Znaleziony w pospółce

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Znaleziony w pospółce

Postprzez dj40 » N sie 23, 2020 3:34 am

Witam!
Proszę o identyfikację kamienia znalezionego w zakupionej pospółce podczas prac porządkowych w ogródku - miał wymiary 22x15x11mm i ważył 3,76g przy wyliczonej gęstości 2,69g/cm3.
Okaz wyraźnie reaguje na zwykły magnes ferrytowy (w każdym miejscu).
Na powierzchni kamienia wyraźnie widać szklistą, rdzawą brązowo-czarną skorupkę z kilkoma wgłębieniami - w tych miejscach skorupka wydaje się być bardziej wygładzona.Dodatkowo w wielu miejscach widoczne są ubytki tej skorupki, a największy z nich odsłania czerwono - brązowe wnętrze z drobnymi, kolistymi wypustkami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Okaz został przecięty, ale nie obyło się bez niespodzianek,bo w pewnym momencie, w trakcie cięcia, tarczka trafiła na coś bardziej twardego i potrzebny był mocniejszy docisk - po przecięciu, na powierzchni cięcia jednej z połówek wyraźnie było widać, że w tym miejscu powstał uskok, ponieważ tarczka zatrzymała się na metalicznym wrostku.
Na jasnoszarym tle wnętrza przeciętego kamienia dobrze widoczna była jeszcze zielonkawa inkluzja oparta o ten wrostek i wiele pomarańczowych plam.

Obrazek

Po dość żmudnym szlifowaniu udało się wyrównać powierzchnię cięcia - na szarozielonym matrix widoczna jest
już bardzo wyraźnie biało-zielona, nieregularna inkluzja z czarną obwódką i przylegającym do niego metalicznym wrostkiem,dodatkowo kilka punktowych metalicznych plamek oraz dużo więcej pomarańczowych i białych wtrąceń.Dodatkowo w zależności od kąta padania światła można dostrzec na powierzchni wiele dodatkowych szczegółów, w tym różne fazy odbić składowych największego metalicznego wtrącenia.

Obrazek
Obrazek

Pod mikroskopem stereoskopowym widocznych jest o wiele więcej szczegółów - w tym wiele czarnych, kulistych lub nieregularnych, ziaren w czerwonawych, mocno rozmytych, otoczkach czy też żółto-złotawe otoczenie
największego wrostka. A co ciekawe pomarańczowe plamki okazują się być kryształami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam nadzieję,że wystarczająco dobrze przedstawiłem znaleziony okaz i myślę, że wart był poświęconego mu czasu,
bo w moim mniemaniu jest jakaś szansa iż jest to meteoryt - jeszcze raz proszę o identyfikację tego kamienia.
Wszystkie fotki można oczywiście powiększać, najlepiej otwierać link w nowej karcie.
Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Re: Znaleziony w pospółce

Postprzez Kenny » Pn sie 24, 2020 5:31 am

No mi to raczej na coś bardzo bazaltowatego wygląda, nie widać tu nic charakterystycznego dla meteorytów.
Ale to moja opinia. :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Pn sie 24, 2020 2:47 pm

Kenny czy na fotografiach pokazujących w zbliżeniach powierzchnie okazu w kolistych zagłębieniach to nie pozostałość skorupy obtopieniowej. W takich miejscach powinna zachować się najdłużej. Tylko pytam.
mat
meteorytoman

Postprzez dj40 » Wt sie 25, 2020 12:05 am

Witam ponownie!
Kenny, dzięki za opinię, ale naprawdę uważasz,że zawartość metalu to cecha bardziej skał ziemskich niż meteorytów? Być może niezbyt przekonująco pokazałem ten metal?
Mat, dzięki za zwrócenie uwagi na te resztki skorupki. Wielokrotnie widziałem coś takiego w meteorytach, dlatego od razu zwróciłem na to uwagę w znalezionym kamieniu.
Tak na szybko, dla przykładu (NWA 8535):

Obrazek

Fragment fotki ze strony http://www.meteoritestudies.com/NWA8535F.JPG

Myślę,że są to wystarczające powody (zawartość metalu i resztki skorupki) by móc podejrzewać pozaziemskie pochodzenie tego kamienia.
Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sie 25, 2020 6:26 am

To jak zwykle dorzucę kilka chochel dziegciu do tej beczki miodu...
Skorupka która zachowała się w zagłębieniach wygląda dość mocno na limonitową a nie szklistą... ale oczywiście trzeba by to było potwierdzić metodami analitycznymi.
Co do samego metalu to podstawowym pytaniem jest czy to w ogóle jest metal... albowiem metalicznych minerałów nie brakuje. Cechą rozpoznawczą może być próba uzyskania rysy na szlifowanej powierzchni minerału. W przypadku metalu rysa będzie błyszcząca metaliczna a materiał zeskrobany będzie miał charakter wiórów, natomiast w przypadku kruszców rysa będzie matowa z pył uzyskany najczęściej ciemnego lub czarnego koloru.

W przypadku prezentowanego tu angryta zawartość metalicznego żelaza nie jest cechą typową....

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Śr sie 26, 2020 11:04 am

Keeny napisał;

....W przypadku prezentowanego tu angryta zawartość metalicznego żelaza nie jest cechą typową.... Proszę obyś uzupełnił ten fragment urwanej wypowiedzi.
Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr sie 26, 2020 3:47 pm

http://www.ptmet.org.pl/old/psm/podzial.htm

pod tym linkiem mozna znalezc uzupelnienie ...

a wersja dla leniwych:
"Angryty. Podobne do ziemskich piroksenitów, składają się głównie z minerału o nazwie augit."

