Z okazów znalezionych w zeszłym roku podczas porządkowania ogrodu zostało mi kilka, których nie udało mi się zidentyfikować.W związku z tym proszę o pomoc w identyfikacji tych kamieni - w miarę sukcesywnie będę zamieszczał je na tym forum.
Na początek największy z okazów...
Po wyciągnięciu z ziemi, na pierwszy rzut oka, wyglądał na piaskowca, jednak wyczuwalna znaczna masa oraz dziwne żółte oczko widoczne po zgrubnym umyciu szybko zanegowały tą pierwsza myśl. Po oczyszczeniu i wysuszeniu powierzchnia kamienia okazała się mocno zwietrzała, o delikatnie chropowatej, bardzo drobnoziarnistej strukturze, ze szczątkami jakiejś skorupki i uszkodzeniami odsłaniającymi szaro-żółte wnętrze.
Oczyszczony okaz ważył 82,2g przy wymiarach 47x38x35mm. Wyliczona gęstość wyniosła 2,78g/cm3, co również bardziej wskazywało na zwietrzałego bazaltoida niż piaskowiec.Dodatkowo należy zaznaczyć,że magnes ferrytowy w ogóle nie reagował na ten kamień.
Na fotkach poniżej okaz krótko po umyciu w sztucznym świetle,następnie po godzinie schnięcia z kostką-skalą 1cm również w sztucznym świetle, a na końcu, w kilku ujęciach, wysuszony kamień w świetle słonecznym.Wszystkie fotki można oczywiście powiększać, najlepiej otwierać link w nowej karcie.

Po przecięcie kamienia powierzchnie cięcia były jasnoszare z różnokolorowymi przebarwieniami i delikatnie zaznaczoną granicą warstw przypowierzchniowych i środka, co było jednak doskonale widoczne dopiero po wykonaniu szlifu na odciętej piętce.
Środkowa cześć szlifu jest brązowo-żółta z czerwonymi,białymi i czarnymi wtrąceniami, natomiast w warstwie przypowierzchniowej jest dużo bardziej jaśniejsza, przeważnie szara, i o innej strukturze.
Poniższe fotki przedstawiają oszlifowaną powierzchnię piętki przy różnym oświetleniu - warto zwrócić uwagę jak zmienia się kolorystyka wnętrza w zależności od natężenia światła.

Fotki poniżej ukazują makro i mikro ujęcia oszlifowanej powierzchni piętki wykonane przy użyciu mikroskopu stereoskopowego.Jak widać struktury też jakby inne niż w znanych mi bazaltoidach - więc co to może być?
Co ciekawe w środkowej części szlifu można zauważyć słabo zarysowane, różnej wielkości, kuliste formacje - jedna z nich jest wyraźnie widoczna i ma wygląd chondry, ale oczywiście mogę się mylić.

Tak więc, jeszcze raz proszę o pomoc w identyfikacji kamienia - wszelkie opinie i uwagi mile widziane.
Pozdrawiam!