Pamiętne UFO nad Polską w 1979 roku.

Moderator: webimage

Pamiętne UFO nad Polską w 1979 roku.

Postprzez Janusz_Wiland » Wt lis 18, 2008 10:39 am

Witam.

Zapraszam do przeczytania mojej relacji z obserwacji niecodziennego przelotu bolidów nad Polską w 1979 roku. Na końcu umieściłem notatki jakie ukazały się w naszej prasie.

http://www.astrojawil.pl/kolacja_1979.htm
Astronomia, fotografia. polecam darmowy program AstroJaWil.
Janusz_Wiland
meteoryt

Postprzez tin » Wt lis 18, 2008 11:38 am

Swietna relacja!
A czy to przypadkiem nie przypominało deorbitacji jakiegoś satelity?
Niedawno było takie wydarzenie:
http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=673
Ale temat bardzo ciekawy! :D
tin
meteorytoman

Postprzez Janusz_Wiland » Wt lis 18, 2008 1:04 pm

tin napisał(a):Swietna relacja!
A czy to przypadkiem nie przypominało deorbitacji jakiegoś satelity?
Niedawno było takie wydarzenie:
http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=673
Ale temat bardzo ciekawy! :D

Te bolidy były skupione, blisko siebie. Nie były tak rozciągnięte, chyba, że obserwowałem nad Warszawą tuż po rozpadnięciu się głównego kamienia i te mniejsze nie zdążyły zostać w tyle.
Mieniły się różnymi kolorami, zostawiały długą smugę. Piękne to było. Do tej pory wypatruję w niebo i liczę, że jeszcze raz uda mi się coś podobnego zobaczyć. Gdyby to był jakiś deorbitujący satelita, to pewnie fragmenty spadłby na Ziemię, a ten tylko przeleciał, na wys 50 km i poleciał dalej w kosmos.
Janusz_Wiland
meteoryt

Postprzez tin » Wt lis 18, 2008 2:10 pm

Hmm... Przy takiej fragmentacji nie ma możliwości (chyba), żeby wszystko wyleciało i poleciało dalej - za duża strata energii, małe fragmenty powinny spaść, większe chyba też.

Szkoda, że nie ma jakichś bazowych obserwacji, można by się pokusić o wyznaczenie orbity i ew. miejsca spadku. Ktoś wtedy dał trochę ciała, że to przespał. Trzeba od razu łapać świadków (im więcej tym lepiej), stawiać ich na miejscu gdzie obserwowali i gdzie widzieli początek a gdzie koniec przelotu. Potem można by mniej więcej próbować coś z tym robić (gdyby było dużo zeznań).

Ja obstawiam, że mogło gruchnąć w jakimś lesie. Ale co? Stawiałbym na jakiegoś deorbitowanego satelitę choć meteoryt też nie jest wykluczony....
Przepiękne zjawisko, zazdroszczę widoku!
tin
meteorytoman

Postprzez Janusz_Wiland » Wt lis 18, 2008 2:42 pm

Ja pamiętam doskonale którędy to leciało. Drugi świadek : Zbigniew Rzepka - wtedy obserwował w Poznaniu, obecnie zamieszkuje w Lublinie, wieloletni nasz "zakryciowiec" w SOPiZ PTMA. Mam go wypytać o dokładną trasę przelotu?

W przyszłym roku obchodzimy 30-lecie przelotu :)
Fajnie byłoby znleźć jakiś kawalek :), gdyby jednak spadł :)
Janusz_Wiland
meteoryt

Postprzez tin » Wt lis 18, 2008 4:14 pm

Janusz_Wiland napisał(a):Ja pamiętam doskonale którędy to leciało. Drugi świadek : Zbigniew Rzepka - wtedy obserwował w Poznaniu, obecnie zamieszkuje w Lublinie, wieloletni nasz "zakryciowiec" w SOPiZ PTMA. Mam go wypytać o dokładną trasę przelotu?

Jak najbardziej! Czasami warto się nawet udać w miejsce, gdzie się wtedy stało bo to troche odswierza pamięc :-0

Janusz_Wiland napisał(a):W przyszłym roku obchodzimy 30-lecie przelotu :)
Fajnie byłoby znleźć jakiś kawalek :), gdyby jednak spadł :)

Nie ma się co na nastawiac ale jak sie nic nie zrobi to na pewno się nie znajdzie, wiec do dzieła!

Potrzeba:
- współrzędne miejsca obserwacji,
- czas
- przy jakiej gwiezdzie sie zaczelo i przy jakiej skonczylo (lub z dokladnoscia do gwiazdozbiorow)
- jak lecialo (kolo jakich gwiazd / przez jakie gwiazdozbiory)
- ile bylo fragmentów
- jak jasne byly
- jak szeroko lecialy / na jakiej dlugosci się rozciągały
- ILE CZASU trwalo zjawisko
- kolorki, pojasnienia, rozblyski
- czy byly jakiekolwiek efekty dzwiekowe?
- i inne informacji, które utkwiły w pamięci - nigdy nie wiadomo co sie może okazać ważne :-)
tin
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Wt lis 18, 2008 9:55 pm

Mój ojciec również opowiadał mi o tym zjawisku. Widział jednak pojedyńczy obiekt, a nie kilka(!?) Poruszał się bardzo wolno pozostawiając za sobą krótką i ognistą smugę (coś jak smuga kondensacyjna za samolotem). Wysokośc ok. 40 stopni nad choryzontem. Na końcu delikatnie skręcił :)
Sprawa jest bardzo dziwna :)W różnych miejscach w Polsce świadkowie obserwowali zupełnie coś innego! Niektórzy widzieli cygaro, inni kulę, dwie kule, obiekty w kluczu lotniczym, kilka kul, głowny obiekt a za nim mniejszy poruszający się ruchem skokowym etc...
Ja incydent znam niestety jedynie z opowiadań i książek :roll: W wielu jest bardzo szsczególowo opisany np w Nieznanych Obiektach Latających

Pozdrawiam!
Nikodem
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lis 19, 2008 12:18 pm

może to nie był jeden obiekt?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Śr lis 19, 2008 2:17 pm

może to nie był jeden obiekt?

Mógł nie być :) Tylko wówczas co to było? :wink:
Poza tym jeśli był to bolid to czy po fragmentacji fragmenty przeleciałyby całą Polske w zwartym szyku? Moim zdaniem pokonując kilkaset km. porządnie by się rozproszyły, a tak nie było :wink:
Nikodem
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...