mars?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

mars?

Postprzez sopel » Pt lip 10, 2015 8:20 pm

witam.proszę o opinię tego kamyka który według mnie jest bardzo ciekawy choć nie posiada skorupy i nie jest magnetyczny to bardzo wnętrzem przypomina niektóre meteoryty marsjańskie .być może to jakiś gabroid lub kwarcyt
ale prosiłbym o sugestie .krótko opiszę waga 520gr. kolor szaro-zielony z wtrąceniami pomarańczowego ,dość ciężki jak na swoje gabaryty, foto na mokro bez lampy błyskowej światło wolfram [olei maszynowy ] .pozd.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: mars?

Postprzez astrokosmo » Pt lip 10, 2015 10:09 pm

:|
Ostatnio edytowano So lip 11, 2015 4:51 pm przez astrokosmo, łącznie edytowano 1 raz
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lip 11, 2015 12:37 pm

nie da się tu Astro lajka klliknąć? :)

Pegmatyt lub granit wielkokrystaliczny.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » So lip 11, 2015 1:12 pm

Witam . Astrokosmo jak ty poznałeś po tych zdjęciach że to kwarc ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lip 11, 2015 7:53 pm

szare półprzezroczyste wystające pomiędzy kryształami skaleni...
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » So lip 11, 2015 8:52 pm

To po tych zdjęciach nie geolog może bez żadnych wątpliwości stwierdzić że to pospolity kwarc ? To po co Sopel pokazujesz tu kamień z taką ilością kwarcu ? Według Ciebie to nie kwarc :?: Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » N lip 12, 2015 9:04 am

nie jestem geologiem ale napisałem że może gabroid lub kwarcyt , fajny bo mi tak się wydał a opinię poprosiłem
bo mi tak jakoś marsa przypominał .ten się nie myli co nic nie robi :evil: i szukamy dalej :wink: pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » N lip 12, 2015 9:41 am

No ale mając kamień przed nosem :) rozpoznajesz pospolity kwarc ? Do jakiego to marsa porównałeś ten kamyk , że widzisz podobieństwo ? :) Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » N lip 12, 2015 12:43 pm

czy na tyle że na100 % kwarc nie byłem pewny ,a podobieństwa doszukiwałbym się w np. tym
i innych Shergottite-ach
Obrazek
no ale każdy widzi jak chce
więc nie dziw się kamyk że czasami w każdym fajnym kamyku widzimy meteoryt :mrgreen:
ale możemy przy tym popełniać gafy ,grunt to przyznać się do tego .w każdym razie po każdej gafie stajemy
bardziej ostrożni .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » N lip 12, 2015 1:07 pm

Nie no ja się wcale nie dziwie że widzisz albo chcesz widzieć w każdym kamyku meteoryt :) mam podobnie :D ale jak nie wiem to pytam tych co się znają i chłodno podchodzą do tematu :wink: tym samym zapytałem Ciebie o ten kwarc ,bo wcześniej kolega ze zdjęć ganił za kwarc :D a Ty na żywo nie jesteś pewny na 100% .No i to było by na tyle z mojej strony Sopelku :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lip 13, 2015 7:06 am

Pierwsza i zasadnicza zasada nauczyc się rozpoznawac minerały skałotwórcze... I świat będzie piękniejszy...
Kenny
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pn lip 13, 2015 7:53 am

Święte słowa .

Meteorytami interesuję się od dawna , ale pierwszą książka którą przeczytałem była książka o skałach i minerałach.

Przeczytałem ją z zapartym tchem zaraz po zakupie , i oprócz meteorytów pokochałem również skały i minerały - ale niech to pozostanie na naszym osiedlu ;)
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn lip 13, 2015 8:30 am

Tym samym Kenny został SWIETYM :D o jacie pi .... Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lip 13, 2015 8:54 am

Kenny napisał(a):Pierwsza i zasadnicza zasada nauczyc się rozpoznawac minerały skałotwórcze... I świat będzie piękniejszy...

Myślę, żę to nie jest absolutnie konieczne. Gdyby te osoby co tu zawzięcie wklejają popularne ziemniaki przeszły się choć raz do muzeum czy ugadały z którym z miejscowych kolekcjonerów by pooglądać meteoryty na żywo - wówczas ich wiedza wzrosłaby nastokrotnie. Ja sam dzięki uprzejmości jednego z kolegów mogłem przez 3 godziny oglądać okazy, męczyć go i naprawdę - tyle co się dowiedziałem, że pomimo, iż moja wiedza jest nikła - to 90-95% ziemniaków odrzucę bez zastanowienia.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn lip 13, 2015 10:02 am

witam. pytanie do astrokosmo co to za skała :?:meteoryt :?:
Obrazek
skoro znasz się na nich z przeczytanych książek. ja się przyznaję że
chociaż staram się pogłębiać swoją wiedzę znam się bardzo słabo i dlatego pytam o swoje znaleziska które wyglądają czasami lepiej czasami gorzej .
pozd
sopel
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?