Taki przypadek z portalu aukcyjnego...

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Taki przypadek z portalu aukcyjnego...

Postprzez Huncyt » Pn lut 06, 2017 3:31 pm

Witam szanowne grono :)
Przeszukując popularny portal, trafiłem na to:
[url]
http://allegro.pl/show_item.php?item=6690854571#thumb/1

[/url]
Dodatkowe informacje:
Znaleziony z pomocą wykrywacza (nieustalona marka), głębokość znalezienia ok 30-40cm, cięższy niż inne ziemskie kamienie podobnej wielkości, nie przyciąga zbyt mocno magnesu neodymowego

Mam w związku z nim dwa pytania:
Czy warto taki kamień podnosić z ziemi? (Czy tak mogłaby wyglądać skorupa w polskich warunkach?) Czy warto go przeciąć?
Huncyt
meteorytoman

Re: Taki przypadek z portalu aukcyjnego...

Postprzez Kenny » Pn lut 06, 2017 4:51 pm

Niestety brak skali...
Jeśli chodzi o mnie nie zainwestował bym w kamień 5pln. Najbliżej mu z wyglądu do koksu lub jakiegoś materiału pochodnego, ewentualnie bryła dość mocno obklejona piaskiem i tlenakami Fe/Mn.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lut 06, 2017 10:04 pm

wiem, że nie powinienem - ale skoro arogancja sprzedającego jest na takim poziomie oto fragment rzeczowej dyskusji:
a)
tomasir napisał(a):Witam

Kto potwierdził meteorytowe pochodzenie kamienia?

pozdrawiam

b)
sprzedający napisał(a):Witam potwierdzone przez poszukiwaczy meteorytów innego potwierdzenia
nie mam na jednym polu zostało znalezjone narazie kilkanaście
meteorytów największy który mam to około 2 kg pozdrawiam

c)
tomasir napisał(a):Witam

A któryś z tych poszukiwaczy kiedykolwiek widział prawdziwy meteoryt? Bo to coś na aukcji nie ma w ogóle nic wspólnego z meteorytami ...

pozdrawiam

d)
sprzedający napisał(a):Witam Pana widocznie Pan nie wie co mówil lub z natury jest Pan złośliwy dlatego nie będe zniżała sie do Pana pozimu i komentowała Pana wypowiedzi Pozdrawiam i prosze więcej domnie nie pisać
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Pn lut 06, 2017 10:26 pm

Cóż, też jestem w kontakcie ze sprzedającym, ale nie chcę umieszczać tu mojej korespondencji 8)
Osoba ma podstawową wiedzę nt. meteorytów, wygląda na to, że wie co powinna zrobić - choćby badania 8)
Ja tu jeszcze widzę materiał na poszukiwacza :) Bo taki jestem, staram się w ludziach dostrzec zalety...

Tomku, moje pytanie było zgoła inne, czy zabralibyście taki kamień ze sobą do dokładniejszego obejrzenia...

Dodatkowe otrzymane informacje - znaleziony za pomocą Makro DeepHunter PRO, czysty sygnał na złoto, po wyciągnięciu z ziemi brudzą na czarno ręce - ja już się domyślam, że to okaz ziemski, ale zastanawia mnie to brudzenie rąk na czarno :?: :roll:

EDIT: Nie pytajcie mnie, skąd ta osoba wzięła taki wykrywacz :shock: :twisted: :mrgreen:
Ostatnio edytowano Pn lut 06, 2017 10:32 pm przez Huncyt, łącznie edytowano 1 raz
Huncyt
meteorytoman

Postprzez R2R » Pn lut 06, 2017 10:31 pm

Dla mnie to lipa. Mam nadzieję że nie znaleźli go na stanowisku archeologicznym- dymarki albo coś takiego.
Generalnie brakuje na zewnątrz typowych cech meteorytowych
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lut 06, 2017 11:01 pm

ja nie zwykłem podejmować jakiekolwiek kroków przy kamieniach które nie mają żadnych cech meteorytowych.

A to, że poświęcam swój czas i staram się większości osobom (nawet tym z allegro) - grzecznie pisać, jeśli kamienie mają lub nie mają cech meteorytowych - to chyba moja wada.

