pomoc w ocenie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

pomoc w ocenie

Postprzez lukasz.mruk » Pt wrz 28, 2007 12:41 pm

Witam od kilku lat w moim domu na półce leży sobie jakiś obiekt którego jeszcze nie zdołałem zanalizować. Ma on dziwny kształt (piramidalny), reaguje na magnez który się do niego przyczepia, ma z tego co widać na powierzchni różnej wielkości jak by ciemno złote kuleczki i kraterki po nich. Jest ciężki jak na swoje rozmiary. Załączam do niego zdjęcia i chętnie odpowiem na pytania dotyczące tego obiektu. Jakm mozna prosić oceny poprosze na adres email [email protected] lub na forum.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lukasz.mruk

Postprzez Meteoriticon » Pt wrz 28, 2007 7:57 pm

Witam !
Trudno jest coś powiedzieć na podstawie jednego zdjęcia , bo niestety reszta jest zupełnie nieczytelna .
Ja osobiście obstawiałbym na bazalt , ale tak jak już powiedziałem z jednego zdjęcia naprawdę trudno jest cokolwiek konkretnego powiedzieć .
Sam robiąc zdjęcia 100% meteorytów zawsze robię kilka lub nawet kilkanaście zdjęć dobrej jakości i głownie makro , żeby uwidocznić wszystkie cechy charakterystyczne danego obiektu , starając się wyłowić całe piękno meteorytu .
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez MG-MET » Pt wrz 28, 2007 8:50 pm

Ze zdjęć nic wywnioskowac raczej nie można. I tak ściślej mówiąc to kamyk może przyciągać magnes a nie magnez :twisted:
MG-MET
meteorytoman

Nowa jakosc

Postprzez lukasz.mruk » So wrz 29, 2007 10:38 am

Witam ponownie postaralem sie o lepsze jakosciowo zdjecia jest ich wiecej i uchwycaja one piekno obiektu, sa w swietle dziennym.

Wstarczy kliknać w link od galerii ktory jest ponizej:

http://picasaweb.google.com/lukasz.mruk ... NOeeX_McBc
lukasz.mruk

Re: Nowa jakosc

Postprzez MG-MET » So wrz 29, 2007 10:43 am

Zastanawiają mnie te dziury na kamyku.
MG-MET
meteorytoman

Postprzez Gość » So wrz 29, 2007 10:51 am

te dziury to napewno pozostalosci po tych metalach ktore w nim tkwia dziury sa idelnie kuliste tak jak te metale w kamieniu
Gość

Postprzez Gość » So wrz 29, 2007 10:54 am

wogule to dziwne znalezisko te dziwne ksztalty, dziwna powierzchnia no i jego masa jak na wielkosc zaskakujaca
Gość

Postprzez Meteoriticon » So wrz 29, 2007 5:30 pm

Obejrzałem kolejne zdjęcia , mimo że nie jestem geologiem i nie znam się zbytnio na skałach to twierdzę , iż ten kamień dla mnie jest na pewno skałą pochodzenia wulkanicznego , czego dowodem między innymi są właśnie te widoczne bąble - nie występujące w meteorytach .
Meteoryt to na pewno nie jest :!:
Myślę , że na Forum Geologicznym ktoś rozpozna tę skałę w 100% .
http://www.geologia.fora.pl/
Pozdrawiam !
Tomek
ps : Nadal stawiam na bazalt
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez maks » Śr paź 03, 2007 8:56 pm

a może to jakiś krzemień ?
maks
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?