Re: znalazłem meteoryt
nie wygląda to na meteoryt
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
niestety nie tym razem 

-
tribal216 - meteorytoman
dzięki panowie za odzew ,dzisiaj nie mam czasu ale postaram się wrzucić jakieś fotki http://w669.wrzuta.pl/obraz/2rH51gPxzPR/dscn0961
- pumba
- meteorytoman
proszę o opinie dla tego ciekawego kamyka z metalem 

- pumba
- meteorytoman
"jest trochę zwietrzały ale w skorupie obtopieniowej są widoczne figury niklu "
podpis pod zdjęciem chyba wiele wyjaśnia...
ps. Nie wygląda to na żaden meteoryt, a an skałę ziemską z skorupą zwietrzeniową (chyba tak fachowo się to nazywa). Grubość skorupy obtopieniowej bardzo rzadko przekracza 1 mm, a u Ciebie to dobre 5 mm jak rozpoznaję skalę ze zdjęcia prawidłowo
Oczywiście możesz go wyszlifować i dać do dalszych badań próbkę, ale nie oczekiwałbym za dużo.
podpis pod zdjęciem chyba wiele wyjaśnia...
ps. Nie wygląda to na żaden meteoryt, a an skałę ziemską z skorupą zwietrzeniową (chyba tak fachowo się to nazywa). Grubość skorupy obtopieniowej bardzo rzadko przekracza 1 mm, a u Ciebie to dobre 5 mm jak rozpoznaję skalę ze zdjęcia prawidłowo
Oczywiście możesz go wyszlifować i dać do dalszych badań próbkę, ale nie oczekiwałbym za dużo.
- tomasir
- meteorytoman
dzięki za opinię lecz mój instynkt młodego poszukiwacza meteorytów mimo wszystko podpowiada mi że jest to meteoryt pozdrawiam
a tak pozatym dziś jest piękna pogoda do obserwowania nieba nawet widziałem piękną smugę niestety tylko chyba meteoru cześć

- pumba
- meteorytoman
pumba napisał(a):dzięki za opinię lecz mój instynkt młodego poszukiwacza meteorytów mimo wszystko podpowiada mi że jest to meteoryt pozdrawiam
Najważniejsze to mieć radochę z tego co się robi. Miałbym tylko małą radę. Z takim "instynktem" szukaj tylko "meteorytów" i błagam nie przerzucaj się na szukanie grzybów

-
tin - meteorytoman
i jeszce jedna drobna rada: nie pisz w temacie "znalazłem meteoryt" jeśli nie masz 100% pewności! Wiem, ze media stosują taką niecną metodę - krzykliwy tytuł, który ma zaciekawić, a potem ewentualnie w tekście wyjaśnienie, jak się sprawy mają. Proszę jednak tu nie kopiować takich wzorców, bo to wprowadzanie w błąd innych forumowiczów
Astronomia i muzyka
-
Panie Jacku, pan tak racjonalnie do tematu podchodzi, a to instynkt podpowiada, że meteoryt i już. Instynktom trzeba wierzyć, a jeśli wierzyć, to jest to kwestia wiary, a skoro wiary, to odnieśmy się do niej z należytym szacunkiem, a może nawet i brakiem refleksji 
("...grunt to ziemia, ziemia to matka, matka to anioł, anioł to stróż, stróż to dozorca..." - Ech, któż to jeszcze pamięta...)

("...grunt to ziemia, ziemia to matka, matka to anioł, anioł to stróż, stróż to dozorca..." - Ech, któż to jeszcze pamięta...)
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
-
Meteorwrong - meteorytoman
Instynkt wygląda chyba trochę inaczej - jak widzę, że spada to instynktownie się schowam 
To nasza ciekawość świata powoduje, że podnosimy coś co wygląda trochę inaczej lub jakakolwiek wzbudza nasze zainteresowanie czy tez może wyzwolić emocje np. związane ze spadkiem.
Chyba nie może być czegoś takiego jak instynkt meteorytowy (no może u Lema na planecie z codziennym deszczem meteorytów) ale raczej chodzi o drugą ewentualność.
A to da się szlifować i udoskonalać obserwacją, praktyką z utrwalaniem czyli nauką temaTU
pozdr.
Zibi

To nasza ciekawość świata powoduje, że podnosimy coś co wygląda trochę inaczej lub jakakolwiek wzbudza nasze zainteresowanie czy tez może wyzwolić emocje np. związane ze spadkiem.
Chyba nie może być czegoś takiego jak instynkt meteorytowy (no może u Lema na planecie z codziennym deszczem meteorytów) ale raczej chodzi o drugą ewentualność.
A to da się szlifować i udoskonalać obserwacją, praktyką z utrwalaniem czyli nauką temaTU

pozdr.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
witajcie
co do tego kamienia będę się upierał , idę go jeszcze oszlifować pozdrawiam cześć.

- pumba
- meteorytoman
Wyszlifowałem i wygląda tak i chcę zaznaczyć że jak na swoje rozmiary jest jakiś taki lekki lżejszy od zwykłego kamienia 

- pumba
- meteorytoman
Hm... można by przekleić odpowiedź Kenny'ego z wpisu obok... 

Astronomia i muzyka
-
Jacku - zapytam wprost - jak długo zamierzasz jeszcze tolerować te bezsensownie wrzucane kamulce i ich zbieraczy???
-
webimage - meteorytoman