Huncyt - jestem całkowicie przekonany, iż osoba albo wie, ze kamień nie ma nic z meteorytami wspólnego - albo po prostu ma tą wiedzę gdzieś. Dla niej ten kamień to tylko możliwość szybkiego zarobku - nic innego.

Swoją droga ciekawe jakby się tłumaczyła przed sądem z oszustwa jakby ktoś kupił i się zdziwił przy badaniach ...

Zapomniałem dodać, że to nie pierwszy gniot w wykonaniu tej Pani czy też Pana (nick męski, pismo kobiece)

http://allegro.pl/meteoryt-734g-i6638032595.html
Ostatnio edytowano Wt lut 07, 2017 6:06 pm przez tomasir, łącznie edytowano 1 raz
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lut 07, 2017 6:21 am

Brudzenie rąk na czarno tylko potwierdza że to coś z koksowni... chyba że okaz wyciągnięty z bagna (a i tak być może)
w 2gim przypadku żelazostop, zapewne żelazomangan.

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Wt lut 07, 2017 7:14 am

Podobno znaleziony na nieużytkach, części pola pewnego rolnika. Przekazano tez informację, że kiedyś znaleziono duży, szacunkowo 80kg kamień nieregularnego kształtu, który ktoś wywiózł... na złom. :mrgreen:

I właściciel pola znalazł więcej meteorytów... Różnych, kamiennych, żelaznych. Muszą to być meteoryty, bo byli u niego poszukiwacze i kupili kilka z nich...

Cóż, klasyczny przypadek gorączki meteorytowej :mrgreen: Postaram się użyć argumentów, ale wiem, że może to nie zadziałać.
Huncyt
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Wt lut 07, 2017 8:23 pm

Udało się przekonać do zrobienia cięcia i oto efekt:
Obrazek

Link do miniaturki zdjęcia:
https://zapodaj.net/fd2ed86e27778.jpg.html

I całe zdjęcie:
https://zapodaj.net/aad63f0347414.jpg.html
Ostatnio edytowano Śr lut 08, 2017 5:12 pm przez Huncyt, łącznie edytowano 1 raz
Huncyt
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 08, 2017 6:14 am

grafitowato wygląda... :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr lut 08, 2017 3:49 pm

Kenny napisał(a):grafitowato wygląda... :)

Uszanowanie! Też mi wygląda na grafit: tłusty i brudzi. Tylko, czy w Polsce można takie "samorodki" znaleźć? U mnie (W-M) nigdy nie natknąłem się na coś takiego. Koks chyba nie, bo jest on porowaty i dość łatwo go zidentyfikować, choćby po tym, że ładnie przewodzi prąd, nie mówiąc i o innych "wyrafinowanych" :) metodach, jak np. palnik gazowy.
A może to jest blenda smolista/uranowa?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Śr lut 08, 2017 5:03 pm

Blenda uranowa w pomorskim?
Huncyt
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lut 09, 2017 6:11 am

Uraninit (blenda smolista) jest niewykrywalny wykrywaczem i ma zupełnie inny wygląd. Ponadto jest bardzo nietrwała w warunkach powierzchniowych (łatwo rozpuszcza się pod wpływem kwasów humusowych) i nawet jak jakiś kawałek przyjechał gdzieś ze Skandynawii to zapewne już pływa gdzieś w postaci roztworu w wodach gruntowych :)

Co do grafitu to jest to materiał pospolicie wykorzystywany w przemyśle począwszy od wykładzin ogniotrwałych przez różnego rodzaju elektrody po kierownice ciągu w rakietach V2. Nie jest to tak pospolite znalezisko jak żelazostopy ale również można się na nie natknąć.

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz lut 09, 2017 10:33 am

Panie Huncyt .Dlaczego Alegro :D macie OLX :D tam " Meteorytów " od groma.będzie tematów na 10 lat :D Pozdrawiam serdecznie.
kamyk
meteorytoman

Postprzez Huncyt » Cz lut 09, 2017 2:26 pm

Panie Kamyk, pewnie dlatego, że osoba z allegro była w miarę otwarta na argumenty :) Niektóre osoby z wymienionego OLX są pewne Swoich znalezisk, że to meteoryty. I nie ma takich argumentów, które by je od tej wiary odwiodły :)

Pozdrawiam serdecznie
Pan Huncyt :lol:
Huncyt
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?