Czy jest to kamienny??

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Czy jest to kamienny??

Postprzez tulek16 » N wrz 20, 2015 7:17 pm

Witam znalazłem kamień w szczerym polu. Wykrywacz metali zawył po skierowaniu na kamień . ma rdzawe plamy po ich zeszlifowaniu widać srebrną błyszczącą powierzchnię. poza tym w środku jest pełno kolistych ziaren. Czekam na waszą opinię.
Dodatkowe info . Przyciąga magnes błyszczy w środku jak nierdzewka na większych czarnych fragmentach jest więcej połyskujących ziaren. Dosyć ciężki jak na tej wielkości kamień. nie zawiera porów bąbli jedyne co to pęknięcia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://zapodaj.net/2b4b7b332bb98.jpg.html
http://w48i.imgup.net/DSC_00588b1f.JPG
Obrazek
Obrazek

dodam że młotem w środek przywaliłem i go rozłupałem na dwie części wiem wiem jeśli coś by to było to dałem dupy:D
Ostatnio edytowano Pn wrz 21, 2015 12:34 pm przez tulek16, łącznie edytowano 4 razy
tulek16
meteorytoman

Re: Czy jest to kamienny??

Postprzez tomasir » N wrz 20, 2015 11:57 pm

to najzwyklejsza szlaka
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Pn wrz 21, 2015 2:43 pm

Proszę o kolejne opinie dodałem nowe zdjęcia i kilka informacji.
tulek16
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn wrz 21, 2015 5:15 pm

tulek16 napisał(a):Proszę o kolejne opinie dodałem nowe zdjęcia i kilka informacji.

Myślę, że prosta próba rozwieje wątpliwości, a mianowicie: Trzreba to coś polać np. pipetką kwasem solnym HCl (5-10%), jeśli zaburzy intensywnie, to na tym skończyć "badania" - niestety. Z braku HCl można podgrzać zwykły ocet (kwas octowy) do temp. 50-60oC i zrobić to samo. Jeśli w ten sposób wykryje się znaczną ilość węglanów wapnia (jeśli burzy), to jest to najprawdopodobniej jakiś beton (może tzw. fortyfikacyjny), gdyż do nich często dodawano takie różne żelazne cuda.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn wrz 21, 2015 5:32 pm

lejkers - po co w ogóle takie testy zalecasz - skoro widać po zdjęciach z czym mamy do czynienia?
Zapraszam serdecznie.

tomasir
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pn wrz 21, 2015 6:56 pm

tomasir napisał(a):lejkers - po co w ogóle takie testy zalecasz - skoro widać po zdjęciach z czym mamy do czynienia?

No dla Ciebie widac , ale dla Pana ,który dodał kamień, nie. Dzieki temu Lejkers rozwiewa watpliwosci ,ktore napewno bedzie mial Tulek. Jak ktos nie widzial nigdy szlaki to taka szlaka to cos niezwyklego .
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn wrz 21, 2015 8:09 pm

kerlmit napisał(a):
tomasir napisał(a):lejkers - po co w ogóle takie testy zalecasz - skoro widać po zdjęciach z czym mamy do czynienia?

No dla Ciebie widac , ale dla Pana ,który dodał kamień, nie. Dzieki temu Lejkers rozwiewa watpliwosci ,ktore napewno bedzie mial Tulek. Jak ktos nie widzial nigdy szlaki to taka szlaka to cos niezwyklego .

Wydaje mi się, że właśnie od takiego ABC trzeba uczyć się tego "fachu". Powiedzenie komuś że to beton niczym nie poskutkuje, bo wkrotce znajdzie się na forum następny taki okaz. Pytający mając już taką wiedzę, o jakiej napisalem, będzie już mógł selekcjonować wiele znalezisk. Pozdrawiam!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn wrz 21, 2015 8:12 pm

to masz ABC - wystarczy powąchać - tego "zapaszku" nie da się z niczym pomylić.

Jak przy byle kamieniu będziesz zachęcał do zabaw kwasami to potem będą setki poparzonych - dzieciaki przeczytają i od razu będą próbować.
Zapraszam serdecznie.

tomasir
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt wrz 22, 2015 7:44 am

Dzieciaki nie będą używać żadnych kwasów ,kiedy w półce stoi ocet i efekt podobny .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz wrz 24, 2015 10:05 am

Tulek polałeś tym octem , powąchałeś ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Cz wrz 24, 2015 8:15 pm

no więc tak polewałem octem o różnych temperaturach w jednym teście pozwoliłem nawet odparować znacznej ilości wody no i poza nielicznymi bąbelkami nic szczególnego w teście nie zauważyłem. Wszystko przebiegło spokojne bez pienienia się parowania dymienia wybuchania i czegokolwiek można by sobie wyobrazić po tak prostej czynności :D
Reakcja taka że wydobyło się kilka mikro pęcherzyków

jeśli chodzi o dzieciaka to mam 28 lat:D
tulek16
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz wrz 24, 2015 8:58 pm

To mnie zaskoczyło! Ja nie mam innych pomysłów (ale przecież głów jest tu wiele), oprócz sprawdzenia metalu (chyba Fe) na zawartość Ni - ciekawy jestem wyniku. Przedtem można ewentualnie sprawdzić ów metal na zawartość węgla - jeśli zdecydowanie ściemnieje pod wpływem 5-10% HNO3, to niedobrze... Powodzenia!
lejkers
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz wrz 24, 2015 9:14 pm

pokaz ten kamien z innej strony , i jak bardzo przciaga magnes? co pokazuje wykrywacz?
Przyciaganie na ile oceniasz w skali 10/10 Magnesm ferromagnetycznym. i na ile neodymowym? (10/10 to magnes z zelazem).
Bo faktycznie wyglada na jakis odpad hutniczy ale zrob to wszystko dla wlasnego spokoju.
Pozdro!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez tulek16 » Cz wrz 24, 2015 10:05 pm

neodym w skali 1-10 oceniam na 7,5
a zwykły magnes tak samo
https://youtu.be/1u9ICMGgllM
https://youtu.be/9gojna6sUhU

ale jak widać neodym działa.
tulek16
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz wrz 24, 2015 10:28 pm

Te wtrącenia metaliczne możesz sprawdzić rysując drewnianym patyczkiem czy zostaje wgłębienie coś jakby w plastelinie . pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?