Znalezisko

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Znalezisko

Postprzez Sławka Podczaska » Wt lis 18, 2014 10:10 pm

Witam,

Czy to co znalazłam jest meteorytem. Waga 1250g rozmiar niewielki oraz rdza i przyciąga magnez. Czy jest ktoś w stanie stwierdzić co to jest?

http://ifotos.pl/zobacz/201411183_whpwxsa.jpg

http://ifotos.pl/zobacz/201411183_whpwxah.jpg

http://ifotos.pl/zobacz/201411183_whpwxaw.jpg

Pozdrawiam
Sławka Podczaska

Re: Znalezisko

Postprzez kamyk » Śr lis 19, 2014 7:54 am

Witaj.Nikt tutaj Ci nie odpowie czy to jest to .Ze zdjęć nie da rady .Ewentualnie gdyby ktoś śmiał :) zauważyć coś ciekawego zachęcił by Ciebie do dalszych prac przy kamyku .Ale że teraz nie ma tu takich ludzi ,to choćbyś pokazała meteoryt i tak będzie ziemak :D Można jeszcze dołączyć do kamiennego kręgu ,wtedy będzie łatwiej......Powodzenia .Pozdrawiam serdecznie .Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lis 19, 2014 8:22 am

Witam kamień kojarzy mi się z serpentynitowym głazem narzutowym... więc raczej lodowiec. Przydały by się lepsze zdjęcia.

Kamyk za taki post na ps wyleciał byś na orbitę... podziwiam cierpliwość Jacka...

Pozdrawiam,
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr lis 19, 2014 8:59 am

Obrażasz kamyk w ten sposób wielu ludzi , którzy nawet po zdjęciu są w stanie powiedzieć czy to jest to.

A to że ktoś robi kiepskie zdjęcia , po których niewiele widać to już sami sobie utrudniają identyfikację .
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lis 19, 2014 10:18 am

Kenny . a co to jest to ps. ? Wyrzucasz tam za prawdę ,czy za szczerość .Oj mocarz z ciebie :? A wyrzucaj pan ile wlezie .......mnie pierwszego .Pozdrawiam serdecznie.Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez gural100 » Śr lis 19, 2014 11:56 am

Kenny napisał(a):...Kamyk za taki post na ps wyleciał byś na orbitę... podziwiam cierpliwość Jacka...

Pozdrawiam,

Jacku. Widać. że masz więcej cierpliwości niż najcierpliwszy meteorytomaniakowy forumowicz.
Przychylam się do zdania Kennego - spam powinien krążyć po orbicie.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr lis 19, 2014 12:54 pm

Po to jest ten wątek , czy to jest to czy nie , i tego sie trzymajmy.

Natomiast teksty typu oni się nie znają są poniżej pasa , chłopie po co ty tu jesteś , nie wierzysz ludziom to twoja sprawa , ale takich insynuacji nie rozsiewaj na forum bo zaglądają tu ludzie po poradę a nie po dół psychiczny.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lis 19, 2014 2:46 pm

Gdzie ja napisałem że się nie znają :evil: co ze zdjęcia są w stanie rozpoznać np. meteoryt acho .cz coś całkiem nowego Tak pułtuski ,żelazne i to nie zawsze .Wmawiasz mi coś ,o czym nawet nie pomyślałem .Widzę że starasz się bardzo aby mnie stąd wywalili chłopie :( i nie tylko ty :( no cóż życie .nie jestem zaskoczony .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr lis 19, 2014 6:02 pm

wielkość kamyka wedle tej paczki to raczej 125 g :!:
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lis 19, 2014 6:59 pm

kamyk napisał(a):Witaj.Nikt tutaj Ci nie odpowie czy to jest to .Ze zdjęć nie da rady .Ewentualnie gdyby ktoś śmiał :) zauważyć coś ciekawego zachęcił by Ciebie do dalszych prac przy kamyku .Ale że teraz nie ma tu takich ludzi ,to choćbyś pokazała meteoryt i tak będzie ziemak :D Można jeszcze dołączyć do kamiennego kręgu ,wtedy będzie łatwiej......Powodzenia .Pozdrawiam serdecznie .Pakuła Andrzej

naczelny kamieniarz prosi się o upomnienie? faktycznie ten wpis jest obraźliwy dla wielu forumowiczów, którzy akurat na meteorytach znają się całkiem nieźle, gdyż mają spore doświadczenie, znacznie większe ode mnie. Ja nie ukrywam, iż jestem w stanie rozpoznać tylko typowe meteoryty. Tylko że te typowe to znakomita większość, a tu jakoś wbrew logice dominują odkrywcy masowych spadków lunarów, marsów i innych kosmicznych bazaltów, które na oko nie różnią się od ziemskich. Dlatego od takich znalezisk oczekujemy choćby śladów skorupki obtopieniowej, ale takiej w wyniku ABLACJI a nie prażenia w piecu :) Bo inaczej to trudno przekonać fachowców, by podjęli się drogich i czasochłonnych badań laboratoryjnych
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez R2R » Śr lis 19, 2014 9:10 pm

Sławka Podczaska napisał(a):Czy to co znalazłam jest meteorytem. Waga 1250g rozmiar niewielki oraz rdza i przyciąga magnez. Czy jest ktoś w stanie stwierdzić co to jest?

Jeśli wyjaśnienie jest konieczne to proponuję przesłać mi odciętą piętkę. Wykonam badania na mikroskoskopie elektronowym z EDS-em, albo inną analizę składu (mam tego od cholery).
Adres podam na prv
Pozdrawiam
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?