shergottyt

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

shergottyt

Postprzez pumba » N lut 10, 2013 4:07 pm

Witam panowie kolega przysłał mi z pustyni kamyk czy faktycznie jest to meteoryt ? ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Re: shergottyt

Postprzez dareckiimoni » N lut 10, 2013 4:34 pm

Witam, ni wydaj mi się aby był to meteoryt (chociaż mogę się mylić),a tym bardziej shergottyt. Jak reaguje na magnes?? Jakie wymiary i waga?? Pozdrawiam.
Rodzimy się by żyć, żyjemy by umierać.
dareckiimoni
meteorytoman

Postprzez pumba » N lut 10, 2013 5:50 pm

Witaj dareckiimoni wprawne oko pozna co to jest :wink: magnes ładnie ciągnie co zresztą widać na zdjęciu drobne płatki żelaza niklonośnego i waży 34g .
pumba
meteorytoman

Postprzez dareckiimoni » N lut 10, 2013 6:53 pm

pumba napisał(a):Witaj dareckiimoni wprawne oko pozna co to jest :wink: magnes ładnie ciągnie co zresztą widać na zdjęciu drobne płatki żelaza niklonośnego i waży 34g .

Skoro magnes ładnie ciągnie to z tego co mi wiadomo to shergottyt odpada. A skoro twierdzisz że wprawne oko pozna co to jest to rozumiem że Ty również posiadasz taką wiedzę. Więc poco ten wątek??
Rodzimy się by żyć, żyjemy by umierać.
dareckiimoni
meteorytoman

Postprzez Zibi » N lut 10, 2013 10:07 pm

Jeżeli "magnes ładnie ciągnie" to nie szergotyt...
no chyba, że jakiś anomalny
ale wtedy musiał by być nieźle trafiony i z fragmentami impaktora wewnątrz
tylko wtedy nie ma prawa mieć takich ładnych (jak w ziemskich minerałach) kryształków ;)
a z jakiej to pustyni?
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lut 11, 2013 9:09 am

żelaza tam nie widzę za to magnetyt/ilmenit jak najbardziej.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Pn lut 11, 2013 9:38 am

Zibi ten kamyk jest z Omanu
pumba
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt lut 12, 2013 8:22 pm

Jeżeli tam zebrany to tak czy inaczej warto przebadać.
(jeżeli z Europy to niekoniecznie)
Pozdr.
Z.
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt lut 12, 2013 9:19 pm

Zibi napisał(a):Jeżeli tam zebrany to tak czy inaczej warto przebadać.
(jeżeli z Europy to niekoniecznie)
Pozdr.
Z.

Zibi, a dlaczego tak uważasz? W czym tkwi różnica w podejściu do kamyka jeśli chodzi o kryterium, jakim jest pochodzenie? Pytam naprawdę poważnie.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt lut 12, 2013 11:49 pm

Warunki pustynne wpływają na wierzenie czyli rozpad pod wpływem zmian temperatury, wiatru i pewnie też innych czynników istotnych w ciągu milionów lat , skutkiem czego masz sam piach na pustyniach (także z powodu nawiewania drobnego materiału z większych odległości ale też odwiewania). Jeżeli w tym środowisku znajdujesz coś nietypowego to znaczy, że może to być dużo młodsze (w sensie ziemskim) od "tła geologicznego". To oznacza, że albo było to przetransportowane nie naturalnie (niestety znalazłem kilka takich kamyków i powiem więcej - większość nietypowych achondrytów nawet na pustyni to ziemiaki :() lub pochodzi nie z tego świata (i to lubimy :D)
To taki trochę skrót myślowy i proste rozumowanie (nie jestem geologiem).
W Europie większość meteorytów (upadłych w czach bliższych Epoki Wielkich Zderzeń) zalega pod grubą warstwą żwiru i piachu polodowcowego. Mamy baaaardzo małe szanse aby podniesiony losowo bazalt nie był ziemski (jeżeli nie widziałeś spadku to szanse masz malutkie, nie zerowe ale w sumie jak pokazują statystyki nie ma się co łudzić).

Tym bardziej jeżeli chodzi o lunary - układ Ziemia Księżyc to bardzo ścisły układ i praktycznie wszystkie meteoryty księżycowe spadły wessane grawitacją Ziemi dawno temu w czasach ich wybijania. Na Ziemi na relatywnie świeżym terenie polodowcowym będą zalegały głęboko, na starych pustyniach mogą leżeć na wierzchu.
Inaczej z Marsem, którego fragmenty maja długą drogę do pokonania i cały czas zasilają Ziemię (a też zostały wybite parę mln lat temu, no oprócz tego ostatniego (: )
Pozdr.
Zibi
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr lut 13, 2013 9:37 am

Zibi napisał(a):Warunki pustynne wpływają na wierzenie ...
...Inaczej z Marsem, którego fragmenty maja długą drogę do pokonania i cały czas zasilają Ziemię (a też zostały wybite parę mln lat temu, no oprócz tego ostatniego (: )
Pozdr.
Zibi

Dzięki! Należy się wobec tego domyslać, że spore szanse na znalezienie tego typu starego meteorytu powinny być w pokładach węgla kamiennego lub brunatnego, a może w kopalniach odkrywkowych, na przykład? Czy ktoś słyszał o znaleziskach w takich formacjach?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 13, 2013 1:16 pm

Środowisko basenów węglowych nie jest sprzyjające do zachowania się czegokolwiek no może poza iłem, kwarcem szczątkami organicznymi i siarczkami żelaza...
Wody zawarte w takim środowisku faktycznie nie zawierają tlenu ale zawierają dużo niebezpieczniejsze dla obiektów kwasy humusowe i inne. Kwaśne środowisko znakomicie radzi sobie z żelazem, skaleniami a już wybitnie świetnie z zasadowymi skałami z dużą zawartością oliwinów.

Dużo lepszym środowiskiem są muły głębokomorskie (tyle że tam sedymentacja baaardzo wolna) przez co ekspozycja okazu na warunki środowiskowe długa a i sama słona woda oceanu nie jest szczególnie przyjazna...
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr lut 13, 2013 2:07 pm

Dzięki panowie za odpowiedż co do tego kamienia ale mam jeszcze drugi ten bardziej jest podobny do shergottytu co myślicie o tym ?ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 13, 2013 8:25 pm

dla mnie niemal to samo... :) pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz lut 14, 2013 8:54 pm

Dzięki :wink: jeśli ktoś by chciał go kupić to jestem otwarty na propozycję ten waży 182g i pozdrawiam cześć
pumba
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?