Skorupa optopieniowa ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Skorupa optopieniowa ?

Postprzez Uczeń » N lis 27, 2016 6:34 pm

Czy ten kawałek skorupy utrącony z kamienia jest ciekawy? Kawałek skorupy ma powierzchnię 1 cm2 i jest grubości
0,8 mm.Kolor czarny lekko szklisty,silnie magnetyczny.Czy w polskich warunkach skorupa może zachować się na kamieniu w takim stanie i nie ulec przeobrażeniu wiedząc że chodzi o głębokość zalegania 1,5 m?.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uczeń
meteorytoman

Re: Skorupa optopieniowa ?

Postprzez sopel » N lis 27, 2016 7:12 pm

witam.myślę że tak ,chociaż ja znajdowałem podobne [ale nie tak ładne :wink: ] kamienie z takimi skorupkami gdzie były to limonity .może twój jest czymś innym ,szkoda że nie pokazujesz całości no i wnętrza z odłupanej skorupki ,pewnie więcej info. byś uzyskał .pomimo wszystko okaz skorupki bardzo ładny.pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Pn lis 28, 2016 11:27 am

Jeśli byłby to świeży spadek to tak mogłaby wyglądać skorupa. Jednak głębokość znalezienia wskazuje na pochodzenie ziemskie. Meteoryt w górnych warstwach atmosfery jest szybki (kilka-kilkanaście kilometrów na sekundę), ale przez opór powietrza hamuje do prędkości podobnych jakby kamień tej samej wielkości zrzucić z samolotu czy bardzo wysokiego budynku.
Huncyt
meteorytoman

Postprzez Uczeń » Wt lis 29, 2016 8:56 pm

Pokażę teraz inny kamień ze skorupą.Najbardziej intryguje mnie powstała rysa w skorupie tego kawałka kamienia.
Skorupa jest koloru czarno brązowego i jest jeszcze ciemniejsza niż na zdjęciach.Jest ona silnie magnetyczna a reszta kamienia już nie.Zalegał on na głębokości 1,4 m.Czy widzicie tą zastygłą rysę w skorupie tak jakby powstała w tym samym ułamku sekundy gdy skorupa była w stanie ciekłym?.Może jest inne bardziej prozaiczne wytłumaczenie?.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uczeń
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Wt lis 29, 2016 11:56 pm

Myślę, że to możliwe, że skorupa mogła być w tym czasie w stanie półpłynnym - jako lawa. Różnice w magnetycznosci mogą być spowodowane (być może) różnym tempem zastygania lawy... Np. Fragment lawy został wyrzucony bardzo wysoko w czasie wybuchu wulkanu. W międzyczasie padał deszcz co spowodowało szybkie zastygniecie skorupy, a powolne ostygnięcie wnętrza i inny uklad zelaza.. Ale to taka bardzo luzna hipoteza. Meteoryty z reguly przyciagaja magnes we wszystkich miejscach. Taka rysa może też być efektem wietrzenia... Albo kontaktu z przedmiotem który dawno uległ zniszczeniu... (może jakiś mały patyk...) wiem, że to wszystko takie troche naciągane. :)
Huncyt
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr lis 30, 2016 9:15 am

W/g mnie to zwykły kamolec - może się nie znam ale jestem tylko laikonikiem ;)
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lis 30, 2016 11:02 am

Panowie .Dlaczego nie zorganizujecie sobie konkursu .Rozrzucić kilkanaście meteorytów ,wygrywa ten który znajdzie najwięcej cech ziemskich i oczywiście można naciągać aż guma strzeli . :) pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Śr lis 30, 2016 11:11 am

To na pewno nie są meteoryty, jednak mnie zastanowiła również ta ciekawa rysa na kamieniu. Zwykłym ziemskim kamieniu. Stąd próbuje wyobrazić sobie proces w którym taka rysa powstaje i stąd taki a nie inny wpis powyżej :)

Pozdrawiam serdecznie
Huncyt
Huncyt
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr lis 30, 2016 2:17 pm

Chłopaki , dajcie sobie spokój z tymi kamieniami .

Może by tak w końcu na forum meteorytowym porozmawiać o meteorytach a nie tylko o kamieniach , to nie forum geologiczne !

ciągłe pokazywanie kamieni i dyskusja o nich jak o meteorytach staje siędla mnie irytująca .

ps. myślę że nie tylko dla mnie.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Śr lis 30, 2016 6:35 pm

