stary temat.

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

stary temat.

Postprzez sopel » Wt gru 31, 2013 9:39 pm

witam.kamyk już wstawiałem ale nie do końca wyjaśnione było jaki .
otóż ,kamyk magnetyczny ,bez skorupy ,gęstość powyżej 3.waga 371 gr.co o tym myślicie ,ziemianin :!: dziękuję za sugestie
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: stary temat.

Postprzez sopel » Śr sty 01, 2014 12:58 pm

witam,może to nie odpowiedni czas ,no ale wczoraj nie wszyscy mogli się bawić ,ja do tych też należałem .
więc tak pobawiłem się z tym kamykiem i zrobiłem jeszcze mało dobry ale już niezły szlif i wyszły mi takie oto figury zrobione aparatem pod światło dzienne a że nie ma słońca to wyszło jak wyszło.jednak można zauważyć na tych zdjęciach wyżej wspomniane figury,czy to ma jakiejś znaczenie :?: to są tak małe figury że nie widać je gołym okiem tylko jakiejś plamki ,dopiero pod lupą widać .pewnie pod mikroskopem było by fajne dlatego że wydaje mi się że są różnego koloru ..wklejam jeszcze powiększone przeze mnie zdjęcia i czoło szlifu , może te zdjęcia coś pomogą .dziękuje za sugestie i wszystkiego najlepszego w NOWYM 2014 ROKU .pozd.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Cz sty 02, 2014 6:22 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr sty 01, 2014 5:48 pm

Ładny szlif ale co to jest nie wiem
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » So sty 04, 2014 5:43 pm

witam.widzę że kenny wrócił więc ponawiam pytanie .czy w granitach występują takie figury .
a jeśli nie , to moje pytanie brzmi czy to może być urelit ,bo jeżeli przyjrzymy się zdjęciom mikroskopowym niektórych urelitów to podobieństwo mojego kamyka jest duże przynajmniej na podstawie tego powiększenia
powiększenie 16x zdjęcie kamyka ze światłem odbitym
tu cytuje tylko jedną część opisu zdjęcia z z rocznika ptm.vol.2 2011strona 143 urelit nwa xxx
...............obraz meteorytu w świetle przechodzącym spolaryzowanym.
obraz ujawnia regularną sieć spękań charakterystyczną dla piroksenów oraz nie regularne spękania wewnątrz kryształów oliwinów ........................
co wy na to .poniżej mój kamyk.dziękuję za sugestie
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sty 04, 2014 11:01 pm

czyli że co? teraz cechą diagnostyczną meteorytu ma być łupliwość minerałów w nie wchodzących>?
piroksen ma łupliwość doskonałą w przeciwieństwie do oliwinu który takowej nie posiada. Zdjęcie przedstawia natomiast odbicie światła w poszczególnych kryształach wchodzących w skład skały.

Nie nie jest to meteoryt.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » N sty 05, 2014 10:22 am

witam,więc tak nie mam zamiaru kenny z tobą polemizować na temat łupliwości minerałów .kompletnie tego nie rozumiem i przepraszam jeżeli wypisuję głupoty .myślę tylko że jedną z cech weryfikacji kamieni kosmicznych jest między'' innymi'' metoda badania w świetle odbitym .takie małe badanie wykonałem[ mało to efektowne] co widać na fotografii .pewnie przydało by się i foto w świetle przechodzącym ale to już inna bajka ..przez nasze ręce przechodzi tysiące kamieni i mamy nadzieję że któryś to będzie właśnie to , :wink: pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 05, 2014 11:28 pm

sopel napisał(a):...myślę tylko że jedną z cech weryfikacji kamieni kosmicznych jest między'' innymi'' metoda badania w świetle odbitym ...

w świetle odbitym jak najbardziej, ale widmo przeanalizować! :)))
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sty 07, 2014 10:47 am

badanie w świetle odbitym polega na przejściu promienia światła na trasie :
źródło światła --> polaryzator --> preparat --> (opcjonalnie w zależności od rodzaju badania)analizator (czyli też polaryzator ale ustawiony pod kontem 90stopni do pierwszego) --> obiektyw
badanie w świetle przechodzącym różni się od odbitego jedynie tym że analizujemy światło po przejściu przez preparat a nie światło odbite od preparatu.

Jeżeli nie mamy polaryzatorów między preparatem a źródłem światła jak i między preparatem a obiektywem to mamy jedynie badanie pod lupą a nie mikroskopem.

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » N sty 19, 2014 6:45 pm

witam. ,kamyk był już wstawiany i wstępnie opisany jako strukturę porfirową.mam taką prożbę znalazłem w necie meteoryt Chondryt enstatytowy - Abee E H4 może podobieństwo małe ale mam pytanie czy ten chondryt posiada żywy metal czy tylko pochodne [np.siarczki].ten mój kamyk jest magnetyczny ale bez żywego metalu, ma brązową skorupę[mało widoczny kolor bo zdjęcie robione z błyskiem] i przeważające zielone wnętrze ,skorupa jest pokryta tymi zielonymi kryształami ale tak że wyglądają jakby były nadtopione. na pierwszym skanie widać cienką skorupę -obwódkę. .czy to tylko moje wrażenie i kamyk posiada typową skorupę osadową różniącą się tak bardzo kolorem od wnętrza .gęstość 3.2 .i jeszcze jedno w okuł tych zielonych ciemniejszych kulek jest jaśniejsza zielona otoczka widać to na skanie
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 19, 2014 10:26 pm

a różnic istotnych nie ma? bo ja widzę bardzo wyraźne różnice!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... n18-09.jpg

w Abee są widoczne ziarna metalu i jest ich sporo
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn sty 20, 2014 6:04 pm

witam, w porządku Panie Jacku , podobieństwa może i brak ,to czy to może być skorupa obtopieniowa a jeśli nie to na na czym polega taka różnica pomiędzy wnętrzem a powłoką zewnętrzną czy tylko wietrzeniem różnych minerałów które nadały kamykowi brązową powłokę
Obrazek
Obrazek
i jeszcze takie krystaliczne ziarna w koloże
Obrazek
i bez koloru
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » Pn sty 20, 2014 6:49 pm

Takiego meteorytu jeszcze nie widziałem .
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 20, 2014 8:28 pm

Skorupa obtopieniowa to cienka warstwa zeszkliwionej materii meteoroidu - jest z reguły znacznie twardsza od wnętrza i dość wyraźnie odcina się od niego (nie ma efektu stopniowego przechodzenia jednego w drugie). Najłatwiej pomylić ją ze skorupą osadową, która też jest cieńka i wyraźnie oddzielona
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sty 21, 2014 6:56 pm

książkowy wręcz porfir...
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?