A ogólnie achondryty (do których należą angryty) "Nie posiadają chondr, żelaza metalicznego i troilitu"
walesto
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr sie 26, 2020 4:16 pm

troilit -mogą posiadać.pozd :D
sopel
meteorytoman

Postprzez mat » Śr sie 26, 2020 6:52 pm

W ofercie sprzedaży meteorytu znalazłem taką informacje ;Dostępne dane z analizy minerałów wykazały, że angrit NWA 2999 zawiera ~ 65% oliwinu, ~ 23% klinopiroksenu, ~ 8% żelaza metalicznego, ~ 4% spinelu, ~ 1% anortytu (skalenia wapniowo-plagioklazowego) oraz śladowe ilości innych minerałów. Wynika z tego że angryty czasami zawierają metaliczne żelazo, Pozdrawiam
mat
meteorytoman

Postprzez dj40 » Śr sie 26, 2020 11:44 pm

Witam ponownie!
Panowie, pokazując fotkę NWA 8535 chciałem jedynie pokazać ocalałą skorupkę w regmaglipcie - bynajmniej nie domniemałem,że mój okaz może być angrytem. Chodziło mi jedynie o to, że te resztki skorupki w zagłębieniu/zagłębieniach w moim kamieniu to może być podobny przypadek jak we wspomnianym meteorycie.
Kenny, te resztki skorupki w moim okazie wydają się szkliste:

Obrazek
Obrazek

A tak w ogóle to jak poznać, że skorupka jest limonitowa - tutaj prośba o małe szkolenie :)
Co do metalu w moim kamieniu to planuję w weekend sprawdzić rysę i postaram się jakoś przestawić
efekty tego testu.
Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz sie 27, 2020 5:39 am

tak jak piszesz, najlepiej sprawdzić rysę (w przypadku skorupek z tlenków Fe/Mn barwa rysy zawsze będzie kolorowa - czarna albo brązowa). Skorupki optopieniowe będą rysowały na szaro/biało.
To co prezentujesz w zagłębieniach mi wygląda na klasyczną powłokę tlenków Fe/Mn one często bywają takie błyszczące podczas gdy optopieniowe zazwyczaj jednak są matowe (nie dotyczy kilku typów meteorytów) i pokryte fakturą z linii spływu, kropelkami zastygłego szkliwa etc.
Co do żelaztwa w angrytach pisałem że nie jest to ich typowa cecha a nie że go w nich całkowicie nie ma (większość nie ma)

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez dj40 » N sie 30, 2020 3:59 am

Witam ponownie!
Zgodnie z zapowiedzią sprawdziłem rysy - przy okazji trochę zmasakrowałem okaz.
Skorupki w zagłębieniach będą chyba jednak obtopieniowe... Pierwsza nie dała się zarysować i pękła, odpadły cztery kawałki wieloboczne szkliwa, dwa trzymają się jeszcze okazu, ale na fotce wyraźnie widać pęknięcie na krawędzi zagłębienia. Skorupka w drugim zagłębieniu nie pękła pod wpływem rylca, ale też nie dała się specjalnie zarysować - na dnie widoczne są jedynie delikatne białe rysy, ale przy krawędzi zagłębienia rysa wyszła już wyraźnie biała (przepraszam tutaj za jakość fotki, ale mimo prób nie udało się zrobić lepszej).

Obrazek
Obrazek

Ten metaliczny wrostek o wysokiej refleksyjności nie okazał się, niestety, litym metalem - pod wpływem rylca zmienił się w biały proszek z kilkoma drobnymi, nieregularnymi, jakby krótkimi,srebrnymi wiórkami o wysokiej, metalicznej refleksyjności, co nie ukrywam bardzo mnie zdziwiło. Powstała biała rysa, z powodu miękkości materiału, jest szeroka, ale na krawędziach jest wyraźnie metalicznie srebrzysta, o wysokiej refleksyjności (niestety na fotce tego nie widać).
Przy okazji sprawdziłem również pozostałe struktury...
Pomarańczowe kryształy - rysa metalicznie srebrzysta o wysokiej refleksyjności, proszek pomarańczowy.
Inkluzja z obwódką - rysa jasnozielona, proszek biały, dosyć miękki materiał.
Czarne struktury w matriks - rysa biała, proszek biały (podobnie jak całe matriks)

Obrazek
Obrazek

Jeszcze raz przepraszam za jakość fotek - pod mikroskopem stereoskopowym wszystko doskonale widać, ale niestety moja kamera nie zawsze radzi sobie z wykonywaniem poprawnych ujęć.
Kenny, proszę o komentarz do wyników testu - sam nie wiem co mam o tym myśleć.
Pozdrawiam!
dj40
meteorytoman

Postprzez Kenny » N sie 30, 2020 5:11 am

Czym rysowałeś?
Kenny
meteorytoman

Postprzez dj40 » N sie 30, 2020 11:05 am

Kenny, mój rylec to samoróbka z pręta hartowanego ze stali X90CrMoV18 - bez problemu rysuje szkło butelki.
Pozdrawiam
dj40
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 31, 2020 5:22 am

spróbuj kwarcem te metaliczne rysy wyglądają mi na starty rylec.
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?