Orientowany?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Orientowany?

Postprzez kerlmit » Śr lip 23, 2014 1:32 pm

Wakacje...W telewizji same powtórki..na forum też sezon ogórkowy...to z nudów dodam ten wątek mimo,że kiedyś pokazywałewm ten kamyk ale nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi...a co tam, najwyżej dostane manto od forumowiczów :lol:

A więc moje pytanko.Jak powstają takie wzory? Bo o ile na orientowanych meteorytch to wiadomo to na ziemskich skałach to nie mam bladego pojęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziekuję i pozdrawiam!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Re: Orientowany?

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lip 23, 2014 2:15 pm

nie widzę nic na wzór kierunkowości spływu stopionej materii, więc o jakim podobieństwie do meteorytów orientowanych tu dyskutować? :roll:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr lip 23, 2014 2:21 pm

Dobrze. Może słowo orientowany było trochę na wyrost...ale moje pytanko dotyczy tego widocznego wzoru ...czy ktoś to widzi czy tylko ja?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lip 23, 2014 2:30 pm

No pewno że widać :D ale czy to je to ? dla mnie nie .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr lip 23, 2014 2:51 pm

Dziękuje za odpowiedzi,ale Panowie nie przeczytali mojego pytania ze zrozumieniem :?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr lip 23, 2014 3:44 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):nie widzę nic na wzór kierunkowości spływu stopionej materii, więc o jakim podobieństwie do meteorytów orientowanych tu dyskutować? :roll:

Naprawdę nie widzi Pan? Porównałem z pierwszym zdjeciem jakie znalazłem.Natomiast moje pytanie brzmiało jak taki wzór powstaje w warunkach na ziemi
Obrazek
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lip 23, 2014 6:08 pm

najczęściej w wyniku wietrzenia i obróbki powierzchni przez wodę ewentualnie wiatr z piaskiem jak również w wyniku ługowania. Wszystko zależy od chemizmu skały i warunków w jakich zalega. Bardzo podobne twory tworzą się na ścianach jaskiń ino w nieco większej skali (przypadkowe zdjęcia z googla więc zjawisko nie jest dobrze zobrazowane... )

http://1.bp.blogspot.com/-g3ucc4g_aK8/U ... a+Nowa.JPG
http://img.zszywka.pl/0/0010/w_1824/pod ... lodowa.jpg

Ostatnio trafiłem idealny kamień z "regmagliptami" tylko że ważył na oko z 70 może więcej kilo więc nie brałem... ale pseudo pierwsza klasa... przy okazji jakoś zrobię fotki...

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr lip 23, 2014 6:24 pm

Super! Dziekuje bardzo za odpowiedz,o to mi właśnie chodziło ..skąd to się bierze?Teraz jestem mądrzejszy.Pozdrawiam!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz lip 24, 2014 9:08 am

Takie twory :) w ilościach wielkich widziałem ostatnio w Rogożniku kolo Dąbrowy G na skałkach wapiennych :D jakby ktoś był ciekawy to zapraszam :D pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz lip 24, 2014 9:42 am

w pytaniu jednak była wyraźnie mowa o wzory powstające na meteorytach orientowanych a nie tylko ogólnie o coś a'la regmaglipty :!:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lip 24, 2014 2:24 pm

Generalnie za powstawanie tego typu tworów najczęściej odpowiedzialny jest proces zwany eworsją różne jest tylko medium które tego dokonuj.
Na polski tłumacząc mamy tu do czynienia z destrukcyjnym działaniem wirów i to zarówno powietrznych (ablacja - powstawanie regmagliptów) jak i wodnych (eworsja sensu stricte - powstawanie mis i kotłów eworsyjnych)

W przypadku eworsji wodnej czynnikiem kształtującym będzie albo sama czysta woda - kras i inne ługowanie skał, albo woda z piaskiem - inne skały
Jeśli kamień będzie nieruchomy przez dłuższy czas (wmarznięty w lód, w inny sposób unieruchomiony) jednocześnie woda nie będzie niosła grubego ziarna które powodowało by silną abrazję powierzchni to na kamieniu takim powinny wytworzyć się względnie ukierunkowane twory właśnie przypominające regmaglipty.
Kamienie ruchome będą obijały się i ścierały przez co formy takowe będą szybko niszczone.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz lip 24, 2014 2:59 pm

WOW! Kenny jesteś boski! Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Mam nadzieję,że Twój wysiłek przeda sie nie tylko mi ,ale wszystkim forumowiczom.Jeszcze raz dziękuje!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt lip 25, 2014 7:23 am

Jak dla mnie strukturki całkiem całkiem - ciekawe czy tak samo wyglądają w rzeczywistości, w jakich okolicach mieszkasz? ;)
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt lip 25, 2014 4:57 pm

Mieszkam w Bydgoszczy proszę Pana . W rzeczywistości wygląda podobnie :D Tu jest post jaki zamieścilem wcześniej i więcej fotek http://jand.webd.pl/met2/viewtopic.php?f=13&t=3935.Kamień wygląda na augit czy cóś ,jutro dam przekrój tego kamulca i podobnego prawdziwego meteorytu.Ale jak to kiedyś ująłeś Zibi: ''porównywanie do zdjęć jest do bani''. Ale i tak pokaże :P.Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano So lip 26, 2014 1:07 am przez kerlmit, łącznie edytowano 1 raz
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kerlmit » So lip 26, 2014 12:12 am

Ok chyba znalazłem ...mimo to ,ze byłem w pracy...i miałem ''ruch''Ale na szczęście sam sobie jestem szefem :lol: ...wiec ...wiec do rzeczy ...ciekawostka sama w sobie z angielskiego zwana shattered cones(rozbite stożki) .To struktury impaktowe powstałe pod kraterami meteorytowymi albo po wybuchach nuklearnych i jest to dowodem ,ze skały były poddane olbrzymim ciśnienią od 2-do 30 Giga Pascali... Oto link http://www.impact-structures.com/impact ... worldwide/
oto przykładowa fotka i prawda,że podobne?
Obrazek
P.s.Tak patrzę na ten kamlot i myślę :wygląda podobnie ale czy to "to"?.
P.s. 2 Panowie czy to normalne ,że wiecej czasu poświecam ślęczeniu na stronach meteorytowych ,łażeniu i szukając kamyków niż pracy i swoim dziecią łącznie :roll: ?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?