pytanie do geologa

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

pytanie do geologa

Postprzez sopel » Śr gru 18, 2013 5:23 pm

MG-MET:// Wątek przeniesiony z "niekoniecznie na temat metków"
Pozdr.

witam.mam prożbę otóż znajomy znając moje hobby przyniósł mi oto taki kamień całość waży ponad 1kg. ten kawałek odłupany i wyszlifowany 167 gr. ,jak on twierdzi znaleziony w zakupionym węglu do palenia w piecu ,koniecznie chce wiedzieć co to jest .krótki opis gęstość 3.34,kolor brązowy bardzo drobno ziarnisty ,bardzo słabo magnetyczny , ja mu powiedziałem że to łupek ale nie jestem pewien ,wykluczam cegłę. zdjęcia robione z lampą błyskową o godzinie 17. dziękuje za wskazówki .pozd.
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: pytanie do geologa

Postprzez TomX » Śr gru 18, 2013 5:44 pm

Po takim opisie i zdjęciach wszelkie próby wnioskowania to bardziej loteria, ale jakbym lubił hazard, to obstawiłbym syderyt :) Sprawdź czy zarysowana powierzchnia burzy z kwasem solnym, jeśli tak - na 90% syderyt.
TomX
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr gru 18, 2013 6:51 pm

to będzie to .po szperaniu w necie za twoim wskazaniem ,myślę że to.dziękuję .
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz gru 19, 2013 5:22 pm

Pewnie kolega myślał że jest to bardzo stara skała jakiś CM albo Angrite zalegająca w węglu.
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » N gru 22, 2013 12:55 pm

witam .mam pytanie posiadam kamyk który waży 42 gr.i objętość 11ml. co wychodzi gęstość 3.8 . mocno magnetyczny ,nie posiada żywego żelaza ,co to może być za skała ,ma połyskujące drobinki na skorupie [piryt ].ja myślę że to magnetyt .dziękuje za podpowiedzi
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » N gru 22, 2013 9:14 pm

Chyba magnetyt drobnoziarnisty co też świadczy zabarwienie kamienia tlenkiem żelaza na rdzawy kolor .
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz gru 26, 2013 10:50 am

magnetyt jest czarny na szlifie o metalicznym połysku, nie wietrzeje więc nie może dać kamieniowi brunatnego zabarwienia. Brunatne zabarwienie pochodzi od innych minerałów żelaza typu amfibole czy łyszczyki, które w procesie wietrzenia uwalniają żelazo.
Kamień to zwykła skała metamorficzna jak na szlifie widać dość mocno naszpikowana magnetytem.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?