groszki

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

groszki

Postprzez walesto » N cze 15, 2014 9:27 pm

czy tym razem to meteoryty ?
- pierwszy (pełna skorupka)
Obrazek
Obrazek

- drugi (częściowa gruba skorupka)
Obrazek
Obrazek

znalezione tuż pod korzeniami darni ... ciężkie, magnetyczne ale najbardziej magnetyczna jest skorupka (jako że znalazłem jeszcze kilka w tym w niektórych przypadkach skorupka całkowicie oddzielnie.
Na razie nie trafiły nawet pod kranówkę a jedynie trochę oczyszczone w wodzie ze studni.

pozdrawiam,
T.
walesto
meteorytoman

Re: groszki

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr cze 18, 2014 11:52 pm

ziemiak
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez walesto » Cz cze 19, 2014 4:46 pm

Panie Jacku,

Na pewno to nie są ziemiaki ... jeśli to nie meteoryt to w takim razie jedyne uzasadnienie że to jakiś antropogen ...
Tu kolejny z groszków trochę dokładniej oczyszczony (kilkanaście minut w occie spirytusowym i kawałek pędzelka):

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz cze 19, 2014 7:25 pm

Witam .Tomku ale antropogon to dalej ziemiak. Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt cze 20, 2014 12:39 am

w sumie można tak powiedzieć :)

Robiłem zdjęcia jednocześnie z małym kupionym GAO.
I po oczyszczeniu mojej znajdki te skorupki wyglądają mi na bardzo podobne (poniżej GAO) ...
Obrazek
Obrazek

Informacje, które uzyskałem od właścicieli terenu oraz głębokość zalegania znalezisk (w korzeniach darni - tak że można cienką darń zwijać a pod nią i w jej korzeniach zbiera się odłamki) ewidentnie przeciwstawiają się możliwości aby to był jakiś odpad z pieca (przed 50 laty było to pole uprawne a później teren był zarośnięty trawą i wtedy jak coś tam by spadło to zarosłoby trawą i nikt by tego nie zauważył - tym bardziej, że okazy mimo, że mocno podniszczone nie wyglądają na starsze nie 20-40lat) .
Dodatkowo jeden z fragmentów wielkości 5-6cm jest wycinkiem kuli posiadając skorupkę tylko od strony sferycznej i na podstawie krzywizny można szacować, że pierwotna kula miała 20-30cm.

Trudno mi zaakceptować myśl, że mogłyby to być meteoryty ale też nie potrafię wytłumaczyć skąd tam by się wzięło tyle antropogenów praktycznie na powierzchni?

pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt cze 20, 2014 5:28 am

Trzeba kamyk przeciąć -tylko nie pomyl kamyka z p. KAMYKIEM :) i dużo się wyjaśni. Pozdr.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Libky » Pt cze 20, 2014 7:29 am

Jak to kiedyś w reklamie czekolady mówili:
"Pokaż kotku co masz w środku" ;)

Obawiam się jednak, że będzie tam równie czarno jak z zewnątrz:(
Libky
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt cze 20, 2014 9:06 am

zrobiłem okienko (gradacje 150, 400, 800) - w środku szaro-brązowy ... dziś ciemny dzień na robienie zdjęć ...

Obrazek

i tu jeszcze zdjęcie z innej strony z rdzawą zawartością (co by nie klasyfikować groszka ze zwykłymi kamolami) ;)
Obrazek

pozdro,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez walesto » N cze 22, 2014 6:52 am

Wczoraj wyczyściłem kolejne 5 indywidualnych groszków i jak zrobię zdjęcia to żeby nie zaśmiecać forum zrobię link do oddzielnej galerii.
Kąpały się w occie trochę dłużej (bo nie miały praktycznie spękań), lepiej się doczyściły więc wyraźniej będzie widoczna zewnętrzna struktura na powierzchni.

Dla odmiany wrzucam zdjęcie znalezionego fragmentu tej dużej kuli (której średnica miała pewnie około 20-30cm).
Udało mi się uchwycić na tym zdjęciu najgłębszy odcisk.
Wszystkie jasne miejsca na powierzchni w tym i innych kawałkach to niedoczyszczony osad.

Obrazek
Obrazek
walesto
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?