radioaktywne metki

Moderator: webimage

Postprzez tin » Pt sty 22, 2010 11:47 am

Jeszcze ciekawy artykuł sprzed kilku dni można przeczytać tutaj:

Proof of life on Mars will come by year-end: NASA expert
http://timesofindia.indiatimes.com/home ... 452627.cms

WASHINGTON: Is there life on Mars? The most intriguing question for everyone on the Earth would be answered by American space scientists by the end of this year, a NASA expert has claimed.

According to David McKay, chief of astrobiology at NASA's Johnson Space Centre in Houston, the fact that Mars has bred life will be confirmed this year and the historic discovery will not be made on the Mars, but here on Earth using the chunks of the red planet.

"Powerful new microscopes and other instruments will establish whether features in martian meteorites are alien fossils," said McKay.

Using a new instrument, a team of NASA scientists will bombard three meteorites -- known to be from Mars as the gases trapped inside them match those in rocks examined by probes on the red planet -- with a stream of ions to check whether features are geological or biological, Scientific American reported.

Two of the three meteorites - ALH84001 and Yamato 593 - were found in the Antarctic by American and Japanese scientists after they were lying in the icy desert for thousands of years.

Chunks of the third meteorite, which fell at Nakhla in Egypt in 1911, are preserved at London's Natural History Museum.

2010 może być przełomowy w tej materii :-)
tin
meteorytoman

Postprzez tin » Wt lis 16, 2010 4:26 pm

Kolejny pomysł uprawdopodabniający teorię panspermii:

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/nekropa ... omosc.html

Nekropanspermia rozpoczęła życie na Ziemi?

Paul S. Wesson z Instytutu Herzberga w Kanadzie twierdzi, że życie na Ziemi mógł zapoczątkować proces nekropanspermii - donosi serwis physorg.com.

Wcześniej znany był termin "panspermia" oznaczający mechanizm rozprzestrzeniania się materiału organicznego w galaktyce. Mechanizm ten badany jest od 1871 r., kiedy to Lord Kelvin stwierdził, że życie może być transportowane przez komety lub meteory.

Główny problem z przenoszeniem go polega na tym, że promieniowanie elektromagnetyczne i ultrafioletowe zabija mikroorganizmy, przerywając wiązania chemiczne łączące ze sobą cząsteczki takie jak DNA i RNA. Zdaniem Wessona, zerwanie narażonej na kosmiczne promieniowanie nici DNA to nie problem.

Wiele mikroorganizmów ma enzymy, które potrafią skutecznie naprawić pęknięcia w DNA. Zwolennik teorii nekropanspermii dowodzi ponadto, że informacje zawarte nawet w uszkodzonym materiale organicznym mogą zawierać zalążek nowego życia.

Naukowiec spekuluje, że istnieją dwa sposoby na wyjaśnienie, skąd na Ziemi wzięło się życie. Jeden z nich jest taki, że interakcje chemiczne, jakie zaszły, nie było przypadkowe, ale regulowane przez "nieznany proces molekularny". Drugi, że życie na Ziemi zostało zasiane przez materiał organiczny, który rozwinął się gdzieś indziej. Wesson uważa, że najbardziej prawdopodobne jest to, iż materiałem tym były ziarna pyłu kosmicznego.

(TSz)
Autor: JMP Źródła: physorg.com
tin
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Wt lis 23, 2010 8:31 am

Dobrze, że jest ten temat, bo mnie zaciekawił, moim zdaniem, te meteoryty, co się kupuje nie są i nie mają właściwości radioaktywnej, co innego, jak by spadł i widziałeś to raczej mogą, ale nie muszą mieć radioaktywnego promieniowania, dlatego ja, chociaż szukam, ale większość kupuję, bo mojej okolicy no raczej ciężko będzie coś znaleźć. Ale dla mnie szukanie meteorytów to tylko zabawa. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr lis 24, 2010 3:37 pm

Meteoryt po spadku jest leciutko radioaktywny (ciut więcej od tła) a potem coraz mniej i mniej i mniej...
Jeżeli ktoś chce przebadać świeży spadek pod kątem radioizotopów to zapraszam na priva :)
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lis 24, 2010 6:17 pm

Niektóre skały ziemskie, np. bazalty też są radioaktywne (bardziej promieniują od tła)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr lis 24, 2010 6:33 pm

Mam takiego jednego w skalniaku - przy nim tło skacze x2 :D
Zibi
Zibi
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...