no może tym razem.

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

no może tym razem.

Postprzez sopel » Wt paź 06, 2015 7:38 pm

witam.kamyk z częściową skorupą ,z małą magnetycznością ,brązowa skorupa zielone wnętrze,
waga 1439 gr.gęstości nie mierzyłem i nie robiłem szlifu [awaria sprzętu] .
zastanawia mnie ta skorupa czy aby nie osadowa ale jest w miarę jednakowej grubości tak około 1-2 mm
widać jest po przejściach ten kamyk znaleziony na polu uprawnym .
co o tym myślicie ,było by nie taktem nie wkleić tego kamyka :D pozd .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: no może tym razem.

Postprzez Kenny » Śr paź 07, 2015 5:19 am

wygląda mi to na porfir... ale tnij... będzie widac.
Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr paź 07, 2015 12:08 pm

witam.,ucięty i zrobiony szlif .zdjęcia na mokro .poz
i skan odciętej piętki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Cz paź 08, 2015 1:58 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 08, 2015 6:42 am

Powiem szczerze jakaś dziwna ta brekcja... ja bym się zainteresował Tym kamieniem na mikroskop z nim... :)
Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz paź 08, 2015 8:59 am

[quote="sopel"]witam.,ucięty i zrobiony szlif .zdjęcia na mokro .poz
i skan odciętej piętki
A np. polej to ciepłym octem - niektóre skały osadowe tak wyglądają (życzę, żeby nie zaburzyło! oczywiście)
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz paź 08, 2015 9:10 am

witam.oczywiście że nie burzy się z octem zanim wkleję tu fotki kamieni to wstępnie robię niektóre potrzebne tz.badania
kenny ja wiem że kamień jest ciekawy ,praktycznie ja niczego nie zrobię może ktoś zaproponował by pomoc
mogę komuś wysłać próbkę jeżeli wstępnie może coś przebadać ,kwestia adresu i opłat do dogadania .pozd
ja osobiście mogę dopiero za kilka tygodni przekazać kamień fachowcowi i to nie jest pewne.
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz paź 08, 2015 10:07 am

Wstępnie sam sobie przebadałeś .Adresów w internecie jest bez liku ,materiału ciekawego masz w cholerę możesz wysłać w parę naście miejsc :D i nie musisz tutaj pytać gdzie wysłać , odpowiadać gdzie wysyłasz .Oczywiście ma to sens jezeli służysz Nauce .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 08, 2015 12:54 pm

Ja niestety za bardzo nie pomogę bo trochę mi się w miedzyczasie pourywały kontakty o permanentnym braku czasu nie wspomnę... może przyszły rok będzie lepszy...
Nie napalał bym się jednak bo jak to cytując klasyka "gdzieś już to widziałem" :)
pozdro
Kenny
meteorytoman

Postprzez dj40 » Cz paź 08, 2015 4:44 pm

Ja się nie znam, ale trochę ostatnio dużo czytałem, więc... moim zdaniem (biorąc pod uwagę wygląd wewnętrzny i zewnętrzny) jest to najzwyklejszy porfir z transskandynawskiego pasma magmowego TIB (tzw. eratyk przewodni).
Porfiry z tego obszaru macierzystego są szare (w odróżnieniu od czerwonych i brunatnych porfirów bałtyckich),a ich struktury wewnętrzne ewidentnie przypominają twój kamień...
Poza tym kamienie podobne do twojego okazu tzw. porfiryty siewierskie można również spotkać na Górnym Śląsku (zwłaszcza na obszarze Siewierz-Zawiercie-Pilica).
Pozdrawiam :D
dj40
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt paź 09, 2015 6:12 am

słuszna uwaga DJ klasty tej brekcji wyglądają na porfirowe.
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt paź 09, 2015 7:56 am

sopel napisał(a):witam.oczywiście że nie burzy się z octem zanim wkleję tu fotki kamieni to wstępnie robię niektóre potrzebne tz.badania
kenny ja wiem że kamień jest ciekawy ,praktycznie ja niczego nie zrobię może ktoś zaproponował by pomoc
mogę komuś wysłać próbkę jeżeli wstępnie może coś przebadać ,kwestia adresu i opłat do dogadania .pozd
ja osobiście mogę dopiero za kilka tygodni przekazać kamień fachowcowi i to nie jest pewne.

Trzeba zbadać 2 pierwiastki reaktywne Na,K oraz Ti (interpretacja wyników jest jednoznaczna) - tylko że łatwo to powiedzieć, gorzej się z kimkolwiek dogadać.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » So paź 10, 2015 8:57 am

Witam .Lejkersie coś więcej po ludzkiemu :oops: o tych pierwiastkach jak by to miało wyglądać w meteorytach ? pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez dj40 » So paź 10, 2015 11:06 am

Meteoryty księżycowe, w porównaniu do skał ziemskich, mają znacząco niższą zawartość (poniżej 1%) sodu (Na) i potasu (K) oraz wielokrotnie wyższą zawartość tytanu (Ti) - to chyba lejkers miał na myśli :D
dj40
meteorytoman

Postprzez lejkers » So paź 10, 2015 1:07 pm

dj40 napisał(a):Meteoryty księżycowe, w porównaniu do skał ziemskich, mają znacząco niższą zawartość (poniżej 1%) sodu (Na) i potasu (K) oraz wielokrotnie wyższą zawartość tytanu (Ti) - to chyba lejkers miał na myśli :D

Zgadza się. W skałach księżycowych jest od kilkunastu do kilkudziesięciu razy mniej K i Na (ziemskie średnio 2-6% K i Na, a w księzycowych średnio 0.05%) w przypadku tytanu jest dokładnie odwrotnie. Jeśli w kandydacie (bazalcie) byśmy takie zależności stwierdzili, to mozna tak z grubsza planować dobre zakupy i wycieczkę dookoła świata :) Oczywiście ważna jest jeszcze analiza kreep. Izotopy tlenu tylko pomocniczo, bo podobne do ziemskich, jednoznacznej odpowiedzi nie dają.
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » So paź 10, 2015 3:06 pm

ech takiego księżyca wypatrzeć :) Od razu lecę do Wietnamu odwiedzić rodzinę mojego zięcia :D Ja i te moje marzenia :( Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?