kawałek magmy

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kawałek magmy

Postprzez walesto » Wt sty 05, 2016 10:28 pm

W ramach ciekawostki - nadaje się chyba najlepiej do tego działu - czy potraficie wskazać cechy, po których tego jegomościa da się zdyskwalifikować ?

Obrazek

Teoretycznie odrobinę przypomina brekcję bo w sumie każdy kryształ inny kształt i kierunek - żadnej geometrii, ale ja bym to chyba odrzucił ze względu na jakby obwódkę (magmową?) wokół jasnej klasty po lewej stronie, no i to okropne czerwone zabarwieni niektórych klast.

Co byście do tego dorzucili ?

Pozdro,
Tomek
walesto
meteorytoman

Re: kawałek magmy

Postprzez dzikimh » Wt sty 05, 2016 11:26 pm

Nie wiem, nie znam się, ale dla mnie nie ma w tym nic z meteorytu, kawał ziemniaka i tyle...
ale to jest moje zdanie. Ja się nie znam :roll: ucze się, jestem na 2 semestrze meteorytyki... :mrgreen:
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr sty 06, 2016 11:25 am

Witam .Dla mnie nie jest to kawał pospolitego ziemniaka .....Według mnie ciekawostka dla geologa ,a i dla osoby badającej meteoryty coś ciekawego się znajdzie . :?: a że w moim przypadku nie jestem ani geologiem czy osobą badającą meteoryty ,odpowiedzi na Twoje pytanie należało by oczekiwać od osób wymienionych powyżej . Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Śr sty 06, 2016 12:35 pm

Jak by co to ..magma jest ''wewnątrz '' ,a jak wypłynie to już lawa ...
brak geometrii czy kierunkowości to chyba nie argument :wink:
Obrazek
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr sty 06, 2016 7:09 pm

Miałem na myśli oczywiście skałę magmową :)

Jak wrzuciłem pod mikro to jednak to nie obwódka magmowa wokół większego kryształu ale też za słaby mam mikroskop i nie czuję się na siłach aby potrafić porównywać to z brekcjami.
Gdyby jednak to miała być brekcja to nie wiem czy nie było by więcej drobin plagioklazów obok większych kryształów.

Poniżej kilka fotek robionych telefonem przez okular mikroskopu - niestety światło żółte i w dodatku boczne mocno wypacza kolory (jedynie na pierwszym zdjęciu wyszło to w miarę ok ale paradoksalnie ten kryształ wygląda chyba najgorzej jako że ma najmniej "zaokrąglone" krawędzie) ...

Uwaga! Powierzchni widoczna to około 1x1mm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdro,
Tomek
PS.: Kerlmit - ekstra zdjęcie. :)
walesto
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr sty 06, 2016 8:21 pm

A te metaliczne kuleczki :) co to ? Bardzo malutkie te cząstki . Może coś wulkanicznego ? Pozdrawiam serdeczne
kamyk
meteorytoman

Postprzez walesto » Cz sty 07, 2016 12:19 pm

z magnesem ten kamień nie chce rozmawiać ;)

zastanawiam się jeszcze czy może być jakieś podobieństwo z poniższymi fragmentami (w tym wypadku są to przełamy z 3 różnych kamieni, które w odróżnieniu od pokazanego wyżej okazu wyglądają jakby poddane były wysokiej temperaturze, skala A i B podobna ale ta klasta na zdjęciu C ma ponad 20mm długości więc)

Obrazek
walesto
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?