z Nowym Rokiem

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

z Nowym Rokiem

Postprzez mat » Śr sty 01, 2020 8:04 pm

mat
meteorytoman

Re: z Nowym Rokiem

Postprzez mat » Pt sty 03, 2020 8:37 pm

Kenny czy to jest meteoryt :?:
mat
meteorytoman

Postprzez Zibi » So sty 04, 2020 10:09 am

Raczej nie ma szans, że to metek.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sopel » So sty 04, 2020 1:58 pm

szlaka .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez mat » So sty 04, 2020 3:35 pm

Zibi dziękuje za opinie. To prawda że są widoczne pęcherze powietrza które wydają się przesądzać sprawę,ale jest coś co skłoniło mnie do zapytania o to na forum. Po wytrawieniu pojawiło się coś co przypomina Figury Widmanttattena jest to drobna ale dodrze widoczna struktura na szlifach przy niewielkim powiększeniu zdjęć. Ja nie wiem co to jest i czy to ma jakieś znaczenie :?:.Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez lejkers » So sty 04, 2020 9:51 pm

mat napisał(a):Zibi dziękuje za opinie. To prawda że są widoczne pęcherze powietrza które wydają się przesądzać sprawę,ale jest coś co skłoniło mnie do zapytania o to na forum. Po wytrawieniu pojawiło się coś co przypomina Figury Widmanttattena jest to drobna ale dodrze widoczna struktura na szlifach przy niewielkim powiększeniu zdjęć. Ja nie wiem co to jest i czy to ma jakieś znaczenie :?:.Pozdrawiam.

To mogą być struktury dendrytowe, które tworzą się podczas stygnięcia materiału w określonych warunkach - chyba wyłącznie w tlenkach metalu
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez mat » So sty 04, 2020 11:06 pm

Zrobiłem test na zawartość niklu intensywność różu porównywalna z kolorem jaki powstał na monecie 5 złotowej,trudno mi powiedzieć dużo to czy mało. W chwili znalezieni była to masa rdzy złuszczającej się warstwowo. Pozdrawiam
Ps. Lejkers gdybyś był zainteresowany wynikami badań betonu i odpadu hutniczego to jestem pod [email protected]
mat
meteorytoman

Postprzez lejkers » N sty 05, 2020 9:29 am

mat napisał(a):Zrobiłem test na zawartość niklu intensywność różu porównywalna z kolorem jaki powstał na monecie 5 złotowej,trudno mi powiedzieć dużo to czy mało. W chwili znalezieni była to masa rdzy złuszczającej się warstwowo. Pozdrawiam
Ps. Lejkers gdybyś był zainteresowany wynikami badań betonu i odpadu hutniczego to jestem pod [email protected]

Wysłałem prywatny adres, dzięki za informację. Jeśli chodzi o kolor malinowy - tu kolor jonów Ni, to jest bardzo charakterystyczny i czysty, pod warunkiem, że strąci się jony żelaza (brunatne) kropelką NH4OH. Trzeba po zadaniu zasady trochę poczekać, kilka minut, bo ten kompleks z żelazem musi skłaczkować i opaść. A wówczas kolor powinien tak wyglądać (łatwo zapamiętać :) ) http://sklep-venessa.pl/glowna/2469-676 ... bordo.html
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez mat » Pn sty 20, 2020 11:55 am

Postprzez mat » Pt sty 03, 2020 8:37 pm
Kenny czy to jest meteoryt :?:
Proszę jednak dolej o odpowiedz. Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sty 27, 2020 6:28 am

Masz odpowiedź udzieloną przez moich poprzedników z którą całkowicie się zgadzam nic nowego tu nie dopiszę. Wygląd zewnętrzny dyskwalifikuje z dalszych dywagacji w tym temacie.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?