Proszę o identyfikację kamienia znalezionego w zakupionej pospółce podczas prac porządkowych w ogródku - miał wymiary 22x15x11mm i ważył 3,76g przy wyliczonej gęstości 2,69g/cm3.
Okaz wyraźnie reaguje na zwykły magnes ferrytowy (w każdym miejscu).
Na powierzchni kamienia wyraźnie widać szklistą, rdzawą brązowo-czarną skorupkę z kilkoma wgłębieniami - w tych miejscach skorupka wydaje się być bardziej wygładzona.Dodatkowo w wielu miejscach widoczne są ubytki tej skorupki, a największy z nich odsłania czerwono - brązowe wnętrze z drobnymi, kolistymi wypustkami.

Okaz został przecięty, ale nie obyło się bez niespodzianek,bo w pewnym momencie, w trakcie cięcia, tarczka trafiła na coś bardziej twardego i potrzebny był mocniejszy docisk - po przecięciu, na powierzchni cięcia jednej z połówek wyraźnie było widać, że w tym miejscu powstał uskok, ponieważ tarczka zatrzymała się na metalicznym wrostku.
Na jasnoszarym tle wnętrza przeciętego kamienia dobrze widoczna była jeszcze zielonkawa inkluzja oparta o ten wrostek i wiele pomarańczowych plam.

Po dość żmudnym szlifowaniu udało się wyrównać powierzchnię cięcia - na szarozielonym matrix widoczna jest
już bardzo wyraźnie biało-zielona, nieregularna inkluzja z czarną obwódką i przylegającym do niego metalicznym wrostkiem,dodatkowo kilka punktowych metalicznych plamek oraz dużo więcej pomarańczowych i białych wtrąceń.Dodatkowo w zależności od kąta padania światła można dostrzec na powierzchni wiele dodatkowych szczegółów, w tym różne fazy odbić składowych największego metalicznego wtrącenia.

Pod mikroskopem stereoskopowym widocznych jest o wiele więcej szczegółów - w tym wiele czarnych, kulistych lub nieregularnych, ziaren w czerwonawych, mocno rozmytych, otoczkach czy też żółto-złotawe otoczenie
największego wrostka. A co ciekawe pomarańczowe plamki okazują się być kryształami.

Mam nadzieję,że wystarczająco dobrze przedstawiłem znaleziony okaz i myślę, że wart był poświęconego mu czasu,
bo w moim mniemaniu jest jakaś szansa iż jest to meteoryt - jeszcze raz proszę o identyfikację tego kamienia.
Wszystkie fotki można oczywiście powiększać, najlepiej otwierać link w nowej karcie.
Pozdrawiam!