czy to może być nie ziemskie?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to może być nie ziemskie?

Postprzez sopel » N cze 01, 2014 8:04 pm

witam.podczas dzisiejsze wyprawy[z przygodami] znalazłem taki kamyk.leżał na leśnej drodze tuż pod cienką warstwą mchu .jest magnetyczny i daje sygnał inny niż wiele kamieni magnetycznych,pewnie to ziemianin ale zanim go odrzucę chciałem go pokazać .jak widać na zdjęciach jest zielony z pomarańczowymi wtrąceniami podobny do [ dunitu] :?:
zdjęcia robione z błyskiem .kamyk waży 850 gr.
dziękuję za sugestie

https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: czy to może być nie ziemskie?

Postprzez lejkers » N cze 01, 2014 8:19 pm

Może to być amfibolit, ale taki sposób wietrzenia Plagioklazów/?/ jest zastanawiający, bo normalnie powinny w tym miejscu powstać dołki, a tu jest odwrotnie. Czy ten pomarańczowy fragment ma strukturę drobnopęcherzykowego pumeksu? Tak pęcznieje np plagioklaz w wysokiej temperaturze. Ale może się mylę, więc niech Kenny zrecenzuje mój głos.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn cze 02, 2014 10:16 am

ziemianin ale co do konkretnej przynależności bez świeżego przełamu się nie wypowiadam mi bardziej podchodzi pod serpentynit.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn cze 02, 2014 10:35 am

ostatnie zdjęcie to świeży przełam a tu jeszcze skan.pewnie serpentynit choć mi też bazalt przypomina, gęstość 3.1 [844 gr.obiętość 270ml ] .a to pomarańczowe to jakby krzemionka. dziękuje
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt cze 03, 2014 9:44 pm

to jest szlif nie przełam :) a jednak amfibolit. :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?