taki sobie "świeżutki" kamyk

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

taki sobie "świeżutki" kamyk

Postprzez walesto » Wt lut 04, 2014 8:30 pm

Macie jakiś pomysł bez szlifowania ? :D
(Pod zdjęciami linki do pełnej rozdzielczości).

Obrazek
http://www.abdata.pl/mets/l1/l01.jpg

Obrazek
http://www.abdata.pl/mets/l1/l02.jpg

Obrazek
http://www.abdata.pl/mets/l1/l03.jpg
Powiększenie fragmentu poprzedniego zdjęcia z zaznaczonym czymś co przebija przez "skorupkę"
Obrazek

Obrazek
http://www.abdata.pl/mets/l1/l04.jpg

Wymiary około 27x25x8mm.
Magnetyczność mniej więcej taka jak chondrytu typu L4-6(może odrobinę mniejsza).
Najbardziej podoba mi się ten duży kryształ z pierwszego zdjęcia po lewej - cudeńko :)
Proszę, tu trochę lepiej widać 8)
Obrazek

Pozdr,
T.
walesto
meteorytoman

Re: taki sobie "świeżutki" kamyk

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lut 04, 2014 8:45 pm

brak skali! Te domniemane chondry to ile mm mają?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt lut 04, 2014 9:26 pm

przyznaję się bez bicia, że nie przyłożyłem się do zdjęć :(
Myślę, że to będzie 1-1,5mm. Czy to mogą być chondry to trudno powiedzieć ...
Najciekawszy taki twór chondropodobny miał być na przedostatnim zdjęciu (tej wąskiej powierzchni) ale na foto praktycznie nic nie widać bo maskuje to trochę ta "skorupka" (jest to w skrajnym lewym dolnym rogu) - opisowo to taki owal położony "mikrometry" niżej niż sąsiedztwo.
Ma on około 2,5x3-3,5mm.
Kamyk mam od wczoraj i nie ma on żadnego związku z innymi kamykami, które tu i ówdzie prezentowałem ;)

T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Libky » Wt lut 04, 2014 9:41 pm

Bez szlifowania lub chociaż zbadania gęstości postawił bym na bazalt z pięknym czymś co kiedyś było oliwinem( teraz już Iddingsyt? )

Trafił mi się kiedyś podobny i w środku niestety wiało nudą.
Zdjęcia to jednak tylko zdjęcia więc wrażenie może być mylne;)

Ostatnio kryształ w takim kolorze trafił mi się tutaj:
Obrazek
Libky
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt lut 04, 2014 11:09 pm

Przy wadze około 8g gęstość wstępnie wychodzi około 3,2g/cm3 ale pomiar może być obarczony błędem +/- 10%.

Nie ukrywam, że zaciekawiła mnie też "skorupka" z tymi maleńkimi pęcherzykami i stopionymi kryształami co może sugerować działanie wysokiej temperatury.
Na drugim i trzecim zdjęciu w tej większej "wnęce" po prawej stronie widać orientacyjną jej grubość, która ma około 0,5mm.
Środek kamienia moim zdaniem ma kolor taki jak w tej "wnęce" czyli szary (ten lekko brązowawy odcień szarości to bardziej efekt sztucznego światła niż rzeczywista barwa).

Czy damy mu szanse ? Czy posłać do akwarium (bo na skalniak za mały) ? ;)
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 05, 2014 6:34 am

kolejny bazalt...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr lut 05, 2014 9:35 am

no niewątpliwie ... 8)

Kenny,
Absolutnie nie bierz tego do siebie ale jakiego używasz monitora ?
Przyszło mi to do głowy ponieważ w pracy mam jak mi się wydawało niezły monitor znanej firmy i obraz zamieszczonych przeze mnie zdjęć jest koszmarny (głównie za ciemny) podczas gdy na 2 innych monitorach czy telefonie jest całkiem ok.

Nie chcę szukać na siłę meteorytów w ziemskich bazaltach ... ale tutaj widzę to tak - jest obtopiona gruba skorupka na jasno szarym matriksie, kamyk jest dość dobrze magnetyczny i na powierzchni widać na 2 sposoby prawdopodobne chondry - jedne to widoczne otoczki a drugie to takie zastygłe stopione pęcherzyki, które w też w kilku miejscach są skupione na takich kulistych kształtach. A wytłumaczenie jest wręcz podręcznikowe - dlatego można zauważyć mimo skorupki te struktury bo wynika to z łatwiejszej bądź trudniejszej topliwości.

Nie będę pisał w jaki sposób wszedłem w posiadanie tego kamyka bo to inna historia ale powiem, że jeśli byłby to meteoryt to istnieje duże prawdopodobieństwo, że spadek nastąpił w ciągu ostatniego miesiąca (a może nawet ostatnich 2 tygodni)!

pozdro,
T.
PS.: Jeśli obraz na ekranie masz jasny i wyraźny to proszę napisz na jakiej podstawie uważasz, że to mógłby być bazalt, bo jak dla mnie skorupka wygląda jak najbardziej meteorytowo ?
walesto
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lut 05, 2014 10:47 am

Witam.Kamień słabo widoczny,ale tą inną historie bym poczytał :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lut 05, 2014 10:52 am

Jak na moje oko - ziemiak :-(
tin
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr lut 05, 2014 12:37 pm

:)

Tutaj jeszcze rozjaśnione zdjęcia bo nie wiem dlaczego ale na różnych monitorach raz jest ok a raz strasznie ciemno...
http://www.abdata.pl/mets/l1/l01j.jpg
http://www.abdata.pl/mets/l1/l03j.jpg
http://www.abdata.pl/mets/l1/l04j.jpg

Patrzyłem jeszcze na inne dość świeże meteoryty jak choćby czelabiński:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Chebarkul_meteorite_sample_on_lake_ice.jpg

Zwróćcie uwagę na przetopione minerały w obrębie kulistego kształtu średnicy około 2mm na ostatnim zdjęciu (l04j.jpg).
Na zdjęciach można w wielu miejscach dostrzec kuliste kształty średnicy około 1,5mm z taką jakby podwójną obwódką, które nie wyglądają na zgorzel bazaltową.

