Meteoryciki literatura;)

Moderator: webimage

Meteoryciki literatura;)

Postprzez kuba269 » N sty 27, 2008 8:14 pm

Witam wszystkich którzy zajmują się meteorytami otóż jestem mało doświadczonym poszkiwaczem tych niezwykłych nieziemskich skarbów. Interesuje mnie meteoryt Pułtuski. Czytałem o nim wiele ale to wciąż mało. Otóż mam kilka pytań. Pierwsze to takie gdzie można zdoby więcej literatury na temat meteorytu Pułtuskiego??? Oraz jak rozróżniac meteryty od zwykłych ziemskich tektytów?? Chodzi mi o sposób taki domowy najprostrzy jaki moze byc . Z góry dzięki za pomoc Łukasz :D
kuba269
meteor

Re: Meteoryciki literatura;)

Postprzez puszek26 » N sty 27, 2008 8:24 pm

kuba269 napisał(a):Witam wszystkich którzy zajmują się meteorytami otóż jestem mało doświadczonym poszkiwaczem tych niezwykłych nieziemskich skarbów. Interesuje mnie meteoryt Pułtuski. Czytałem o nim wiele ale to wciąż mało. Otóż mam kilka pytań. Pierwsze to takie gdzie można zdoby więcej literatury na temat meteorytu Pułtuskiego??? Oraz jak rozróżniac meteryty od zwykłych ziemskich tektytów?? Chodzi mi o sposób taki domowy najprostrzy jaki moze byc . Z góry dzięki za pomoc Łukasz :D

łukasz tektyty to pozostalości po uderzeniu wielkich meteorytów a "ziemskie tektyty" to albo obsydian lub pozostałości po wytopach - taki topnik ;)
Pozdrowienia
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez kuba269 » N sty 27, 2008 8:30 pm

Wiesz ja tam dopiero się ucze;( Wybacz za to he he :( hm... Ciekawe czy ktoś podzieli się jakoś literaturo???
kuba269
meteor

Postprzez X » N sty 27, 2008 8:43 pm

> Interesuje mnie meteoryt Pułtuski.

To szkoda, że nie byłeś na sobotniej konferencji poświęconej temu meteorytowi. W czerwcu tego roku w Pułtusku będą jakieś uroczystości związane z rocznicą spadku tego meteorytu, w tym laserowa inscenizacja spadku (chyba 23.06). Jeśli chodzi i literaturę, to mam zeskanowany artykuł Andrzeja Pilskiego pt.Pułtuski deszcz meteorytów, Urania 1994. Mogę wysłać mailem, podeślij mi adres (czy tu się da jakoś wysłać prywatną wiadomość do uczestnika Forum?). Na ww. imprezie będzie można prawdopodobnie kupić broszurę z referatami o Pułtusku, które były wczoraj wygłoszone (to planuje tamtejsze Muzeum Regionalne).
X
meteorytoman

Postprzez kuba269 » N sty 27, 2008 8:48 pm

To podeślij mi na maila jak możesz [email protected] No mi też szkoda że nie byłem na tej konferencji;( A niewiesz niema jakiejś książki czy coś o metku pułtuskim???
kuba269
meteor

Postprzez puszek26 » N sty 27, 2008 8:48 pm

JBa napisał(a):> Interesuje mnie meteoryt Pułtuski.

To szkoda, że nie byłeś na sobotniej konferencji poświęconej temu meteorytowi. W czerwcu tego roku w Pułtusku będą jakieś uroczystości związane z rocznicą spadku tego meteorytu, w tym laserowa inscenizacja spadku (chyba 23.06). Jeśli chodzi i literaturę, to mam zeskanowany artykuł Andrzeja Pilskiego pt.Pułtuski deszcz meteorytów, Urania 1994. Mogę wysłać mailem, podeślij mi adres (czy tu się da jakoś wysłać prywatną wiadomość do uczestnika Forum?). Na ww. imprezie będzie można prawdopodobnie kupić broszurę z referatami o Pułtusku, które były wczoraj wygłoszone (to planuje tamtejsze Muzeum Regionalne).

Witam
Widzę się przesunął termin bo był planowany na kwiecień maj ale ważne że cos i u nas się odbedzie ;)
Lepiej póżno niż wcale ;)
Pozdrowienia
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez X » N sty 27, 2008 10:09 pm

> Widzę się przesunął termin bo był planowany na kwiecień

Mówiła o tym pani z tego muzeum, wiec data jest raczej pewna.
Artykuł wyślę, innych materiałów trochę jest ale nie mam ich w wersji elektronicznej. Trzeba pytać Janusza Kosińskiego z PTM (specjalizuje się w Pułtusku).
X
meteorytoman

Postprzez kuba269 » N sty 27, 2008 10:33 pm

Dziękuje za informacje napewno się przydadzą;)
kuba269
meteor

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 27, 2008 11:03 pm

a ja polecam lekturę kwartalnika "Meteoryt" - trochę tam już było o Pułtusku ;)

niestety, nie wiem kiedy będę miał czas kontynuować odtwarzanie starych numerów do postaci elektronicznej :(
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kuba269 » Pn sty 28, 2008 12:56 am

Witam a gdzie można kupic tego zdaje się kwartnika?? I Ile kosztuje roczna prenumerata??? A ma Pan może gdzieś starsze numery na odsprzedanie???
kuba269
meteor

Postprzez MAROL » Pn sty 28, 2008 1:23 am

...
Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 5:46 pm przez MAROL, łącznie edytowano 1 raz
MAROL
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 28, 2008 11:06 am

kuba269 napisał(a):Witam a gdzie można kupic tego zdaje się kwartnika?? I Ile kosztuje roczna prenumerata??? A ma Pan może gdzieś starsze numery na odsprzedanie???

http://meteoryt.info
http://jotde.republika.pl/meteoryty/METEORYT.htm
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...