tektyty moja teoria :)

Moderator: webimage

tektyty moja teoria :)

Postprzez puszek26 » Śr lip 30, 2008 10:28 pm

Pewna osoba poprosiła mnie żebym swoją teorię dotyczączą powstawania tektytow tu na forum zapodał a więc ... ;)
Moim zdaniem tektyty powstały w wyniku zderzenia komet lub ich fragmentów z ziemią
Dlaczego komety ?
Może dlatego że są aż tak czyste czasem z odrobiną - kuleczkami żelaza niklonośnego co by tłumaczyło stopioną wierzchnią warstwę ziemi i materię kosmiczną czyli między innymi żelazo zawierajace nikiel :)
Na zdrowy rozum komety też zbierają co na swej drodze spotkają by gdzieś kiedyś wylądować ;)
Warto zwrócić uwagę na zewnętrzną strukturę "jak woda smarząca się na goracym"
Czyżby lód z pozostałości rozbitej komety ?
Ja widzę to tak
Kometa uderza w ziemię powstaje ogromna temperatura która topi "glebę" a impet wyrzuca ją w powietrze wraz z można by powiedzieć pyłem po komecie, stopiona "gleba" czyli tektyty unosza się a drobiny lodu komety smarza sie na tektytach zostawiając te charakterystyczne ślady ;)
No ale wtedy jak wytłumaczyć Szkło Libijskie ?
I tu się mi nasuwa inieco inna teoria która by tlumaczyla tą różnicę zewnętrzną ;)
Pozdrowienia
Pawel
puszek26
meteorytoman

Postprzez MAROL » Cz lip 31, 2008 9:18 am

...
Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 4:27 pm przez MAROL, łącznie edytowano 1 raz
MAROL
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Pt sie 08, 2008 10:08 pm

MAROL napisał(a):myślę że przy tej teorii tektyty miały by w sobie nieco więcej wody podczas gdy one nie zawierają jej praktycznie wcale ale im więcej nowych teorii tym bliżej rozwiązania jesteśmy

pozdrawiam

Cześć
Niekoniecznie ;)
powód musiały by zwiazac wodę
Czy nie za szybko to trwało by takie uderzenie ?
Osobiście jestem zwolennikiem tej teorii ponieważ nawet z zycia wzięte przykłady na to wskazują
Woda ma temperature wrzenia 100 stopni
Chcć nie wiem ale przyjmuję że tektyty mają temperaturę topnienia ponad 1500 stopni
przy powolnym mieszaniu i stygnięciu mogly by zawierać wodę ale czy przy błyskawicznym ?
To tak jakby chcial na szybkiego stopić cyne z żelazem uda sie ?
Nie wiem
Ale wiem że nie uda sie zrobić wina z dnia na dziń ponieważ wino potrzebuje czasu może i w tym przypadku tak jest ?
Pozdrawiam
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez Zibi » N wrz 28, 2008 9:01 pm

Cześć,

miałem wcześniej napisać a teraz mam okazję :)
Generalnie chyba nie ma dużej różnicy między powstaniem tektytów podczas impaktu planetki czy komety. W obu przypadkach ważne są pewnie parametry końcowe zjawiska takie jak wielkość wyzwolonej energii, która może przetopić skałę. Początkowe parametry będą calkiem inne, bo np. trzeba "dużo więcej" komety żeby dotarła do Ziemi.
Wygląd zewnętrzny tektytów raczej powstaje w ostatniej fazie zjawiska, gdy schodzą torem balistycznym do lądowania. Choć warunki ich powstawania bezpośrednio nie wpływają na ich kształt to jednak mają pewnie pewne znaczenie - np. tzw. guziki australijskie musiały mieć początkowy kręt żeby się uformować w tak idealne "półmiski".

Przy okazji zapraszam do dyskusji na podobny temat do działu "Poradnik łowcy meteorytów" :)
Zibi
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...