Wiem, że bez badań nie udowodnię, że to meteoryt ale jednak w tym przypadku jest trochę ku temu argumentów.
Im więcej zdobywam wiedzy na temat meteorytów tym większe mam wrażenie, że za bardzo jesteśmy przyzwyczajeni do rozpoznawania pustynnych okazów ;)
Możliwe, że moje podejście jest zbyt naiwne ale wierzę, że za jakiś czas właśnie takie spojrzenie na poszukiwania meteorytów zaowocuje ciekawymi osiągnięciami.
Tak w skrócie ... jeśli kamień ma cechę meteorytową to weryfikuję czy może taką cechę posiadać ziemski kamień ... i tak kolejne ... następnie czy wszystkie znalezione cechy "meteorytowe" mogą występować jednocześnie w ziemskich skałach i zbieram wiedzę w jakich warunkach musiałyby nabrać tych cech - i jeśli tak to z ogromnym prawdopodobieństwem będzie to ziemianin. Ale jeśli np. w odludnym miejscu na śniegu znajdę czarny,obtopiony kamień to choćby wyglądał jak typowy polny kamień to nie uwierzę, że przyniosły go wróble :lol:

Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lut 05, 2014 1:42 pm

O pierwotnej skorupie nie ma mowy... Może minimalnie przypomina wtórną (na I rzut oka) ale po zdjęciach makro widać, że to nie jest to :-/
Obstawiam jakiś odpad z produkcji drogi asfaltowej. Spróbuj toto przypalić ogniem i zobacz czy nie zacznie dymić. Może być też coś osadowego ale skorupą obtopieniową to niestety nie jest :-(
tin
meteorytoman

Postprzez dzikimh » Śr lut 05, 2014 2:16 pm

może to głupie pytanie, ale podobno takich nie ma..... :)

a nie można byłoby zrobić małego szlifu?
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr lut 05, 2014 3:16 pm

no właśnie o tym pisałem - jeśli znalazłoby się wytłumaczenie dla takiej skorupki to co z kulistymi kształtami tuż pod nią ?
Szlif przy takiej skorupce ze względu na grubość może nie być też łatwy ...
Poza tym mam pewne opory aby lekkomyślnie nie zniszczyć tego kamyka.
Przy okazji może go pokażę i ewentualnie oddam na badania.

Może nie na odludziu ale właśnie ten kamyk pojawił się na chodniku po stopieniu się śniegu, w miejscu w którym często chodzę i 100% bym go wcześniej zauważył.
Ale tutaj punkt dla Tin'a, bo jest to jednocześnie blisko ulicy i przekonuje mnie możliwość odpadu drogowego.
Ale nie wyjaśnione są kulki w środku, reakcja na magnes, kryształ duży i mniejsze wtopione w skorupkę. :?
Na odpadach asfaltowych eksperymentowałem z magnesem i tam 0 reakcji.

Zgadzam się, że to nie może być skorupka pierwotna ale porównując to z wieloma dostępnymi zdjęciami skorupek meteorytowych i widoczych kształtów chondr wygląda to bardzo, bardzo podobnie.

Dziękuję za komentarze i czekam na nowe argumenty, które Waszym zdaniem mogłyby być za lub przeciw.
Na razie mamy 2 opcje dla powstania skorupki :)

pozdr,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez Libky » Śr lut 05, 2014 4:38 pm

Nie na wszystkich odpadach asfaltowych będzie reakcja na magnes bo to nie asfalt jest magnetyczny a może być to co zostało przez niego obtoczone.

W laboratorium w którym pracuję projektujemy mieszanki mineralno asfaltowe a jednym z najczęściej używanych przez nas skał jest pochodzący z Dolnego Śląska pięknie magnetyczny bazalt. Jeśli rzeczywiście miałbyś okaz "asfalciaka" wtopione w niego ziarenka, również obtoczonego, piasku nie były by żadnym zaskoczeniem. W swojej pracy mam do czynienia z destruktem asfaltowym i już nie takie cuda tam widziałem. Jeśli chodzi o wystający kryształ to bazaltowe pochodzenie również tłumaczyło by Twój przypadek. Nawet dzisiaj podczas badań natknęłam się na kamyczek z widocznymi oliwinami i zapewniam, że nie jest to jakieś niezwykle rzadkie zjawisko. Jest zima, drogi się sypią więc teoria Tina wydaje się być wielce prawdopodobna. Na Twoim miejscu już bym go trzymał nad zapalniczką. Wystarczy podgrzać do 80 stopni i jeśli to asfalciak poczujesz zapach którego nie pomylisz z niczym innym. Jeśli to meteoryt to ta temperatura nic mu nie zrobi, przeszedł przecież o wiele większe piekło;)

ps. Polecam stronkę na którą sam przeczytałem od deski do deski, a w szczególności punkt 4. Tak a propos kamieni pojawiających się w miejscu w których ich wcześniej nie było;)
http://meteorites.wustl.edu/realities.htm
Libky
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lut 05, 2014 5:39 pm

Polecil bym stronke Pana Woreczko.Osobiście najwięcej się tam dowiedziałem ,nauczyłem.Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?