Masz rację Astrokosmo !
Mnie osobiście mocno denerwują gadki o zwykłych kamieniach i prezentacje minerałów niby występujących w nich , pokazywanych zresztą na zdjęciach bardzo wątpliwej jakości :!:
Przez to od dawna rzadko zagladam tu , chociaż kiedyś zaglądałem codziennie :(
Porównywanie ziemskich kamieni do Lunarów jest już w założeniu bez sensu , gdyż większość meteorytów księżycowych jest podobnych do skał ziemskich z powodu , iż Księżyc jest poniekąd złożony z tej samej pierwotnej materii , która została wybita z Ziemi w wyniku kolizji z mniejszą planetką , a różnią sie tylko izotopami charakterystycznymi dla Księżyca , i nieco innymi dla Ziemi , które mogą być zbadane tylko i wyłącznie w specjalistycznych Laboratoriach !
I " miłośnicy " pseudo księżycowych ziemskich kamieni mogą przez sto lat mówić o nich jak o meteorytach , ale żaden z nich nie wyśle niczego do badania :!: :!: :!:
Zaśmiecają Forum meteorytowe kamieniami , które już pewnie ze sto razy zostały pokazane i zdyskredytowane , a i tak bądą nadal upierać się przy swoim :!:
A jak ktoś chce prowadzić jakieś geologiczne dywagacje , to albo niech zapiszą się na odpowiednie Forum , albo niech Administrator strony wprowadzi nowy dział dla " Geologów " - przynajmniej będę wiedział co omijać :twisted:
Pokazujcie zdjęcia meteorytów ze swoich Kolekcji z ciekawymi inkluzjami itp. a nie to badziewie :idea:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr lis 30, 2016 11:16 pm

Jestem za.

Niektórych tematów o kamieniach po prostu nie da się bez nerwów czytać.

Rozumiem że ktoś może mieć wątpliwości ale ludzie - litości , pokazywanie typowych kamieni i jeszcze pseudo naukowa dyskusja to już ponad moje siły , omijam te tematy szerokim łukiem , choć otwieram żeby zobaczyć zdjęcie , bo może jednak .
Ja również jako laik zapisałem się na to forum by powiększać swoją wiedzę o meteorytach nie twierdzę że jestem znawcą , ale na 100% pokazanie jakiegokolwiek kamienia tu zamieszczanego jest mniej sensowne niż pokazywanie go na forum geologicznym.
Najpierw tam , a potem tu , choć nie sądzę żeby to się kiedykolwiek zdarzyło .
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lis 30, 2016 11:40 pm

Dlaczego twierdzisz że się nie zdarzyło ,osobiście widziałem jak niejaki Kerlmit pytał na forum geologicznym a potem tutaj .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Śr lis 30, 2016 11:47 pm

No właśnie najpierw na geologicznym a potem tu.

Sam teraz widzisz jaka ilość trafiła by tu kamieni - meteorytów , w przeciwnym wypadku to forum zamieni się w kamieniołom .

Ja rozumiem że niektóre kamieni są podobne do meteorytów , ale nie co drugi !

Przy czym to podobieństwo to też trzeba rozeznać , wielu kolegów pisało jak wyglądają meteoryty znalezione zaraz po spadku a jak te które leżą od dawna - kolor.

Oczywiście mówię tu o meteorytach znajdowanych w Polsce.

Polecam odwiedzić muzea , poczytać książki , chodzić na giełdy , bez tego to się chłopie zamęczysz.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz gru 01, 2016 12:47 am

Na jakiej podstawie kolega Pułtusk :D twierdzi że kamyk się zamęczy .?zdjęć dałem na forum parę sztuk 8) skałki leciutkie .na pewno zniosłem mniej badziewia do domu od Ciebie .To już twoi koledzy robiąc jeden strzał ,bardziej się namordowali udając elektryków :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz gru 01, 2016 6:52 am

Schemat jest prosty.
Delikwent znajduje kamień. Abo pojawił się gdzieś w tajemniczych okolicznościach (do dziś się zastanawiam skąd wylądował kawał rudy z kopalni Olkusz na trawniku w Chocianowie ~370km dalej...ktoś kolekcję sprzątał?) albo wyjął wykrywaczem w środku lasu czy przy innych wykopkach...
I co taki jegomość robi? a no internet -> meteoryt. Bierze magnes neodymowy (bo ostatnio o takie najłatwiej) i ku zdziwieniu większość takich kamieni świetnie jest przyciąganych...
no to szuka co dalej... i ląduje to u mnie na skrzynce albo u Marcina i albo jest usatysfakcjonowany odpowiedzią (najczęściej) albo mu nie odpowiada to szuka dalej. I konia z rzędem temu kto zajrzy na forum geologiczne. Jak ziom jest przekonany o meteorytowym powinowactwie kamierdolca to szuka forum meteorytowego.
I uwierzcie mi ilość kamieni które tu są prezentowane to jakiś nikły procent. I przede wszystkim prezentowane są przez te same osoby. Bardzo rzadko trafia się coś nowego od nowych członków więc nie ma co panikować.

A co do merytoryki forum to sami sobie jesteście winni. Nikt nie porusza tematów stricte meteorytowych (spece nie chcą dzielić się wiedzą bo i po co? a laicy nie wiedzą o co pytać), nikt nie pisze relacji z poszukiwań (Ukłon do Meteoricona że czasem jeszcze coś wrzuci). I dla tego te 2-3 posty dziennie "czy to jest to?" w stosunku do 1-2 postów na miesiąc w innej tematyce powoduje że mamy wrażenie "kamieniołomu" na forum.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?