Achondryt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Achondryt?

Postprzez dj40 » Pn cze 15, 2015 11:57 am

Witam!
Czas zaprezentować kolejne znalezisko.
Tym razem kamień znaleziony kilka lat temu podczas wyrównywania terenu pod garaż budowlany
na głębokości około 10 cm - nie wzbudził wtedy specjalnego zainteresowania,wyglądał jak zwykły otoczak
(tyle że brązowy),więc trafił na kupę kamieni i przeleżał tam kilka lat zanim na wiosnę tego roku znowu wziąłem go do ręki i na spokojnie dokładnie go obejrzałem.
Okaz przy rozmiarach 71x54x25 ważył 187,2g.Co ciekawe podczas pomiaru gęstości kamień zaczał chłonąć wodę
co objawiało się bąbelkowaniem.Poczekałem aż kamień przestanie bąbelkować (trwało to około 2 minuty)
i zmierzyłem ponownie jego wagę - ważył 188,5g,a więc 1,3g więcej niż na sucho.
Po wysuszeniu okazu ciężar wrócił do swojej pierwotnej masy.Ponieważ zmianie masy towarzyszyła również
zmiana objętości wyznaczyłem dwie wartości gęstości: 3,43 g/cm na sucho oraz 3,53 g/cm3 na mokro.
Tak wysokie gęstości,chyba poza zasięgiem skał ziemskich,są z całą pewnością zastanawiające...
Niestety kamień nie reaguje na żaden magnes,nawet neodymowy,więc...no chyba,że jest to jakiś
rzadki achondryt :D
Okaz ma kształt nieregularnego spłaszczonego dysku,przy czym jego dwie przeciwległe płaszczyzny znacząco
różnią się między sobą.Jedna ma ciemnobrązową chropowatą powierzchnię z lekkim połyskiem,a druga
jest gładsza,bardziej matowa (ale też połyskiem) i jaśniejsza (jasnobrązowa z ciemnobrązowymi żyłkami).
Ta ciemnobrązowa,chropowata strona wyglada na skorupę obtopieniową i znowu rodzi się pytanie czy
faktycznie nią jest?
Kamień przetnę dopiero pod koniec tygodnia i wtedy zamieszczę też fotki struktury wewnętrznej,
co mam nadzieję,ułatwi identyfikację,a tymczasem załączam kilka zdjęć wyglądu zewnętrznego znaleziska.
Pozdrawiam!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dj40
meteorytoman

Re: Achondryt?

Postprzez tomasir » Pn cze 15, 2015 1:22 pm

Po pierwsze gęstości całkowicie normalne - skały ziemskie też takowe mają. Nie widzę w kamieniu nic szczególnego. Dla pewności możesz mały fragment (róg) odciąć lub przeszlifować by zajrzeć do wnętrza.

Dla mnie to zwykły ziemski kamień, lekko obtoczony - pewnie przez lodowiec czy rzekę. Obstawiałbym coś z bazaltów lub podobnych skał.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez dj40 » Wt cze 23, 2015 2:20 am

Kamień w końcu przeciąłem...Na poniższych fotkach widać szarozielone wnętrze z licznymi,drobnymi,metalicznymi
wtrąceniami oraz dziwnymi brązowymi strukturami przy skorupie obtopieniowej (?) - pod koniec cięcia
oderwał się kawałek tej skorupki z odłamkiem wnętrza,więc przy okazji prezentuję też przełom na piętce :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po oszlifowaniu wnętrze zmieniło kolor na żółtozielony (można powiedzieć oliwkowy),pojawiły się też nieliczne
drobne pory,a metaliczne wtrącenia stały się lepiej widoczne (pod lupą 60x świetnie widać ich różnorodne kształty):

Obrazek

Obrazek

Próbowałem coś podobnego znaleźć w zasobach internetu,ale bez efektu - nie mam pojęcia co to może być.
Może ktoś wie co to jest albo ma chociaż jakieś podejrzenia - każda koncepcja mile widziana :)

Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Postprzez tomasir » Wt cze 23, 2015 7:54 am

na pewno nie jest to meteoryt :)
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt cze 23, 2015 2:10 pm

Wygląda mi to na wietrzejący sferosyderyt zważywszy na to iż ni jest to stechiometrycznie czysty minerał tylko mieszanina syderytu i minerałów ilastych + piasku i innych wrostków gęstość by bardzo dobrze pasowała.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez dj40 » N lip 26, 2015 1:38 am

Dziękuje za ten trop,Kenny - jak zwykle można na Ciebie liczyć...
Widziałem co prawda już kiedyś różne sferosyderyty,ale znaleziony przeze mnie okaz nijak nie jest do nich podobny.
Próbowałem więc znaleźć coś podobnego (nie tylko w internecie),ale niestety bez efektu...
Zastanawiam się,czy silna reakcja na kwas solny (skoro sferosyderyt to skała węglanowa) byłaby wystarczającym
potwierdzeniem przypuszczeń...zwłaszcza,że przy powiększeniu 60x,tak jak już wcześniej pisałem,
widać wyraźnie jakieś ziarenka piasku i inne okruchy skalne oraz metaliczne wtrącenia,które nie reagują nawet
na magnes neodymowy (może to magnez,podobno obecny w sferosyderytach).

Obrazek

Obrazek
dj40
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?