małe znajdki

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

małe znajdki

Postprzez walesto » Pt maja 02, 2014 10:09 am

Witajcie,
Bawiłem się wczoraj na działce w oczyszczanie terenu z gwoździ i trafiłem przypadkiem na takie znalezisko.
Pokazane części tworzyły całość o długości około 13mm ale kawałek złamał się podczas mycia.
Ta idealna kulka na końcu nie jest magnetyczna - tzn kawałek chwyta się dobrze magnesu ale bokiem a nie tą kulką.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam,
T.
PS.: Przy okazji mam pytanie techniczne - jak można oczyścić kawałkie znalezione na terenie posypywanym kiedyś wapnem w celu odkwaszania ziemi ? Kawałki są szare, bardzo dobrze chwytają się magnesu ale z zewnątrz są całe obklejone osadami gliniasto wapiennymi
Obrazek
Obrazek

Ten ostatni kawałek próbowałem lekko zeszlifować - w środku jest wszystko - trochę rdzy, trochę metalicznego żelaza, trochę mlecznych inkluzji. Widoczna dziurka jest raczej taką płytką wżerką z zewnątrz w takiej mlecznej inkluzji bo szlif tylko powierzchowny (cały kawałek ma 15mm wysokości) - tzn raczej to nie jest żużel
walesto
meteorytoman

Re: małe znajdki

Postprzez webimage » Pt maja 02, 2014 3:21 pm

Drogi Walesto - wywal te odpady :)
webimage
meteorytoman

Postprzez walesto » So maja 03, 2014 8:09 am

oj tam od razu odpady :)
a nawet jeśli to mają conajmniej 100 lat więc to już prawie zabytek i to znalezione na swoim terenie :lol:

A tak na serio to takie coś wyszło z jednego po kąpieli w occie winnym:
Obrazek

Bardzo ciężki jak na swój rozmiar a z magnesem oddziaływuje słabiej niż żelazo ale zdecydowanie mocniej niż jakikolwiek znaleziony przeze mnie hot rock.

Ale nawet gdyby to był meteoryt to bardziej trzeba by było go traktować jako ciekawostkę niż prawdziwe znalezisko więc rzuciłem to po prostu jako luźny temat.

pozdrawiam,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez pulmetek » N maja 04, 2014 9:18 am

walesto napisał(a):Ale nawet gdyby to był meteoryt to bardziej trzeba by było go traktować jako ciekawostkę niż prawdziwe znalezisko więc rzuciłem to po prostu jako luźny temat.

Tomku, co miałeś na myśli pisząc to zdanie?
Dla mnie jego sens jest nieodgadniony.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » N maja 04, 2014 8:03 pm

Jako laik mogę dodać , Walesto , skup się najpierw na metkach , potem szukaj w kamieniach podobieństw.

To podstawa , muzea , książki , internet oglądanie w realu , pozdrawiam Janusz.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez walesto » N maja 04, 2014 9:32 pm

Arku,
Chodziło mi o to, że kawałki są bardzo małe i zarówno trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć co to jest a z drugiej strony gdyby nawet to był meteoryt to badanie takiego przypadkowego malucha pewnie nie miałoby uzasadnienia.

Janusz,
Wszystko robię jak piszesz. Rozszerzam cały czas wiedzę. Ale jestem mocno dociekliwy a przy tym lubię się podzielić na forum tematem, w którym jest cień szansy na coś fajnego zanim temat zbadam wszystkimi metodami. :)
Przy okazji może się zdarzyć, że ktoś już podobny temat analizował i może podzielić się z innymi swoim doświadczeniem a jakaś wartość dodana pozostanie na forum :)

Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?