rozpoznanie achondrytu

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

rozpoznanie achondrytu

Postprzez walesto » Pn wrz 21, 2015 6:40 am

Witajcie,
Zrobiło na mnie wrażenie jak Zbyszek i Tomek poradzili sobie z rozpoznaniem cech meteorytowych w kamieniu na dłoni w sąsiednim wątku. To się nazywa doświadczenie.
Dla mnie ten kamyk nie wyglądał źle ale wiele razy się myliłem i nie raz jeszcze się oszukam.
Zastanawiam się czy na podstawie zdjęć odrzucilibyście poniższy kamyk:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdro,
Tomek
walesto
meteorytoman

Re: rozpoznanie achondrytu

Postprzez tomasir » Pn wrz 21, 2015 8:08 am

a Ciebie ten kwarc / kalcyt - nie odrzuca? Przynajmniej ja tak to widzę. Choć z drugiej strony przy kamyku 5 mm naprawdę łatwo o pomyłkę.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn wrz 21, 2015 10:41 am

Tomku,

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Kwarcu wprawdzie nie widzę a raczej bardziej mi to wygląda na plagioklaz ale w sumie też nie mogę się jakoś przekonać do tego kamyka.
Znalezisko ma zaledwie 6mm długości i faktycznie ciężko je ocenić – sam nie wiem czy czarna część to obtopienie czy minerały z wnętrza.

Kamyk był znaleziony pod rynną kilkudziesięcioletniej wiejskiej chaty przy próbie zbierania mikrometeorytów neodymkiem.
Właśnie co ciekawe do kamyka nie można zbliżyć magnesu na odległość mniejszą niż jakieś 1,5cm bo bardzo zdecydowanie reaguje.

Serdeczne pozdrowienia,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pn wrz 21, 2015 10:54 am

walesto napisał(a):Witajcie,
Zrobiło na mnie wrażenie jak Zbyszek i Tomek poradzili sobie z rozpoznaniem cech meteorytowych w kamieniu na dłoni w sąsiednim wątku. To się nazywa doświadczenie.
Tomek

No zapewne doswiadczenie ogromne, ale to kazdy wiedzial,ze to meteoryt ten w reku.I jak gdyby ktos skupil sie tam na czytaniu ze zrozumieniem.....i o co pytam?

A to czarne w kamieniu to najprawdopodobniej magnetyt.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?