Dziwny kamień

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Dziwny kamień

Postprzez dj40 » N lip 26, 2015 2:16 am

Witam!
Oto kolejne znalezisko...
Kamień,który znalazłem kilka lat temu w czasie prac ziemnych podczas budowy domu (na głębokości około 50cm),
ma w przybliżeniu kształt nieregularnego wypukłego dysku o średnicy około 28-30 cm i wysokości około 15 cm.
Waży około 15,2 kg (na podstawie odciętej próbki o masie 90g wyznaczyłem gęstość objętościową – 2,95 g/cm3).
Bardzo wyraźnie reaguje na magnes neodymowy (magnes klei się do kamienia w każdym jego miejscu),ale na zwykły magnes (ferrytowy) reakcja jest dużo słabsza.Jego powierzchnię (na którą składają się mniejsze i większe, nieregularnie rozmieszczone wgłębienia i wypukłości),pokrywają resztki zardzewiałej i porowatej
skorupki o grubości około 1-2 mm, a tam gdzie skorupki już nie ma widać ciemną, wręcz czarną,strukturę
z połyskującymi drobinkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powierzchnię odciętej próbki oszlifowałem,a ponieważ wyszło trochę krzywo (już na etapie cięcia z ręki) to
wykonałem jeszcze jedno cięcie na próbce (tym razem równo) i w ten sposób powstała płytka,którą z drugiej strony
też oszlifowałem (niestety nie idealnie).Dodatkowo zrobiłem przełam na próbce - może pomoże to w identyfikacji.
Na obu oszlifowanych powierzchniach płytki wyraźnie widoczne są metaliczne,srebrzystobiałe wtrącenia,
na które bardzo wyraźnie reaguje mały magnes - przy przesuwaniu nad płytką magnes dosłownie przeskakuje
miedzy metalicznymi polami (na powierzchnie bez metalicznych wtrąceń magnes reaguje bardzo słabo albo
wręcz w ogóle nie reaguje).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykonałem kilka fotek powierzchni (tej,która wyszła nierówno) w powiększeniu 60x - okazało się,że te wtrącenia
metaliczne błyszczą w świetle w różnych odcieniach srebra,a część z nich błyszczy złotawo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po raz kolejny proszę o pomoc w identyfikacji znaleziska.
Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Re: Dziwny kamień

Postprzez Kenny » Pn lip 27, 2015 6:12 am

Nooo i takie podejście do tematu rozumiem :) Dobre zdjęcia dobry opis!

Niestety z meteorytem kamień nie ma wiele wspólnego, takie dziwne kształty przyjmują często wietrzejące głazy narzutowe, szczególnie ze skał zasadowych.

Na przełamie dobrze widac płaszczyzny łupliwości plagioklazów, na szlifach pomiędzy kryształami plagioklazów wciśnięte kryształy magnetytu i innych spineli, Kamień można określic jako gabro (albo gabroid)

Pozdrawiam!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn lip 27, 2015 3:52 pm

Witam . A te metaliczne wtrącenia to jakieś siarczki Panie Kenny ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez dj40 » Wt lip 28, 2015 3:42 am

No właśnie :) Rozumiem,że te błyszczące,srebrzystobiałe wtrącenia to magnetyt.A te wtrącenia błyszczące
złotawo - co to może być?

Obrazek

Widoczne na powyższej fotce złotawe wtrącenie z przyklejoną powyżej mniejszą,czarną strukturą,od razu
(jak tylko zobaczyłem je w powiększeniu) skojarzyło mi się z troilitem z inkluzją grafitu jak w meteorycie Muonionalusta (fotka pochodzi ze strony http://www.astro-forum.dk/forum_posts.a ... 37&OB=DESC):

Obrazek

I na tej podstawie,uznałe,że te błyszczące,srebrzystobiałe wtrącenia to może być kamacyt - dlatego kamień
został zaprezentowany na tym forum :)
Swoją drogą ktoś wie jak rozróżnić magnetyt od kamacytu skoro na oszlifowanej powierzchni wyglądają identycznie?

Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lip 29, 2015 5:47 am

owszem żółte częściowo to siarczki najpewniej piryt a częściowo refleksy wewnętrzne od płaszczyzn łupliwości minerałów.
Kamacyt od magnetytu? przede wszystkim magnetyt ma dużo niższą refleksyjnośc (zdolnośc odbijania światła) kolejna sprawa jeśli ziarno jest wystarczająco duże to próba zarysowania magnetytu da rysę czarną (czarny proszek) natomiast kamacyt jest ciągliwy i zarysowanie będzie srebrne a pyłu wokół nie będzie.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez dj40 » Pn sie 17, 2015 1:00 am

Wykonałem próbę zarysowania powierzchni oszlifowanej płytki stalowym rylcem - na największym metalicznym wtrąceniu rysa wyszła srebrzysta,ale nieciągliwa,natomiast proszek ściągnięty palcem z powierzchni płytki okazał się ciemnoszary. Zakładam więc, że pomimo drobnych nieścisłości jest to faktycznie magnetyt. Dla porównania wykonałem także rysę na ciemnych i białych powierzchniach tła skalnego - wyszła biała, podobnie jak proszek. Mam ochotę zarysować również te złotawe wtrącenia, bo chciałbym się dowiedzieć co to faktycznie jest. Na razie szukam odpowiedniego dużego kandydata do próby - jak znajdę to go zarysuję i dam znać jak wyszło.
Dzięki Kenny za te cenne wskazówki.
Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?