czy też bazalt

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy też bazalt

Postprzez sopel » Śr gru 19, 2012 2:25 pm

magnetyczny ,z czarnymi wtrąceniami i ''gniazdami''z kryształów .dość duża waga ,jakaś czerwona wstawka też magnetyczna na części kamyka.proszę o sugestie .pozd,i dziękuje
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: czy też bazalt

Postprzez mazisul » Pt gru 21, 2012 8:40 am

sopel napisał(a):magnetyczny ,z czarnymi wtrąceniami i ''gniazdami''z kryształów .dość duża waga ,jakaś czerwona wstawka też magnetyczna na części kamyka.proszę o sugestie .pozd,i dziękuje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ja też posiadam taki kamyk znalazłem na teranie zielona góra
mazisul
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt gru 21, 2012 7:33 pm

czerwona warstewka wskazywała by na spory stopień utlenienia (ale nie koniecznie) jeśli przy szlifowaniu kamień pozostawia brunatno czerwony pył obstawiał bym melafir czyli paleo bazalt w tłumaczeniu na ludzki to taki stary bazalt w którym minerały żelaza utleniły się ze stopnia +2 na +3 :)
pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt gru 21, 2012 9:32 pm

sopel napisał(a):magnetyczny ,z czarnymi wtrąceniami i ''gniazdami''z kryształów .dość duża waga ,jakaś czerwona wstawka też magnetyczna na części kamyka.proszę o sugestie .pozd,i dziękuje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy ma metal widoczny, albo wykrywany przez detektor? Magnetyczność jako taka o niczym - w kontekście podejrzenia o meteoryt - nie świadczy, jedynie o tym że może mieć albo magnetyt, albo żelazo - a to istota sprawy, bo albo podstawa do dalszych spekulacji, albo na skalniak.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » So gru 22, 2012 9:20 pm

witam .detektor na żywe żelazo ''niet'',na magnetyczność tak,moim zdaniem bazalt .tylko że takich znalazłem na razie dwa na dość dużym obszarze ,ten i drugi ze skorupą ,identyczne. kolor szaro zielony z czarnymi wrostkami ,ze spękaną struktórą w wewnątrz
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » So gru 22, 2012 9:39 pm

sopel napisał(a):witam .detektor na żywe żelazo ''niet'',na magnetyczność tak,moim zdaniem bazalt .tylko że takich znalazłem na razie dwa na dość dużym obszarze ,ten i drugi ze skorupą ,identyczne. kolor szaro zielony z czarnymi wrostkami ,ze spękaną struktórą w wewnątrz

W najmniejszym stopniu nie chciałbym się wymądrzać, ale po podrasowaniu jednego z tych zdjęć ujawniło się kilka kuleczek krzemianowych o średnicy ok. 3mm, które zwykle są zastygniętymi "iskierkami" lawy powstającymi podczas erupcji wulkanu, które po opadnięciu grzęzną w masie zestalającej się lawy. Cały przekrój zresztą wygląda mi na taki pierwotny /nie przeobrażony/ bazalt (rodzaj pahoehoe?). Na moim terenie jest moc podobnych kamieni ze Skandynawii - niestety. To zdanie moje, geolodzy niech wydadzą werdykt.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?