czy to może być tektyt

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to może być tektyt

Postprzez sopel » So lis 02, 2013 11:02 am

witam,jak w tytule , na pewno krzemień ,jest tj.oblany innym kolorem krzemienia ,kształtem przypomina dużą łezkę
nie magnetyczny ,pozd.i dziękuje
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: czy to może być tektyt

Postprzez Jacek Drążkowski » So lis 02, 2013 11:20 am

jeśli krzemień to nie tektyt! Sam sobie odpowiedziałeś w zasadzie ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » N lis 03, 2013 11:56 am

dla mnie wygląda jak krzemień dlatego napisałem ''na pewno krzemień '' ale mogę się mylić panie jacku ja geologiem nie jestem .
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N lis 03, 2013 11:19 pm

Hm... dla mnie "na pewno" oznacza pewność ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn lis 04, 2013 10:08 am

Musiałem zrobić w sobotę trochę porządku w piwnicy.
Przypadkowo trafiłem na paczuszkę z 2 kamieniami.
Jeden z nich jest podobny do tego (tyle że u mnie jest to tylko połówka). Określiłem go kiedyś jako dziwny krzemień (dziwny, bo z zewnątrz wygląda jak zwykły krzemień a w środku jest trochę jak geoda tzn ten środek wypełniony jest maleńkimi kryształkami).

OT.: A jak już piszę o paczce z 2 kamieniami to zawsze fascynuje mnie ten drugi okaz - ma czerwonawy kolor i wygląda trochę jak skamieniała tkanka mięśniowa a kształtem przypomina głowę jakiegoś pradawnego stworzenia - oczywiście to temat daleki od tego czego tutaj szukamy :)

pozdrawiam,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 04, 2013 12:20 pm

Geodki kwarcowe w krzemieniach to dośc popularne znalezisko szczególnie licznie występowały w obrębie buł krzemiennych wapieni gruboławicowych w kamieniołomie Zakrzówek w Kakowie.
Niektóre okazy były całkiem ładne chociaż kryształy nigdy nie przekraczały 2-3mm

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » So lis 09, 2013 2:31 pm

witam.mam prożbę już kiedyś wstawiałem zdjęcia tego kamyka i tak do końca nie było wyjaśnione co to za kamyk .czy ktoś z geologów mógłby mi odpowiedzieć co to za kamyk ,ktoś kiedyś mi mówił że to chyba będzie skała magmowa z bardzo dużej głębokości,[ według mnie jest on mocno nadtopiony ze wszystkich stron] ,jeżeli tak to chyba zawdzięczam jej posiadanie lodowcom :D lub czy można go podejrzewać o pozaziemskie pochodzenie .pozd
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » So lis 09, 2013 7:23 pm

[quote="sopel"]witam.mam prożbę już kiedyś wstawiałem zdjęcia tego kamyka i tak do końca nie było wyjaśnione co to za kamyk .czy ktoś z geologów mógłby mi odpowiedzieć co to za kamyk ,ktoś kiedyś mi mówił że to chyba będzie skała magmowa z bardzo dużej głębokości,[ według mnie jest on mocno nadtopiony ze wszystkich stron] ,jeżeli tak to chyba zawdzięczam jej posiadanie lodowcom :D lub czy można go podejrzewać o pozaziemskie pochodzenie .pozd
/quote]
Czy on jest mokry/natłuszczony, czy naturalnie tak się błyszczy? Jak wyglądają "podroby"? :)
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » N lis 10, 2013 9:57 am

witam,zdjęcia są na linku ale nie wiem czemu się nie otwiera więc wkleję drugie ,kamyk bardzo słabo magnetyczny ,ciężar 334 gr.gęstość 2.8 .to co przedstawiają te zdjęcia to suchy wytarty szmatką kamyk ,bez natłuszczania .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez walesto » N lis 10, 2013 11:25 am

to zdjęcie pod wodą (pierwsze z ostatniej serii) - o ile to zdjęcie szlifu (przynajmniej mi) daje do myślenia tzn. też bym taki kamyk pokazał na tym forum :)
aczkolwiek szlif 2 zdjęcia dalej jest trochę granitoidopodoby

tak czy inaczej 3mam kciuki i poczekajmy na opinię innych

Pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez lejkers » N lis 10, 2013 3:33 pm

walesto napisał(a):to zdjęcie pod wodą (pierwsze z ostatniej serii) - o ile to zdjęcie szlifu (przynajmniej mi) daje do myślenia tzn. też bym taki kamyk pokazał na tym forum :)
aczkolwiek szlif 2 zdjęcia dalej jest trochę granitoidopodoby

tak czy inaczej 3mam kciuki i poczekajmy na opinię innych

Pozdro,
T.

Ciekawy jestem co kenny na ten temat. Wg mnie, gęstość sugerowałaby, że wnętrze zostało zmienione termicznie w kierunku spumeksowienia (neologizm, nie wiem czy do przyjęcia :). Podobne, ale nie takie same kamyki znalazłem kiedyś na stanowisku po piecu pokrzyżackim?, (bo to okolice nomen-omen pomiędzy Kruklankami a Sołtmanami) do wypalania wapna, było tam mnóstwo takich "meteorytów". Opisałem to kiedyś na forum, podpierając się opisem całego stanowiska gościa, który to badał.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » N lis 10, 2013 7:21 pm

jeszcze chciałbym dodać że w kamyku w powiększeniu są tj.żyłki i plamki metaliczne ,ale pytanie czemu jest bardzo słabo magnetyczny ,albo bardzo słabe namagnesowanie kamyka albo metal szlachetny zawiera ten kamyk tak mi się wydaje, kamyk też nie posiada jakichkolwiek pęcherzyków wewnętrznych .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 11, 2013 12:33 pm

wygląda na fragment żyły, nie jest to skała tworząca jakiś masyw. Widać daleko posuniętą metasomatozę i struktury kokardowe charakterystyczne dla tego typu utworów. Metaliczność pochodzi najprawdopodobniej od minerałów żelaza typu hematyt (a ten nie jest magnetyczny mimo zawartości prawie 80% Fe w składzie)
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?