to radził bym szukać w Szklarach koło Ząbkowic Śląskich, podobno tam występowały.

Wracając do menilitów w polskich karpatach związane są one przede wszystkim z formacją łupków menilitowych, w których tworzą warstewki kilku do kilkunastu cm. miąższości. Formacja ta jest szczególnie obfita w skamieniałości ryb. Ryb szukamy w sposób następujący
wykopujemy dziurę tak żeby dostać się do możliwie niezwietrzałych utworów, następnie rozwarstwiamy możliwie największe pakiety łupków. Od razu można sobie odpuścić szukanie w piaskowcach bo nic w nich nie ma :) na im cieńsze warstewki skała się łupie tym lepiej :)
z bardziej znanych lokalizacji polecam kamieniołom w Rogach znajduje się on zaraz koło drogi na barwinek po prawej stronie obok zjazdu na muzeum górnictwa naftowego w Bóbrce
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?